Hollandia mégis befogadná a csapataikat segítő afgán menedékkérőket

2021. augusztus 19. 16:39

A hágai vezetés egy héttel ezelőtt még úgy nyilatkozott, hogy csak a helyszíni tolmácsoknak és családtagjaiknak nyújtanak menedéket.

2021. augusztus 19. 16:39
null

A holland ügyvivő kormány úgy döntött, hogy nem csak az Afganisztánban állomásozó holland csapatok tolmácsait, hanem az azokat más területen is támogató afgán menedékkérőket is befogadná – írta csütörtökön a holland sajtó. Korábban már beszámoltunk róla, hogy kudarcot vallott a hollandok afganisztáni mentőakciója.

A hágai vezetés egy héttel ezelőtt még úgy nyilatkozott, hogy csak a helyszíni tolmácsoknak és családtagjaiknak nyújtanak menedéket, mivel a többi segítő személyzet befogadása a menedékkérelmek „ellenőrizhetetlen növekedéséhez” vezetne. 

A kormány  most viszont arról tájékoztatta a holland parlament képviselőit, hogy hajlandó fogadni azokat az afgánokat, akik hosszú ideje álltak Hollandia szolgálatában. Őket a tolmácsokkal azonos bánásmódban részesítik, ha úgy döntenek, hogy menedékjogot kérnek az országban, miután Afganisztánban a tálibok átvették a hatalmat a múlt hétvégén. A holland parlamentben ezen a héten heves vita folyt, a menedékkérők helyzetével kapcsolatban. A kormány eredetileg ragaszkodott ahhoz, hogy minden menedékkérelmet egyénileg bíráljanak el az illetékes állami hatóságok, de az alsóház képviselői indítvány fogalmaztak meg a „rendszerszintűen üldöztetett” menedékkérők csoportos befogadása mellett, amelyet végül a vezetés elfogadott.    

Szerdán, a kudarcba fulladt keddi leszállási kíséret után, megkezdődött Hollandia evakuálási művelete a kabuli reptéren. A védelmi minisztérium közlése szerint, egy C-17-es teherszállító repülőgép szerda este visszatért Amszterdamba fedélzeten 50 holland és 35 uniós illetve amerikai állampolgárral.

(MTI)

Kép forrása: MTI/EPA/ANP/Bart Maat

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
VeJoLa
2021. augusztus 20. 09:50
Ők befogadnák őket, - de sajnos, mostanra a tálibok már elvágták a torkukat.
Kriszta67
2021. augusztus 19. 18:55
Undorító patkány népség https://index.hu/kulfold/2021/08/19/afganisztanbol-jottem/?fbclid=IwAR10n_z4kfYU-D7cP9BuNgBrQlM9r6yMjHW1QLfcP_y2AYJQ3jfSOnWDM54 Amikor áprilisban leültünk tárgyalni a hollandokkal, mi lesz, ha beüt a krach, mi az evakuációs terv, a menekülési útvonal, az derült ki, hogy ők beülnek a kocsikba, felülnek a repülőre és hazamennek, de a magyarok nincsenek benne a menekítési tervben, ezért is voltak a kint reked magyar kollégáim egészen tegnapig kint. Mondhatjuk azt, hogy rendesek voltak, mert adtak négy autót, oldjátok meg, de abban se egy GPS, se egy térkép, se semmi nem volt. Én jártam a repülőtérre, ment volna fejből is az útvonal, de, aki objektumot védett, fogalma sem lehetett arról, merre induljon, ott nincs olyan, hogy letekered az ablakot és megkérdezel valakit a célbajutás mikéntjéről. Amikor ez világos lett, páran összebeszéltünk, ha ez a helyzet, hogy hagynak minket meghalni, nincs értelme maradni, így három hét után hazajöttem, ennek pár hete.
Zsolt75
2021. augusztus 19. 18:47
Ja. Csak azóta már begyűjtötték őket a tálibok.
Gombóc XVI. Artúr
2021. augusztus 19. 17:26
Srebrenica után Hollandiának be kéne húznia a fülét és a farkát és az nem lehetne vita tárgya, hogy segítsenek-e...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!