Letartóztattak egy válogatott focistát Iránban, aki felszólította kormányát: ne gyilkolja a kurdokat

2022. november 24. 19:23

A 35 éves Voria Ghafouri  nincs ott az irániak vb-csapatában, amely hétfőn, az angolok elleni meccsen a hatalom elleni tiltakozásként nem énekelte a himnuszt.

2022. november 24. 19:23
null

Csütörtökön letartóztatták Voria Ghafouri ismert iráni focistát, amiért a közösségi médiában felszólította a kormányt, hogy hagyja abba a kurdok gyilkolását. A letartóztatott játékost egyes források szerint államellenes propagandaterjesztéssel és a nemzeti csapat hírnevének megsértésével vádolják.  A labdarúgót korábban a külügyminiszter kritizálása miatt is őrizetbe vették.

A 35 éves Ghafouri  nincs ott az irániak vb-csapatában, amely hétfőn, az angolok elleni meccsen a hatalom elleni tiltakozásként nem énekelte a himnuszt.

Ismert: a  22 éves Mahsza Amini kurd nő szeptemberi halála – valószínűleg az erkölcsrendészet verte agyon, mert megsértette az öltözködési szabályokat – óta folyamatosan tüntetések vannak a perzsa országban, eddig több száz halálos áldozattal.

A hírről beszámoló Guardian cikke szerint az iráni kormány tagjai az elmúlt napokban kurd szeperatistának bélyegezték a nők és a kurdok mellett többször kiálló Ghafourit, aki négy éve még játszott a világbajnokságon, és mindenki idén is a keretbe várta.

Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
need-info
2022. november 24. 22:15
Még örülhet is, hogy enyhén megúszta, Szaud Arábiában már lefejezték volna. Kőkörszak.
Hasadt Tölgy
2022. november 24. 20:41
A himnuszhoz a fene ért, ők tudják. De a kurdokat hagyjuk békében. Ők is élhetnek ezen a világon.
Akitlosz
2022. november 24. 20:29
Már úgyis kiöregedett.
Szilver
2022. november 24. 20:20
Hidd el, más kavarja ott a szart!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!