Szíriai és iraki kurd hadállásokat bombázott a török légierő

2022. november 20. 11:09

Egy héttel azután került sor az újabb török légicsapásokra, hogy múlt vasárnap robbantásos merénylet történt Isztambulban.

2022. november 20. 11:09
null

Észak-szíriai és észak-iraki kurd hadállásokra mért csapásokat a török légierő – jelentette vasárnap az NTV török hírtelevízió.

Az újabb török légicsapásokra egy héttel az után került sor a két térségben, hogy múlt vasárnap robbantásos merénylet történt Isztambul zsúfolt sétálóutcájában, az Istiklalon. A hat halálos áldozatot követelő támadást Ankara a Délkelet-Törökországban 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezethez kötötte. A PKK ugyanakkor visszautasította a felelősséget a terrorcselekményért.    

A török légierő mostani beavatkozása a Karom-Kard fedőnevet viseli - tájékoztatott a török védelmi minisztérium. 

A műveletben eddig több mint 50 légi jármű vett részt, és legkevesebb 100 célpontot ért csapás. 

Észak-Szíriában a harci gépek a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű kurd milícia állásait támadják. A milíciát a török vezetés a PKK szíriai szárnyának tekinti, és nemzetbiztonsági fenyegetést jelentő terrorszervezetként kezel. Szíriában többek között Kobani, Tell-Rifát és Derik térségét sújtották találatok, míg Irakban a PKK második legfontosabb fészkének számító Szindzsárt.    

A szíriai állami televízió megerősítette a csapások hírét, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet pedig azt közölte, hogy 25 légitámadás érte az ország kurd milíciák ellenőrizte részét, és legalább 10 katona és milicista halt meg.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nyugatellenes
2022. november 20. 19:53
Na, most mivan nato-férgek? #istandwithukraine Pfej!
borsika
2022. november 20. 14:44
Na majd a momentumosok most utazhatnak oda, és visítozhatnak a szankciókért.
Tommaso
2022. november 20. 12:37
Erdogan a héten az USA-t vádolta az isztambuli robbantásokkal. "VÁLASZUL" szíriai és iraki kurd hadállásokat bombázott a török légierő. Hát többek között ezért sem ajánlatos, hogy egy teljhatalmú diktátor álljon egy ország élén. Magyarország élén sem szerencsés, hogy ilyen figura van. Mert demokratikus kontroll nélkül ezek az alakok ( Erdogan, Orbán, Putyin ) nagyon hibás döntéseket hoznak, és nincs aki megfékezze őket.
Brandon the great Negro
2022. november 20. 12:25
Kurd állások... ahm. Kispuskával, sörétessel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!