Nemrég tért át az iszlámra a norvégiai ámokfutó

2021. október 14. 11:24

Figyelték is, mert attól tartottak, hogy radikalizálódik.

2021. október 14. 11:24
null

Egy helyben élő, 37 éves, dán állampolgárságú férfi a norvégiai Kongsbergben elkövetett ámokfutás feltételezett elkövetője, őrizetben van, vallomást nem tett, de együttműködő, és annyit elismert, hogy köze van a támadáshoz – közölte csütörtökön a rendőrség.

Öt halálos és két sebesült áldozata van annak a merényletnek, amelyet íjjal és pontosabban meg nem határozott más fegyverekkel követett el szerdán este a város különböző pontjain a tettes, a jelenlegi információk szerint egyedül, más támogatása nélkül. Ann Iren Svane Mathiassen ügyész az NTB helyi hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: a gyanúsított elismerte, hogy a bűncselekmény részletei a megismert módon történtek.

A rendőrség egyelőre semmit nem közölt arról, hogy mit tud a tett indítékáról. Még mindig csak vizsgálják, hogy terrortámadás történt-e. Mint mondták, azért hozták nyilvánosságra máris a gyanúsított állampolgárságát, mert a tettessel kapcsolatban

sok téves információ kering a közösségi médiában.    

A kongsbergi rendőrkapitány az AP hírügynökség tudósítása szerint elmondta, hogy a gyanúsítottnak összetűzése volt rendőrökkel, de nem részletezte ezt, és nem derült ki, hogy a konfrontáció az ámokfutás előtt történt-e, vagy közben, vagy utána. A gyanúsított ügyvédje, Fredrik Neumann az NRK közszolgálati tévének megerősítette, hogy védence együttműködik a rendőrséggel. A két sebesültet – egyikük egy rendőr, aki szolgálaton kívül volt – kórházi intenzív osztályon ápolják.

 A norvég rendőrség csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartott, és beszámolt arról, hogy a férfi egy-két éve áttért az iszlám hitre, amiről tudomást szereztek, és ezért figyelni kezdték, mert attól tartottak, hogy radikalizálódik.

(MTI)

Nyitókép: Fotó: Håkon Mosvold Larsen / NTB / AFP

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Frakk a macskák réme
2021. október 14. 21:53
Az íjászat a legveszélytelenebb sportágak egyike, talán még a sakknál is kevésbé veszélyes. Nem tudom milyen fegyver lehetett, mert még csigás íjjal sem tudok halálos sérülést elképzelni, legfeljebb nagyon közelről. Majd kifaggatom az edző bácsimat.
olajfa1
2021. október 14. 17:42
Na akkor Brejvik mellett a helye!...
Rocktoberi
2021. október 14. 17:09
Még szerencse, hogy figyelték. Ha nem figyelik akkor tömegvérengzést rendezett volna.
Bell & Sebastian
2021. október 14. 15:40
Csodálom, hogy a sűrített levegővel működő fegyver még egy baromnak se jutott eszébe. Az nem szól semmit, csak szisszen egyet, rendőr legyen a talpán aki kiszúrja, honnan lőttek. Az ilyen puska tiltott szerszám mindenhol, pedig valamikor csak ilyennel vadásztak, hogy ne verjék fel a vadat, ha mellé megy. Egyetlen hátránya az volt, hogy jó sokáig kellett pumpálni a nyomástároló gömböt, hogy egyet lőhessenek vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!