Menekültek a Kárpátok hágóin – kárpátaljai riportúton

2022. március 11. 14:11

A legtávolabbi pont felé tartunk, ahol még találni magyarokat Kárpátalján. Kőrösmező a Máramarosi-havasok és a Fekete-Tisza völgye találkozásánál fekszik. A hegyi szerpentinen felfelé már szinte meg sem lepődünk a katonaruhás fegyvereseken, akik az ellenőrzőpontokon sétálgatnak fel-alá.

2022. március 11. 14:11
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

A Mandiner tudósítói – Ádám Rebeka Nóra riporter és Ficsor Márton fotóriporter – elindultak kárpátaljai útjukra: tudósítások sorában számolnak be olvasóinknak a legaktuálisabb fejleményekről – a helyszínről!

***

A rahói tartózkodás után újabb 35 kilométert utazunk északkeletre. A legtávolabbi pont felé tartunk, ahol még találni magyarokat errefelé. Kőrösmező a Máramarosi-havasok és a Fekete-Tisza völgye találkozásánál fekszik. Alig több mint tíz kilométerre található a Tatár-hágótól. A település

az első világháború alatt egy önálló köztársaság fővárosa volt, a Hucul Köztársaságé.

(A hucul egy ruszin, ma főként Ukrajnában élő pásztornép.)

A hegyi szerpentinen felfelé már szinte meg sem lepődünk a katonaruhás fegyvereseken, akik az ellenőrző-pontokon sétálgatnak fel-alá. Elképesztő szegénység mindenütt. Ahogy sétálunk a sáros-latyakos utakon, olyan érzésünk támad, hogy az Isten háta mögött vagyunk. A Fekete-Tisza völgyében egészen olyan a hangulat, mintha visszacsöppentünk volna az egykori Szovjetunióba.

Óriási a kontraszt a lepukkant házak és a falvakban feltűnően megszaporodott luxusautók között. Utóbbiak tulajdonosai közül senki sem helyi.

Mindenki Kelet-Ukrajnából menekült át ide, a Tatár-hágón keresztül.

Kőrösmezőn is a katolikus plébániára igyekszünk a Karitász adományaival, ahol szintén kelet-ukrajnai és kijevi menekült családokat szállásoltak el. Ide főként élelmiszert, gyermekruhákat, pelenkákat és tisztálkodószereket hoztak. Nagy az öröm, mikor telepakoljuk az asztalt dobozokkal és csomagokkal.

A szállás konyhájában egy Harkovból menekült anyukával tudunk beszélni röviden. Megtudjuk, hogy eleinte nem akartak eljönni a keletukrán városból. A gyerekekkel leköltöztek a pincébe, ami elmesélése alapján tele volt patkányokkal. A gyerekek viszont egy idő után rettenetesen féltek,

ahányszor meghallották, hogy egy repülő húz el a magasban, bepánikoltak.

A család egészen korán megérezte, hogy baj lesz, az anyuka elárulja, hogy már pár nappal a háború kitörése előtt összepakoltak egy menekülő táskát, de mindvégig abban reménykedtek, hogy az oroszok csak Donyecket és Luhanszkot fogják támadni. A férje az utolsó pillanatig azt ismételgette, hogy Harkovot biztosan nem fogják bombázni.

Minden nap követem a híreket, de semmi pozitívat nem lehet olvasni, folyton csak azt látom, hogy egyik házat robbantják fel a másik után” – részletezi a nő.„Otthagytuk a lakásunkat és a munkahelyünket, fejenként egy táskával indultunk el. Ha végre béke lesz, és a házunk épen marad, akkor mindenképpen vissza szeretnénk menni. Viszont, ha ez mégsem sikerül, és a régi lakhelyünket porig rombolják, akkor kimegyünk Olaszországba, édesanyám ott él, és szívesen fogad bennünket” – mondja végül az asszony.

 

Folytatjuk!

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti1
2022. március 11. 20:54
Én sem értem az ilyen cikkek célját. Aki képes rá, úgyis el tudja képzelni a háborús helyzet szörnyűségeit, aki meg nem, annak meg egy ilyen cikk se számít semmit. Hogy a faszba értene meg bármit ezekből a dolgokból az, akinek a legnagyobb kínja, hogy nem szívhat füves cigit a romkocsmában a szójalattéje mellé? Azokat meg akik egyébként is érzékenyek az emberi tragédiákra, aljasság még jobban elkeseríteni!
Valodi
2022. március 11. 18:06
Tisztelt Novák asszony! Fogadja őszinte gratulációmat Magyarország köztársasági elnökévé választásához. Remélem, hogy elnöki tevékenysége hozzájárul a kölcsönösen előnyös orosz-magyar kapcsolatok további fejlődéséhez. Sok sikert és jó egészséget kívánok. Tisztelettel, Vlagyimir Putyin
bagira
2022. március 11. 16:28
Tucker Carlson: Nuland megerősítette, hogy igaz, amit az oroszok állítanak az Ukrajnában működő amerikai biolaboratóriumokról. Az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese a közelmúltban azt mondta a szenátusnak, hogy aggodalomra ad okot, hogy Oroszország lefoglalja az ukrajnai biológiai kutatólaboratóriumokat. Ennek és más, a Pentagon által finanszírozott ukrajnai biológiai kutatásoknak az volt a céljuk, hogy halálos kórokozók általi rejtett biofegyvert készítsenek – állítja az orosz hadsereg. Fox News műsorvezetője, Tucker Carlson csütörtökön azt mondta, hogy az Egyesült Államok kormánya hazudik az ukrajnai titkos biolaboratóriumokról, amelyek halálos boifegyverek előállítását szponzorálták. Utalt Nuland legutóbbi kijelentéseire , amelyeket a szenátus külügyi bizottságának Ukrajnával kapcsolatos meghallgatása előtt tett keddi vallomásában. Arra a kérdésre, hogy az ukrán hatóságok rendelkezésére állnak-e biológiai fegyverek, megjegyezte, hogy Ukrajnának vannak biológiai kutatási létesítményei, Washingtont pedig meglehetősen aggasztja, hogy a kutatási anyagok az oroszok kezébe kerülhetnek. Toria Nuland eskü alatt erősítette meg a bizottsági meghallgatáson, hogy amit orosz dezinformációnak, hazugságnak és összeesküvés-elméletnek neveznek az amerikaiak, valójában teljes mértékig igaz – állítja Tucker Carlson. Pontosan mit is csinálnak ezekben a titkos ukrán biolaborokban? Ukrajna Európa legszegényebb országa. Ez aligha az orvosbiológiai kutatás melegágya. – jelentette ki Carlson. Carlson úgy véli, hogy ezek nem gyógyszerészeti laboratóriumok voltak, mert nem valószínű, hogy ott új leukémiás gyógyszereket fejlesztenének”. Maria Zakharova külügyi szóvivő szerint, az ukrajnai laboratóriumokból február 24-én beszerzett dokumentációk azt mutatják, hogy veszélyes kórokozókat – köztük lépfenét, kolerát és pestis mintákat– semmisítettek meg, ami a biológiai és toxinfegyver-tilalmi egyezményt (BTWC) megsértő tevékenységre utal és most leleplezésre került. Az orosz védelmi minisztérium szerint Ukrajna területén mintegy 30 laboratóriumban dolgoztak az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumának megrendelései alapján. Az orosz hadsereg a megszerzett és március 9-én közzétett dokumentumokra hivatkozott, amelyekből kiderül, hogy az ukrán egészségügyi minisztérium vezetője, Viktor Ljasko rendelt el a kórokozó minták felszámolását a laboratóriumokban, a hadiállapot bevezetése előtt. https://internetfigyelo.com/tucker-carlson-nuland-megerositette-hogy-igaz-amit-az-oroszok-allitanak-az-ukrajnaban-mukodo-amerikai-biolaboratoriumokrol/
Bellmondo
2022. március 11. 16:15
Kissé elfogult a riportsorozat. Meg kellene szólaltatni azt a 14 000 halottat is akit az ukránok ágyúztak halálra a Donbass területen.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!