Ő a németül üvöltöző muszlim prédikátor – Pierre Vogel portréja

2022. június 27. 18:01

Harsány németséggel terjeszti az új idők ősi eredetű radikalizmusát: így lett profi bokszolóból az iszlamizmus prédikátora egy egyszeri német fiatalember.

2022. június 27. 18:01
null
Rajcsányi Gellért
Rajcsányi Gellért

Recsegő németséggel, egzaltált gesztikulációval, fullra tekert hangerőn átszellemülten üvöltözni, elítélve a társadalmi elfajzást és felmagasztalva az egyetlen igaz utat?

Érdekes történelmi (rém)képeket idézhet fel mindenkiben

egy német nyelvű muszlim prédikáció videója, amelyet a minap lapunk is közölt. A videó ugyan nem új, de a figura és az általa képviselt társadalmi jelenség nagyon is érdemes a bemutatásra.

„Seid ihr Soldaten Allahs?”

 

A felhevült prédikátor nem más, mint Pierre Vogel: az 1978-as születésű német férfi korábban bokszoló volt, majd evangélikus hitét az iszlámra cserélve teljesedett ki mint fanatikus iszlamista szószóló, a radikális szalafizmus németországi hirdetője. ű

Saját YouTube-csatornájának közel 56 ezer követője van, és több mint kétezer videót töltött fel az évek során, amikben az iszlám fő parancsait, illetve saját szalafista ihletettségű iszlám-értelmezéseit közvetíti hívei számára.

De honnan indult ez a figura?

Vogel egykoron, profi sportolóként még Vitalij Klicskóval is megmérkőzött, de sportkarrierje során, 2001 májusában egy edzőpartnerével egy mecsetbe vetődött, ahol kicsúszott a száján a muszlim hitvallás, és ezzel hivatalosan áttért Mohamed hitére – egészen más irányba térítve egész addigi életét. A német férfi sokat foglalkozott a vallás kérdésével, de a kereszténységet is beleértve

egy vallás sem tudott rá olyan hatással lenni, mint az iszlám. 

Pierre Vogel egy évvel később, 2002-ben ugyanis a bokszolást is abbahagyta, mivel elmondása szerint azt nem találta összeegyeztethetőnek a hitével. Egy ideig tanult arabul is Bonnban, de azt abbahagyta – ám a magánélete is ebbe az irányba vitte: egy marokkói nőt vett feleségül, majd ösztöndíjat nyert a mekkai egyetem külföldiek számára fenntartott arab intézetébe.

Vogel nem mai madár a prédikációkban sem: immár 2006 óta terjeszti nagy ügybuzgalommal a hitet, kifejezetten sokat foglalkozva az áttérésekkel, az áttérőkkel. 2011-ben egy frankfurti szónoklatára több mint 1500-an mentek el, ahol feltette a kérdést: „Van itt valaki, aki még ma az igazakhoz akar csatlakozni? Aki az iszlámot akarja megvallani?” Egy fiatalember tette fel a kezét, akit aztán ünnepelni kezdte a tömeg. Ezen felbátorodva még többen jelentkeztek, és végül 17 fiatal mondta el a színpadon a muszlim hitvallást, a nyilvánosság előtt vállalva új hitüket.

Természetesen előszeretettel áll bele vitás ügyekbe is: 2011-ben Frankfurtban a pár nappal korábban megölt Oszama bin Láden emlékére akart nyilvánosan imádkozni, de ettől végül elállt. 2012 óta tüntetőleg kiáll az egyébként Nyugaton és Németországban is sokak által korlátozni kívánt szalafizmus mellett,

a német városokat járva utcai prédikációkban vallja meg radikális nézeteit.

2014 májusában Bréma városa be akarta tiltani egy szónoklatát, de a helyi bíróság ítélete szerint ameddig nem ütköznek büntetőjogba Vogel kijelentései, szabadon beszélhet hitvallásáról.

És hogy mi is ez a hitvallás? A német-muszlim prédikátor természetesen főleg az iszlám hit általános alaptételeit terjeszti, ugyanakkor felszólal az ártatlanok elleni erőszak, a becsületgyilkosságok vagy épp a kényszerházasságok ellen, amiket szerinte Mohamed kifejezetten megtiltott.

Vogel ugyanakkor prédikációiban szigorúan elválasztja az iszlám igaz hitét követőket mindazoktól, akik ebben a hitben nem osztoznak, és követőit is a megkülönböztetésre és az elkülönülésre szólítja fel. Vogel és más szalafista prédikátortársainak vonzerejét növeli, hogy végtelen számú videóikban és szónoklataikban az élet legapróbb dolgaiban és dilemmáiban is irányt kívánnak mutatni, így a társadalom peremén élő, stabil háttér, kellő tájékozottság, kiérlelt világnézet és tiszta önkép nélküli, főleg fiatal tömegek számára jelzőfény és fogódzópont lehet mindaz, amiről beszélnek.

Volt olyan is, hogy a szíriai iszlamista harcosokat „szabadságharcosoknak nevezte” – ami már a határán van a németországi büntethetőségnek. Igaz viszont az is, hogy az Iszlám Állam a Dabiq nevű propagandalapjában eretnek minősítette Vogelt, mi több, a német prédikátor megölésére szólítottak fel, mert szerintük „a nyugati élet kényelmét választotta az iszlám ellenségeinek országában”.

Vogel az Iszlám Állam őt ért fenyegetését azóta saját ügyének előmozdítására és a kritikák gyengítésére használja fel.

Pierre Vogel radikális, mégis ügyesen adagolt nézeteivel a németek éber titkosszolgálata, az Alkotmányvédelem (Verfassungsschutz) is nehezen tud mit kezdeni: a prédikátor rendszeresen elutasítja a terrorcselekményeket, elhatárolódik az erőszaktól, ugyanakkor ezen túlmenően mégis az iszlám legradikálisabb vonulatát hirdeti, ami családokon, közösségeken és a társadalmon belül tud éles törésvonalakat létrehozni. Nagy létszámú fiatal követőtábora ráadásul rajta keresztül sajátítja el az iszlám e vonalas nézetrendszerét, s az így az ifjú fejekbe plántált ideológia később könnyen válhat egyéni radikális cselekvések kiindulópontjává.

Így járt például a Deso Dogg néven ismert berlini gengszterrapper is, aki fiatalkorú bűnözőként kezdte, majd Pierre Vogel prédikációinak hatására muszlim hitre tért és radikalizálódni kezdett, majd végül az Iszlám Államhoz csatlakozott, s a halál Szíriában érte utol 2018-ban.

Pierre Vogel viszont azóta is háborítatlanul terjeszti hitét a német utcákon és folyamatosan frissülő YouTube-csatornáján. Ugyan egyes híradások szerint csökken a szalafista mozgalom lendülete manapság, de Vogelt a hatóságok továbbra is az egyik legismertebb, legbefolyásosabb németországi szalafista véleményvezérként tartják számon.


 

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2022. június 28. 07:52
mondjuk egy lmbtq német evangélikus egyházban nevelkedett embertől nem is várnék többet, kereste a hitét és az iszlám adta meg azt amire vágyott. ebből is látszik hogy a katolikus egyház is már hanyatlóban van, nincs ereje a konverzióra már többé.
benedek77
2022. június 27. 23:24
Ha ez a féreg német nép végül féreg muszlim lesz, na Akkor jön el a világvége:) Ez egy olyan kombináció, amihez képest adolfka gyenge kezdő volt:)
foldizs
2022. június 27. 23:22
nahát, Kadirov is lehetne
Teréz A Piréz
2022. június 27. 22:05
De miért van tésztaszűrő a fején?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!