Zöldek és liberálisok támadták a magyar jogszabály-módosításokat

2020. november 12. 17:00

A tagállamok koronavírus elleni intézkedéseinek demokráciára gyakorolt hatásairól vitatkoztak az EP-ben.

2020. november 12. 17:00
null

Az Európai Parlamentben is téma volt a magyar kormány által a különleges jogrend alatt beterjesztett jogszabályi változások ügye. A képviselők a tagállamok koronavírus elleni intézkedéseinek demokráciára gyakorolt hatásairól vitatkoztak. Egy német zöldpárti EP-képviselő Oroszországhoz és Törökországhoz hasonlította a magyar helyzetet. Sergey Lagodinsky úgy fogalmazott: 

És úgy gondolja, alapvető fontosságú eltörölni a transznemű kitételt az emberek dokumentumaiból. Vagyis a második fertőzési hullám közepén azzal foglalkoznak, hogy az alkotmány szerint csak keresztény nemek létezzenek. Ismerjük ezeket a dolgokat Oroszországból és Törökországból, ott is így terelik el a figyelmet a saját hibáikról”.

A magyar jogszabályokat kritizálta a liberálisok EP-képviselője is. Sophie in 't Veld felszólalásában azzal vádolta a magyar kormányt, hogy kihasználja a veszélyhelyzetet. „Vannak olyan kormányok, amelyek nagyon cinikus módon kihasználják a járványt arra, hogy növeljék a saját tekintélyelvű birodalmukat. Igen, a szokásos gyanúsítottakról van szó, Magyarországról és Lengyelországról. És megint csak a női jogok, valamint a melegjogok rovására történik ez” – mondta Sophie in 't Veld liberális EP-képviselő.

A kritikára Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő reagált egy általunk is lehozott közleményben, rámutatva, hogy az

EP-nek is inkább a koronavírus elleni védekezés segítésével, nem pedig annak akadályozásával kellene foglalkoznia.

(Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq, 2020. október 8.)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2020. november 12. 19:49
Az milyen, hogy a magyar Parlament munkáját ők akarják megszabni, de leginkáb a Parlamentet bezárni és helyette ők akarnak dönteni?
pitypang1125
2020. november 12. 19:48
Ki nem szarja le a fejüket?
bagira
2020. november 12. 19:39
Soros az EUn keresztül zsarolná Magyarországot De mi is történik éppen? Májusban érkeztek az első hírek arról, hogy az Európai Bizottság első jogállamisági jelentéséhez konzultációt szervezett a tagállamok bevonásával. Magyarország természetesen a kormány vezetésével készséggel állt rendelkezésre, ám javaslataikat félresöpörvén nyolc civil szervezet részvételével indultak meg a tárgyalások. Ismerős a forgatókönyv? Mindannyian jól emlékszünk a Tavares jelentésre, vagy akár Judith Sargentini nevére. A jogállamisági jelentés elsősorban négy témát jár körül: igazságszolgáltatás, korrupció, médiaegyensúly és alkotmányosság. Mindezek fényében eléggé visszás, hogy a magyar kormányt végül nem engedték a készülő jelentés közelébe. Így különösen visszatetsző, hogy a részt vevő NGOk az Amnesty International Magyarország, a K Monitor, a Magyar Helsinki Bizottság, a Mérték Médiaelemző Műhely, a Political Capital, a Romaversitas Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország volt, amelyek legfőbb finanszírozója hogy, hogy nem a Soros féle Nyílt Társadalom Alapítvány. Persze Soros terv nincs és nem is volt, igaz? Mi lenne, ha mégiscsak lenne? Ennek margóján Soros azóta a Reuters által is idézett október eleji közleményében már felszólította az Európai Uniót, hogy a lex CEU kapcsán indítson próbapert Magyarország ellen. Felszólítja, értjük? Egy amerikai milliárdos az Európai Uniót! Jogállamisági kérdések hogy merülhetnek fel akkor, amikor nincs konkrét jogi terminus arra, hogy mit is jelent ez a fogalom. Az EU részéről pedig nem is látszik szándék ennek konkretizálására. De lássuk, milyen fajsúlyos kérdések kerülnek elő a jogállamisági vitákban! Ilyen például a katalánkonfliktus a spanyoloknál? A tüntetők szétverése a franciáknál (vagy Gyurcsánynál)? A Máltán vagy Szlovákiában oknyomozó újságírók ellen elkövetett brutális gyilkosságok? Dehogy! Természetesen ilyenkor inkább Magyarország vagy Lengyelország az elsődleges téma. Azt viszont mindannyiunknak érdemes elkönyvelni, hogy az igazságszolgáltatás, a korrupció, a médiapluralizmus, valamint a fékek és ellensúlyok rendszere olyan tág témakörök, amelyekbe gyakorlatilag minden belefér, bármit rájuk lehet húzni. És legyünk abban is biztosak, hogy a Soros által az EU-ba protezsált NGOk rá is fognak húzni. Így fordulhat majd elő, hogy a befolyás érvényt szerez magának, amikor a kevésbé tehetős, kisebb tagállamok kifizetéseinek bármilyen politikai zsarolás állja majd útját. Mert most is, mint mindig a nyílt társadalom fals eszméje áll a háttérben. Elfogadhatatlan, hogy az Európai Parlament még a járvány okozta gazdasági gyengülések idején sem képes felhagyni Magyarország ideológiai zsarolásával!
OberEnnsinnen
2020. november 12. 19:39
Legyen most már proaktív a magyar kormány az állandó védekező pozíció helyett! a magyar kormány érje el az Európai Tanácsban egy EuroKontroll Hivatal létrehozását, amely a 28 állam kormányfőinek - és csak nekik - tartozik beszámolással. Európát immár teljes egészében az EU bizottság, bíróság, az EU parlament irányítja. Az Európai Tanács, a kormányfők fóruma leépült, marginalizálódik, jelképessé vált. Holott a 28 tagállam kormányfőit legitim választópolgárok választották a képviseletükre. És felettük uralkodik a spekuláns-kalandorokból, anarchistákból, munkakerülőkből álló Soros-NGO-k. Őket senki nem választotta meg, míg a 28 tagállam kormányfőit pontosan 28-szor választották. Az Európai Tanács a létrehozandó EuroKontroll Hivatalon keresztül vegye vissza az ellenőrzést és a kormányzást Európa felett. Minden lobbitevékenységet tegyenek nyilvánossá, - ez a jogállam alapvető kötelessége - szó szerinti tárgyalási jegyzőkönyvekkel, az OLAF-nak a kormányfői tanács alá rendelésével és újraszervezésével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!