Erdogan szerint Oroszországnak semmi köze sincs a lengyelországi rakétabecsapódásokhoz

2022. november 16. 09:56

Oroszországnak semmi köze sincs a lengyelországi rakétabecsapódásokhoz, technikai malőr történhetett – mondta Recep Tayyip Erdogan török elnök a G20-csúcstalálkozón a Bali szigetén fekvő Nusa Duában szerdán.

2022. november 16. 09:56
null

Erdogan aláhúzta: tiszteletben tartja Oroszország állítását, hogy nem volt köze a történtekhez, és nem orosz rakéták voltak, amelyek eltaláltak egy gabonaszárítót az ukrán-lengyel határtól 6 kilométerre fekvő lengyelországi Przewodówban kedden, két ember halálát okozva.

Rámutatott: Joe Biden amerikai elnök is azt mondta, hogy nem orosz gyártmányú fegyverek csapódtak be. Hozzátette: az incidens alapos vizsgálatot igényel, és beszélni fog Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, miután visszatért Törökországba. A török vezető provokációnak nevezte azokat a híreszteléseket, amelyek szerint orosz rakétákról van szó.

– fogalmazott, majd hozzátette, a provokáció nem segít.

A török elnök egyúttal bizakodóan nyilatkozott a fekete-tengeri gabonaexportot lehetővé tevő egyezmény sorsáról. Jelezte: Ankara azon dolgozik, hogy a megállapodást egy évvel meghosszabbítsák, és Putyin zöld jelzést adott neki. Erdogan emellett arról is beszélt, hogy azok is felelősek a hat áldozatot követelő vasárnapi isztambuli merényletért, akik támogatják a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai milíciát.

– szögezte le.

Ankara az YPG-t és a betiltott Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) nevezte meg a merénylet elkövetőjeként. Erdogan nem pontosította, hogy kit tekint az YPG támogatójának, de Törökország a múltban többször bírálta az Egyesült Államokat, mert pártfogolja a Népvédelmi Egységeket. A kurd milícia Washington szövetségese az Iszlám Állam elleni harcban. Ankara ezzel szemben a PKK bábjának és terrorszervezetnek tartja a félkatonai szervezetet.

(MTI) 

Nyitókép: Emin Sansar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiltyu
2022. november 16. 11:12
a török szultán jól informált...
Kegyes urunk Karolus
2022. november 16. 10:56
Ennyi. Erdogán szultánra az ellenségei sem mondhatják, hogy hülye lenne.
csjanos
2022. november 16. 10:54
....öreg motoros...a lúdtalpas bohóc nem tudja megetetni...pfuj
ZeroTadpole8073
2022. november 16. 10:44
...de Zselé elvtárs Cseh Atkával karöltve azonnal megvádolta az oroszokat egy NATO-tagállam elleni rakétatámadással.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!