Botrány Berlinben: megismételhetik a baloldali vezetés által elszúrt választást

2022. november 08. 12:00

Repülhet a Linke a Bundestagból, szépíthet a CDU – a demokratikus Németország progresszív fővárosában nem sikerült profin levezényelni a legutóbbi választást, így új voksolást írhatnak ki hamarosan.

2022. november 08. 12:00
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

2021. szeptember 26-a Németország legtöbb részén csak egy átlagos választási vasárnap volt, ahol egy eggyel még normálisabb világban kancellárrá koronázták a legátlagosabb német politikust.

Berlinben viszont összeomlott a német demokrácia: a szociáldemokrata városvezetés egyszerre próbálta megtartani a Bundestag, a fővárosi szenátus és a kerületi képviselő-testületek megválasztását, valamint levezényelni egy népszavazást a nagy bérlakáskonszernek államosításáról.

Emiatt 105 különböző variációban tizenötmillió szavazólapot töltettek ki a berliniekkel, plusz ezzel egy időben zajlott a városi maraton is, ami jelentős fennakadásokat okozott a főváros közlekedésében.

A mutatvány pedig – meglepő módon – nem sikerült: a tavalyi berlini választás a valaha volt legszabálytalanabb szavazásaként vonult be a német demokrácia történetébe. Kiderült: 56 szavazókörbe nem érkezett elég szavazólap, 24 választókörbe nem az odavaló szavazólapok érkeztek –

a berliniek szépen le is szavaztak a város más pontjain induló jelöltekre –,

73 helyen meg kellett szakítani a voksolást, amíg be nem érkezett az utánpótlás szavazólapokból, így a szavazás összesen 83 órán át szünetelt, mert a sebtiben legyártott új szavazólapoknak a maraton jelentette akadályokat kikerülve kellett átjutniuk a városon.

Emellett hatalmas sorok alakultak ki a szavazókörök előtt a késlekedés és a Covid miatti távolságtartási szabályok miatt, valamint azért, mert a berlinieknek – meglepő módon – nem sikerült a terv szerinti 3 perc alatt kitölteniük ezt a rengeteg szavazólapot. Ennek következtében számos szavazókörben durván túllépték a választásra rendelt időt, a 2256 szavazókörből 1066 még 18 óra után is nyitva volt, az utolsó nem sokkal 21 óra előtt tudott csak bezárni.

Az így kialakult zavarosban pedig jelentősen könnyebb volt halászni, mint egy szabályosan lezajló választáson.

Bírósági hercehurca

Berlin saját alkotmánybírósága már szeptemberben kimondta, hogy ez így nem volt rendben, és a választást meg kellene ismételni: „a bíróság szerint

eközben nem is került dokumentálásra minden választási hiba”, írja a WELT.

Nem meglepő módon mind a szenátusi választás, mind a Bundestag berlini egyéni képviselőinek választása ellen rekordot döntött a kifogások száma, szinte mindenki úgy látja, hogy a lebonyolítás hibáin mandátumok sorsa múlhatott.

Most úgy tűnik, az ügy a szövetségi alkotmánybíróság előtt fog véget érni – a választás megismétlésére pedig az elhúzódó bírósági procedúrák miatt csak 2024-ben kerülhet sor, egy évvel a következő reguláris Bundestag-választás előtt, így

a szabálytalanul mandátumot szerzett képviselők három éven át bitorolhatják helyüket.

Több mandátum is gazdát cserélhet

Márpedig az ismételt választáson számos képviselő széke inog: a szabálytalanságok által érintett kerületek közül kettőben, Reinickendorfban és Pankowban hajszállal győzte le a CDU, illetve a Zöldek az SPD jelöltjét, e két mandátum tehát könnyedén gazdát cserélhet.

De izgalmas a posztkommunista Balpárt esete is: ők a tavalyi Bundestag-választáson 4,9 százalékos eredményükkel valamivel alatta maradtak a parlamentbe jutási küszöbnek, mégsem repültek a törvényhozásból, mert segített nekik a német választójog egy kiskapuja. Ennek alapján az a párt, amely legalább három egyéni mandátumot szerez, akkor is bejut a parlamentbe a listás eredményének megfelelő mandátumszámmal, ha egyébként alatta marad a bejutási küszöbnek.

Márpedig a Linke pont három egyéni körzetet nyert meg – és ebből kettőt a szabálytalanságok által érintett Berlinben: Gesine Lötzsch Lichtenbergben, Gregor Gysi Treptow-Köpenickben mentette meg a pártját. Ha a megismételt választáson bármelyikük elveszíti helyét,

a párt kénytelen lesz távozni a Bundestagból

– bár erre az esély jóval kisebb, mint arra, hogy a fent említett két mandátum forduljon.

A pártérdek közbelép

A politikai vita most jogi síkon folytatódik – a kormánypártok ugyanis azt indítványozták, hogy a lehető legkevesebb helyen, 2256 szavazókörből mindössze 431-ben ismételjék meg a választást.

A CDU ezt nem támogatja: szerintük minden olyan helyen ismételni kellene, ahol az országos választási felelős hivatala megtámadta az eredményt, azaz 1200 szavazókörben. „A számos és jelentős választási hibára való tekintettel, amelyekre Berlinben minden kétséget kizáró módon sor került, nem elegendő egy egyes választókörzetekre korlátozódó választásismétlés” – írta közleményében a párt, amely szerint „a koalíció javaslata sem jogilag nem meggyőző, sem arra nem alkalmas, hogy a németországi, és különösen a szövetségi fővárosi parlamenti választások korrektségébe vetett, elveszett bizalmat visszanyerje”.

A CDU demokratikus aggodalmai mögött persze meghúzódik pártérdek is: a párt Berlinben is történetének legrosszabb eredményét érte el tavaly, ami a helyi pártvezetés szerint egy az egyben Armin Laschet bukdácsoló országos kampányának volt köszönhető, hiszen tavaly télen még holtversenyt futott a CDU a Zöldekkel a berlini első helyért, amelyre végül az SPD futott be. Minél több helyen ismétlik meg tehát a választást, annál inkább szépíthet a CDU.

 

(Nyitókép: MTI/EPA)

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Rocktoberi
2022. november 08. 16:40
Az az igazi jogállam amelyik egy választást se tud szabályosan lebonyolítani.
Reszelő Aladár
2022. november 08. 16:31
A fejlett demokráciába belefér annyi önreflexió, hogy ha kell akkor egy egész választást ismételnek meg. Sőt még akár az is belfér, hogy ha más eredmény születik, akkor a tévesen megválasztott képviselő megtarthassa a mandátumát (amúgy a tévesen megválasztott képviselő helyében beperelném a hivatalt a kieső fizetés miatt). Ha nálunk lenne ilyen, akkor biztos, hogy a mindenki a Fideszt vádolná csalással. Amúgy a németek hoznak majd egy szabályt, hogy mindenki úgy szavazzon, ahogy tavaly szeptemberben szavazott.
fatman
2022. november 08. 14:27
választási autokrácia...
Ekeke
2022. november 08. 14:14
Volt 2016 ban egy osztrák elnökválasztás. Az osztrák alkotmánybíróság ítélete szerint akkora volt a csalás hogy az egészet meg kellett ismételni. A második fordulóban Alexander Van der Bellen, a Zöldek által támogatott "független" államfőjelölt 50,35 százalékkal nyert az Osztrák Szabadságpárt jelöltjével, Norbert Hoferrel szemben, akit a szavazásra jogosultak 49,65 százaléka támogatott. Van der Bellen alig több mint 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert. Őszre kiírták az ismétlést. Az akkori osztrák belügyminiszter elhalasztotta, mondván hogy nem ragadnak a borítékok(!). Már akkor kísérletezték a ballibák a levélszavazatokat... Aztán valahogy csak kihozták a zöldet győztesnek... Vagy. Emlékezetes mikor Merkel asszonyság külföldről nem fogadta el egy neki nem tetsző választás eredményét...https://hirado.hu/kulfold/cikk/2022/06/15/nemet-alkotmanybirosag-angela-merkel-megsertette-az-afd-jogait-egy-2020-as-kijelentesevel Most tessenek ilyeneket Magyarországon elképzelni. Másnap a kéksapkások vonulnának be, a "demokrácia" védelmére...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!