Mi elmegyünk a falig

2023. január 14. 18:07

Az ukránok mások helyett halnak meg. Ez nem az ő háborújuk, sokkal inkább az amerikaiaké. Interjú.

2023. január 14. 18:07
null
Marosi Antal

„Mennyire ismerheti meg egy haditudósító, hogy pontosan mi történik?
Tájékozottabb lehet, mint a helyiek, hiszen alaposan utána kell járnia a háborús helyzet körülményeinek, meg kell ismernie a hátteret is. A helyszínen járva nem az összképnek kell kialakulnia bennünk.
Engem nem érdekel a politika, inkább a személyes történetekre, az emberi viszonyokra figyelek.

Mit tapasztalt az ukrajnai útjai során, mi történik ott?
Azt látom, hogy az ukránok mások helyett halnak meg. Ez nem az ő háborújuk, sokkal inkább az amerikaiaké. Az ukránok is tudnak erről, de nem képesek tenni ellene. Jártam kórházakban is, sok orvost nyomaszt a tehetetlenség, mert nincs elegendő felszerelésük a sebesültek ellátásához. Az ukrán emberek másként viszonyulnak a szélsőséges élethelyzetekhez, hiszen náluk ezt megelőzően sem volt olyan kényelmes az élet. A háború mérhetetlenül sok szenvedést okoz, de annak az ötvenéves férfinak, aki május óta sztrók következményeitől szenved, nem jut el a telt házas kórházba, és a szomszédok etetik, nem a háború okozza a legtöbb szenvedést.
Az biztos, hogy az ukrán embereknek egészen más fogalmaik vannak a nehézségekről és a problémákról, mint nekünk.
Sokszor segíteni sem egyszerű. Egy nyúlszájjal és farkastorokkal született, kórházban hagyott gyereknek próbáltunk ellátást intézni, már fogadták is volna Budapesten, de nem vihettük magunkkal, mert az édesanyja a segélyek miatt megtartotta a gyermek felügyeletét, így nem kapott útlevelet.

Ennek a háborúnak az a sajátossága, hogy az orosz hadsereg rakétákkal lövi azokat a területeket is, amelyek a közvetlen frontvonaltól távol esnek. Hogyan élik meg ezt az emberek?
Volt egy néni Borogyenkában, aki az egyik bombázás során elesett a lépcsőházban, megsérült, és az alatt a néhány óra alatt, amíg ott volt, teljesen megőszült. Egy másik asszony több napig nem tudott eljutni a látótávolságban lévő fia holttestéhez.”

Nyitóképen romok Dnyipróban. Fotó: MTI/EPA/Ukrán Állami Katasztrófaelhárító Szolgálat

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gabor80
2023. január 16. 10:32
Azért észre kéne venni azt is, hogy van olyan, aki még elmegy a falig.
koronaszepe
2023. január 15. 18:30
Ukrajna ellen Oroszország területszerző háborút vív. Oroszország egy szomszédos ország, Ukrajna területén katonai akciókat hajt végre. Oroszország agresszor. Oroszország szovjet kommunista pártban és a KGB-ben szocializálódott vezetése szerint nincs Ukrajna, nincs ukrán nemzet. Mégis, kinek a háborúja lenne egy honvédő háború? Az ukrán emberek mindenkit meglepve példamutató hősiességgel küzdenek a hazájukért, a szuverenitásukért, kivívva ezzel minden szabadságszerető ember, nép tiszteletét!
Odone Ricci
2023. január 15. 17:35
Az ukrán katonák honvédőháborúnak tekintik, Zele Európa védelmi háborújának mondja a jelenlegi konfliktust: "Ti értetek is harcolunk". Puty. gondolatait nem közli a nyugati média, tehát feltételezzük, hogy ő nosztalgiával gondol a cári időkre és az egykori hatalmas CCCP-re. Védené az ott élő kb. 2O% orosz lakost. ------- Erről megint igen kevés információ jut az átlag nyugati polgárhoz, aki nem tudja megkülönböztetni sem genetikailag sem linguisztikailag az oroszokat az ukránoktól. Nekik mind a kettő "kelet-európai". Mi már tudjuk, hogy az orosz medvét nem jó ingerelni, atomhatalom és biofegyverei is fejlettek. Nyugaton nincs tapasztalatuk, tehát eltökélve szállítják (fr. UK és az USA) a védekező fegyvereket, melyek őlni is tudnak... A németek a mai (jan.15.) ARD -Tageschau-ban bemondták, hogy majd csak 2O24-ben szállíthatnak Leopard " tankokat, előbb korszerűsítik, mert kissé elavultak, de a helyreállítási költség sok-sok millió euró. A pontos számra nem emlékszem. Mindenesetre óvatosak.
tintapaca
2023. január 15. 15:19
Ez a Marosi a rádiós fénykorát a Medgyessy-Gyurcsány-érában élte. Nem volt nélküle Esti Krónika. Találkoztam vele személyesen, Úgy néz ki, mint egy verőember, bevallotta a nyomozó múltját. Jó lesz, ha a Charitász óvakodik az ilyenektől, mert úgy járnak, mint a baptista szeretetszolgálat, akikről mindenki tudja, hogy a szíjáé meghosszabbított karja. Őket a hazai nélkülözők nem érdeklik, de ha a világ bármely pöce részén történik valami, már rohannak is.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!