Az EU határai által megöltek – így néz ki a társadalmi feszültség Brüsszelben

2023. február 26. 07:41

Az Unió fővárosában egyre több a bevándorlókhoz köthető követelés, tüntetés.

2023. február 26. 07:41
null
Varga Mátyás

Brüsszel utcáit járva sok dolog feltűnhet az embernek. A lapunknak név nélkül nyilatkozó, az uniós apparátushoz közel álló személyek olyan jelzős szerkezetekkel éltek Brüsszel kapcsán, mint a „sokszínűség apokalipszise”, vagy épp leszögezték, hogy

Ezen kijelentések kapcsán fontos leszögezni, hogy a hivatalos statisztikai adatok szerint a belgiumi lakosoknak csupán 66,6%-a rendelkezik belga felmenőkkel, míg a többi vagy egyáltalán nem is volt belga állampolgár, vagy épp – a statisztikai hivatal megfogalmazása szerint – félig vagy teljesen „külföldi háttérrel” rendelkezett.

A Brüsszel fővárosi régióban, amit a köznyelv csak „Brüsszelként” emleget, már drasztikusabb a helyzet. Míg belgiumi szinten a lakosság körülbelül kétharmada belga származású, addig ez az arány Brüsszelben egynegyed. A „külföldi hátterű” belga állampolgárok aránya itt közel negyven százalék, míg a nem belga lakosok aránya 36 százalék.

Bevándorolt a társadalmi feszültség

Az Unió fővárosában egyre több az bevándorlókhoz köthető követelés, tüntetés. A egyik ilyen, a Brüsszel „Place De Brouckère” terén található

Killed by EU Borders (Az EU határai által megöltek) felirat.

A felirat mellett 13 gyermek és fiatal (2 és 27 év közöttiek) neve szerepel. Mindegyikük – név alapján – közel-keleti hátterű. A nevek egy része mellett ott van egy-két információ a halál körülményeiről is. A 2 éves Mawdát például – a „kiállítás” tanúsága szerint – 2018. május 16-án ölte meg a belga rendőrség egy autós üldözés keretében.

A belga bíróság a rendőrre egy év felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki. A lány, amikor fejbelőtték, épp egy furgonban utazott, amelyben embercsempészek 26 felnőtt és 4 gyerek migránst csempésztek Nagy-Britanniába. A rendőr üldözés közben nyitott tüzet a járműre, amitől azt remélte, hogy megállítja az embercsempészt a volán mögött.

Safayet – 2022.01.25
Milet Tesfamariam – 2016.10.09
Musab (16 éves) – 2021.12.20
Mawda (2 éves kislány, a belga rendőrség ölte meg egy autós üldözés során) – 2018.05.16
Bryar Hamad Abdulrahman (23 éves) – 2021.11.24
Ali Ismael – 2021.11.04
Mohamed Kemal (21 éves, elütötte egy vonat Ciboure-ben) – 2021.10.12
Moussa Balde – 2021.05.22
Ermiyas Ungessa (holtan találták a Francia-Belga határ közelében) – 2019.12.20
Yassin Osman (20 éves; elhunyt egy Vakriciennesbe tartó vonaton)
Hashem Betlashi (21 éves) – 2022.04.23
Ahmed Safi (19 éves) – 2022.06.11
Hassan (27 éves) – 2022.05.11

A 13 név hasonló esetekre utal

A „kiállítás” készítői bemutatták a fehér lapokon Mohamed Kemal, 21 éves férfi halálát is. Őt egy vonat ütötte el a franciaországi Ciboure-ban. (Ciboure egy, a Vizcayai-öböl mentén fekvő francia település, egyébként csodálatos kilátással és városképpel).

Érdekesség Mohamed esete kapcsán, hogy a vonatszerencsétlenségben három algériai migráns meghalt, az egyetlen túlélő viszont ideiglenes tartózkodási engedélyt kapott a Pyrénées-Atlantiques prefektúrától, ami 2022. április 19-én járt le.

A túlélő beszámolói szerint négy társával azért feküdt a sínekre megpihenni, hogy elkerüljék a rendőrségi ellenőrzést.

Az ötödik migráns még időben fel tudott kelni a sínről, ő elmenekült. A nyomozók két nappal később Bayonne-ban találták meg, ahol kihallgatták, majd elengedték. Bayonne és a baleset helyszíne között nagyjából 22 kilométer a távolság.

Megszüntetnék az EU határvédelmi ügynökségét

A kiragasztott papírok egyikén egy „hashtag” látható: #AbolishFrontex, azaz #SzüntessékmegaFrontexet. A Frontex az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség ismertebb neve, aminek nemrégiben nevezték ki az új igazgatóját. Hans Leijtens, a holland katonai rendőrség korábbi parancsnoka az első sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy „a visszatoloncolások nem törvényesek”.

Hivatalos: véget vetne a migránsok visszatoloncolásának a Frontex új vezetője

„Ki akarom nyitni az ajtókat” – szögezte le Hans Leijtens.

Nem ez az egyetlen tünet

A városban több helyen, főleg forgalmas körutaknál és sétálóutcáknál lehet hasonló feliratokba bukkanni. Van, ahol csak annyi van felfújva a falra, hogy „papírokat mindenkinek”, máshol pedig A4-esekkel van felragasztva üres üzlethelyiségek kirakatára, hogy „Kriminalizálni a papírnélkülieket bűn!”.

Nyitókép: Mandiner/Varga Mátyás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bf109g6
2023. február 27. 20:11
Két lehetőség van, történelmi előzmények alapján. 1. Belgium korábbi formájában eltűnik, belga lakosai szétszélednek, és létrejön egy belső feszültségekkel teli iszlám állam. Követi hollandia, németország. Európának vége. 2. A rémisztő képződményeknek egyszercsak betelik a pohár, és kitermelődik egy új hitler, aki erőszakkal kívánja a migránsok helyzetét rendezni (genocídium, kitoloncolás, stb.). Mivel sok muszlim már beépült, valamint kb nulla a gyerekek száma az európaiaknál, ez a szcenárió nagyjából esélytelen. Itt a vége a fejlett nyugatnak. A gyerekeink már nem azt az európát fogják látni, mint amire 1990-ben vágyakoztunk.
blondibarbi
2023. február 27. 04:01
Olyan fal nincs, hogy "KILLED BY MUSLIM MIGRANTS" ? Pedig kéne, hogy legyen !
Akitlosz
2023. február 26. 19:36
Azokat is ki kellene toloncolni, akik ezeket a bűnözés párti feliratokat kiteszik. Ha pedig igazi belgák akkor pedig lecsukni őket. Az illegális határátlépés a bűn, nem létezik a világban szabadon össze-vissza vándorlási emberi jog. A rendőr jól tette, hogy lőtt a bűnözők autójára. Az nem az ő hibája, hogy 2 éveseket is csempésznek.
kispolgarigrofo
2023. február 26. 15:45
polgárháború 2050 körül.... minden a terv szerint
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!