Felfüggeszthetik a német pénzügyminiszter mentelmi jogát

2023. január 09. 11:40

A politikus ellen jogtalan előny szerzésének és jogtalan előny biztosításának gyanújával indulhat nyomozás.

2023. január 09. 11:40
null

A szövetségi pénzügyminiszter parlamenti (Bundestag-) képviselői mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló kérelmet mérlegel a berlini ügyészség a politikus ingatlanvásárlásával kapcsolatban – jelentették hétfőn német hírportálok.

A berlini ügyészség korrupciós esetekkel foglalkozó részlegénél hangsúlyozták, hogy a mentelmi jog felfüggesztése rutinszerű lépés lenne, csak a hivatalos vizsgálat elindításához lenne szükséges, és nem jelentené azt, hogy megállapítják az úgynevezett kezdeti gyanú fennállását. Hozzátették, hogy rövidesen eldöntik, kérik-e a mentelmi jog felfüggesztését.

A hatóság a Der Spiegel című hírmagazin egy októberi jelentésével kapcsolatban érdeklődik Christian Lindner ingatlanvásárlása iránt.

A szövetségi kormányt alkotó koalíció legkisebb tagja, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) vezetője a berlini Steglitz-Zehlendorf kerület Nikolasse nevű előkelő negyedében vásárolt családi házat egy karlsruhei központú magánbank hitele révén.

Pénzügyminiszterként, 2022 májusában köszöntőt írt a bank alapításának századik évfordulója alkalmából. A szövegben nem tért ki arra, hogy az ügyfelek közé tartozik. Bő egy hónappal később újabb hitelt vett fel a banktól, amelynek javára 450 ezer euró értékű jelzálogot jegyeztetett be az ingatlanra.

A beszámolók szerint a miniszter abban az esetben sérthetett törvényt, ha a második hitel összefügg a jubileumi köszöntővel.

A politikus ellen jogtalan előny szerzésének, a bankkal szemben jogtalan előny biztosításának gyanújával indulhat nyomozás.

Christian Lindner ügyvédje közölte, hogy a politikus jóval a miniszteri munka megkezdése – 2021 december – előtt hozzálátott gondoskodni lakóingatlana finanszírozásáról, és az ügyleti kondíciók rendre megfeleltek a piaci körülményeknek, egy rövid köszöntő egy bank alapításának évfordulójára pedig hozzátartozik a tárcavezetői munkához.

(MTI)

A nyitókép csak illusztráció. Fotó: WOLFGANG KUMM / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 125 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Alaric
2023. január 10. 12:09
A létesítményekről mélyen hallgatsz, csakúgy mint a GDP növekményről. Mert, ugye, arról csacsogsz, flórácska, amiről te akarsz. De legyen! Útfelújítások: ki dönti el, hogy mik kötelezők, és mik nem? A családtámogatási rendszernek (is) betudhatóan nem állt ugyan le, de lassult a népességfogyás, és - ami a jövőre nézve biztató - jelentősen megnőtt a házasságkötések száma. Plusz a demográfiai trendektől függetlenül jobb, ha tudunk cipőt venni a gyereknek, mintha nem. Az emelések egy részét valóban elvitte az infláció, de a reálkeresetcsökkenés még így sem közelíti meg a 2009-10-es mértéket, amikor nem volt háború a szomszédban, viszont volt itthon Bokros-csomag. Na szasz, kispimasz.
Namond
2023. január 09. 22:12
Megalapozottabb lenne Varga Judit ellen eljárást indítani.
5m007h 0p3ra70r
2023. január 09. 21:15
"a berlini Steglitz-Zehlendorf kerület Nikolasse nevű előkelő negyedében vásárolt családi házat" Ha megvette had vigye.
hátakkor
2023. január 09. 17:20
Egy dolog hogy privár hitelt vesz fel, de Németországot, az Euro zónát, sőt ohne Euro Európát is eladósítja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!