Zeman: Prága Varsó oldalán áll az orosz gázszállítások leállítása ügyében

2022. április 27. 18:47

A cseh államfő szerint az oroszok megsértették az érvényes szerződéseket.

2022. április 27. 18:47
null

„Csehország teljes mértékben Lengyelország oldalán áll az orosz gázszállítások leállítása ügyében” – jelentette ki Milos Zeman cseh államfő, miután szerdán Prágában Andrzej Duda lengyel elnökkel tárgyalt, aki egynapos látogatást tett Csehországban.

Milos Zeman szerint az orosz lépés az érvényes szerződések megsértését jelenti. „Az oroszok megsértették az érvényes szerződéseket, mégpedig úgy a fizetés időpontja, mint a fizetés módjának tekintetében” – mondta a cseh államfő újságíróknak a találkozó utáni sajtótájékoztatón.

Lengyelország az Ukrajna elleni orosz támadás után

– fogalmazott Zeman.

„Elmondtam az elnök úrnak, hogy abban az időben, amikor Brüsszel Lengyelországot bírálta, ezt a kritikát a lengyel belügyekbe való beavatkozásnak minősítettem” – szögezte le a cseh elnök. Brüsszelnek Lengyelországgal és Magyarországgal van vitája az európai uniós értékek megsértéséről.

Duda: Ami történt, az nem más, mint egy független állam elleni agresszió

Andrzej Duda köszönetet mondott Csehországnak, hogy az Oroszország indította háború kirobbanása óta egyértelműen Ukrajna oldalán áll.

„Ami történt, az nem más, mint egy független állam elleni agresszió. Ez elfogadhatatlan” – hangsúlyozta Duda. Ezért – jegyezte meg – feltétlenül szükséges a NATO keleti szárnyának megerősítése.

Fiala: Csehországot nem fenyegeti a gázszállítás leállítása

A lengyel államfő kijelentette, hogy országa „Európával is együttműködve” megbirkózik a kialakult helyzettel, és nem lesz fennakadás a gázszolgáltatásban. Andrzej Duda délután Petr Fiala cseh miniszterelnökkel is találkozott. „A kormánynak egyelőre nincsenek olyan jelzései, hogy az orosz gázszállítások leállítása Csehországot is fenyegetné” – mondta délelőtt a parlamentben Petr Fiala újságíróknak.

– tette hozzá a kormányfő a részletek ismertetése nélkül. Csehország egyike azon európai uniós országoknak, amelyek jelentős mértékben függenek az orosz földgázszállításoktól.

(MTI)

Nyitóképn Milos Zeman és Andrzej Duda. Fotó: MICHAL CIZEK / AFP

 

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cinkegolyó
2022. április 28. 12:05
Egyet nem értek, bár Fidesz szavazó vagyok. Anglia, Németország már jó előre betáraztak az orosz gázból, mi valahogy késésben vagyunk ebben. Tegnap este beszélt arról egy szakértő, hogy a magyar gázkészlet alacsonyan áll, most kezdik feltölteni a tárolókat, amikor kérdéses, hogy a bulgárok bármikor mondhatják azt, hogy nem engedik tovább a gázt a vezetékeiken. Vagy akár meg is csapolhatják, akkor meg az oroszok teljesen elzárják a felénk irányuló gázt. Akkor nézhetünk.
Pelso j.
2022. április 28. 06:58
Nem semmi, a Nyugat szerződés szegést emleget, s közben más téren ő is. A felek oda-vissza kenik-művelik a dolgaikat a másikra. Érdekes, ez tradicionális, tiszta fidesz módszer.
Sany Xepi
2022. április 28. 06:16
Első orosz szankcióban Oroszországnak rengeteg szerződése volt gabonaszállításokra. Mind felrúgták. Putyin azt válaszolta megoldjuk. Az Unió meg hőzöng mind az óvodás gyerek.....
zsellér péter
2022. április 27. 22:13
A Csehek 100%-ban függnek az orosz gáztól A következő lehetőségek vannak 1 Meghülyültek 2 Nem hülyültek meg , csak álszentek és már rég használják a Gazprom bankját , csak kifelé szinészkednek 3 Tudnak valamit ami mi nem 4 Megoldják máshonnan a gázbeszerzést (de honnan ??) 5 Zsarolva vannak A 2 verzió valószinű
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!