Frontex: folyamatos a migrációs nyomás

2021. november 23. 16:59

Hibrid fenyegetések és fokozódó nyomás. Szinte az összes migrációs útvonalon nőtt az illegális határátlépések száma a 2021-es évben - derül ki a Frontex előzetes jelentéséből.

2021. november 23. 16:59
null

Közzétette őszi gyorsjelentését az Európai Unió Határ- és Partvédelmi Ügynöksége, a Frontex. Ebből kiderül, hogy 2021-ben lényegesen növekedett az Európai Unióra nehezedő migrációs nyomás. Az állítást a Lengyelország, Fehéroroszország és Litvánia határain kialakult helyzet önmagában is hitelesíti, a Frontex beszámolója szerint azonban az EU-ba irányuló egyéb migrációs útvonalakon is élénkülés tapasztalható.

Összességében elmondható, hogy

2021 első tíz hónapjában az illegális határátlépések száma közel 70 százalékkal emelkedett

(nagyjából 160 ezer ilyen határátlépésről van szó). Ez a nagyságrend előzetes becslések szerint 45 százalékkal több mint a koronavírus-világjárvány kirobbanását megelőző évben, 2019-ben.

Csak októberben közel 22.800 fő lépte át jogellenesen az EU határait, amely a 2020-ban mért adatokhoz képest 30 százalékos növekedést jelent. Ha pedig mindezt szintén a 2019-es évhez hasonlítjuk, a növekedés mértéke 18 százalék – derül ki a gyorsjelentésből. A készítők hangsúlyozzák, hogy ezek a számok a határátlépési kísérletekre vonatkoznak, ugyanaz a személy többször is megkísérelheti az illegális határátlépést az Európai Unió külső határainak egyéb szakaszain.

Ahogy arra fentebb is történt utalás, szembetűnő értékek az Európai Unió keleti határain mérhetők: 50-szer akkora migrációs nyomás nehezedik a keleti tagállamokra, mint 2020-ban. Az illegális migránsok száma ezen a „fronton” a 8 ezer főt közelíti, ezért az adatokért pedig főleg a fehérorosz politikai vezetés tehető felelőssé. Elszenvedői közvetlenül Lengyelország, Litvánia és Lettország, közvetetten pedig az Európai Unió egésze. Utóbbival kapcsolatban épp ma mondta adta elő Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök tevékenysége „hibrid fenyegetést” jelent az Európai Unióra nézve. Von der Leyen arra utalt, hogy az a nyomás, amely jelenleg Lengyelországra, Lettországra és Litvániána nehezedik, korántsem a migráció természetes formája – sokkal inkább

emberek politikai fegyverként való használatára utal.

A keleti határokon jellemzően iraki, afganisztáni és szíriai migránsok jelentek meg.

Mindez nem jelenti azonban azt, hogy csak a keleti határok érintettek. Az Észak-Macedónián és Szerbián át vezető, úgy nevezett nyugat-balkáni útvonalon idén mindez idáig 48.500 illegális határátlépést azonosítottak. A határátlépők főleg szíriai, afganisztáni és marokkói származású emberek. Csak októberben több mint 9 ezer ilyen eset történt, amely 140 százalékos növekedést jelent a tavalyi évhez képest. Ha az adatot a 2019. októberi adatokkal hasonlítjuk össze, a növekedés mértéke 810 százalék. 

Elmondható, hogy októberben

az Európai Unióba irányuló illegális migráció 40 százaléka a nyugat-balkáni útvonalon zajlott. 

A közép-mediterrán útvonalon a Frontex 55 ezer illegális migránst azonosított, csak októberben 6.240 főt. Ez 85 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. A hatóságok szerint említésre méltó jelentség, hogy a migránsok jelentős része érkezett közvetlenül Törökország irányából az olasz partokhoz. A legtöbb migráns ezen az útvonalon tunéziai, bangladesi és egyiptomi származású személy. 

A nyugat-mediterrán útvonalon a fentiekhez képest kevesebb főt regisztráltak, összesen 16.390 személyt. Ez az adat is 14 százalékkal több azonban, mint a 2020-ban mért számok, 23 százalékkal elmarad azonban a 2019-ben történt illegális határátlépések számától. A nyugat-afrikai útvonalon eddig 16.710 főt regisztráltak.

A kelet-mediterrán útvonalon a 2020-as adatokhoz képest 11 százalékos csökkenés azonosítható; ezen a migrációs útvonalon 15.770 fő mozgott január és október között. Októberben azonban a hatóságok növekedést mértek: több mint 2.500 fő jelent meg jelent meg ezen az útvonalon, amely a tavalyi év októberéhez képest 40 százalékos növekedést jelent. Ezt az útvonalat Szíriából, Törökországból és Kongóból érkező migránsok használják leginkább.

Kép: SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Dobozi Gergely

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
matykox
2021. december 01. 09:23
Megdöbbentő, hogy a sóhivatal jelentéseit Brüsszel milyen mértékben szarja le! Ja, pardon: csak negligálja ...
patópál
2021. december 01. 09:22
Szóval mégsem álprobléma, amivel a Fidesz riogatja az embereket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!