Görög bevándorlási miniszter: „Rossz idők járnak az embercsempészek üzleteire”

2020. november 18. 16:54

A politikus szerint százmillió eurót veszítettek az embercsempészek az idén.

2020. november 18. 16:54

Jelentős veszteséget voltak kénytelenek elkönyvelni az idén azok az embercsempészbandák, amelyek az utóbbi években migránsok százezreit szállították Törökországból Görögországba és ezzel az Európai Unió területére – jelentette ki Nótisz Mitarákisz görög bevándorlásügyi miniszter szerdán Athénban.

„Rossz idők járnak az embercsempészek üzleteire” – hangsúlyozta Mitarákisz. Becslései szerint az utóbbi hónapokban több mint százmillió eurót (36 milliárd forintot) vesztettek a bűnözők amiatt, hogy a görög biztonsági erők fokozottan ellenőrzik a tengeri határokat, s így csak kevés migránst tudtak Görögországba juttatni.

A jogvédők panaszkodnak

Jogvédők ugyanakkor azzal vádolják a görög hatóságokat, hogy időnként illegális módon visszafordítják Törökországba a menedékkérőket.

A bevándorlási miniszter szerint készek kivizsgálni ezeket az értesüléseket, viszont leszögezte, hogy nem engednek a szigorú határvédelemből. „Európának határai vannak, és Görögország kötelessége ezeket megvédeni” – hangsúlyozta. Kijelentette, hogy nemcsak a menedékkérőknek, de a helyi lakosoknak is vannak jogaik, amelyeket Athén a nemzetközi jog tiszteletben tartásával védelmezni fog. Mitarákisz kifejtette, hogy ezzel a görög égei-tengeri szigetek lakóira utalt, akik nem képesek elviselni többé a több ezer migránssal túlzsúfolt ottani menekülttáborok jelentette tehertételt.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) statisztikája szerint az év eleje óta 9342 migráns érkezett a török partokról a görög szigetekre, miközben tavaly egész évben 59 726.

Megreformálják a menedékkérelmek benyújtásának rendjét

Nótisz Mitarákisz a kormány kétéves bevándorlási stratégiáját ismertető sajtókonferencián bejelentette, hogy Görögország új menekülttáborokat épít, egyben pedig korlátozza a migránsok tartózkodási idejét a szigeteken. Mint mondta, az új befogadóközpontok 2021 tavaszára készülnek el Kósz, Lérosz, Leszbosz, Híosz és Számosz szigeteken. Hozzátette: egyetlen menedékkérő sem marad fél évnél hosszabb ideig ezekben a létesítményekben.

A miniszter szerint a hatóságok megreformálják a menedékkérelmek benyújtásának rendjét, így a kérvények távolról és az interneten keresztül is előterjeszthetőek lesznek a folyamat felgyorsítása érdekében. Mitarákisz szerint az átalakításokkal gyorsabban feldolgozhatják a csaknem 87 ezer elfekvő menedékkérelmet is.

A tavaly nyáron hatalomra került, konzervatív Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök megfogadta, hogy baloldali elődjeinél szigorúbb bevándorlási politikát fog folytatni. Ennek keretében a többi között korlátozta az elutasított menedékkérelmek esetében a fellebbezési eljárást, amely korábban hónapokig, sőt évekig is elhúzódhatott.

(MTI)

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pitypang1125
2020. november 18. 18:57
Kicsit későn.
olajfa1
2020. november 18. 18:14
már nagyon időszerű volt, hogy az embercsempészekre "rossz idők járjanak"...
nempolitizálok
2020. november 18. 17:59
Mondja, háta mögött az általa tönkrevágott országgal.
mokány
2020. november 18. 17:58
Szerződtessék Búvár Kundot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!