Az uniós menekültügyi reformot sürgeti a németországi bevándorlók szervezete

2020. június 19. 14:43

A menekültek nemzetközi napja, június 20. alkalmából kiadott felhívás szerint a többi között arra kell törekedni, hogy alakítsanak ki „igazságos elosztási mechanizmust” az EU-ba érkező menedékkérők elhelyezésére.

2020. június 19. 14:43

A német kormánynak fel kell használnia a soros elnökséget a menekültügyi reform előmozdítására – áll a BZI német hírportálokon idézett közleményében, amely szerint „eljött a cselekvés ideje”, el kell érni, hogy „az EU vállaljon végre közösen felelősséget” a hazájukból elmenekült emberekért. A menekültek nemzetközi napja, június 20. alkalmából kiadott felhívás szerint a többi között arra kell törekedni, hogy alakítsanak ki „igazságos elosztási mechanizmust” az EU-ba érkező menedékkérők elhelyezésére.

Angela Merkel kancellár csütörtökön ismertette az uniós elnökség programjának egyes elemeit a szövetségi parlamentben (Bundestag). A menekültügyi rendszer reformjára nem tért ki. Ebben szerepe lehetett annak, hogy a koalíciós pártok között nincs teljes egyetértés.

A CDU/CSU jobbközép pártszövetség szerint az EU-ba menedékjogi kérelem benyújtásával érkező embereket fel kell tartóztatni a külső határon, és csak azokat szabad tovább engedni, akik jó eséllyel megszerezhetik a menedékjogot, a többieket pedig vissza kell szállítani a hazájukba. A koalíciós társ szociáldemokraták (SPD) ezt ellenzik, arra hivatkoznak, hogy az elképzelést csak börtönszerű táborok felállításával lehetne megvalósítani. Abban viszont egyetértenek a koalíciós pártok, hogy nem kell feltétlenül valamennyi tagországnak befogadni menedékkérőket, a közösség iránti szolidaritást más módon is ki lehet fejezni.

A BZI helyi önkormányzatok mellett működő választott testületek szövetsége. A többnyire integrációs tanácsnak nevezett testületek a nem német állampolgárságú helyi lakosok érdekeit képviselik. Országszerte nagyjából 400 ilyen tanács működik. A BZI a tartományi és szövetségi szinten is képviseli a külföldieket, illetve szélesebb értelemben vett bevándorló hátterű – bevándorló vagy bevándorlók családjában született – embereket, akik a 83,3 milliós lakosság nagyjából 20 százalékát teszik ki.

(MTI)

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
figyelő4322
2020. június 19. 23:03
Az európai menekült ügy valóban reformra szorul. Az EU-t nem szabad úgy kormányozni, mintha az birodalom, vagy éppen föderális ország volna. Nem kell egységes 'menekült' politika. Nem kell(ene) egységes európai állam sem. Akinek kell a 'menekült,' az vigye. Habár ez a befogadó országok társadalmának lerombolásával jár(na), mégpedig a nem is nagyon távoli jövőben. Úgy néz ki, hogy az európai birodalom lázálma, az un. Európa-project kivihetetlen, legalább is békés eszközökkel.
Derek Zoolander
2020. június 19. 15:05
Egyfajta igazságos elosztás létezik: Aki akar az fogadjon be és viselje a terhét- aki meg nem akar, annak ne is kelljen. Ami ettől eltér az átb.szás.
luzitanxaver
2020. június 19. 15:01
Igazságos elosztási mechanizmust, hát persze. Még véletlenül se állampolgárságot meg pénzt. Nyilván minden vágya a Kánaánba eljutott Alinak, hogy Plovdivba vagy Craiovába telepítsék át.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!