Itt vannak a friss adatok – rendkívüli mértékben nő a migrációs nyomás Európán

2023. március 10. 17:53

A Frontex jelentése szerint egy év alatt megkettőződött az illegális határátlépések száma a Földközi-tenger középső medencéjében.

2023. március 10. 17:53
null

Az előző év azonos időszakához képest megkettőződött az illegális határátlépések száma az év első két hónapjában a Földközi-tenger középső részén kialakult, főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon – közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) pénteken.

A varsói központú uniós ügynökség januári és februári adatokat rögzítő jelentése szerint a főként Olaszországot érintő migrációs útvonalon az előző év azonos hónapjaihoz képest januárban és februárban 11 százalékkal többen, 11 951-en kíséreltek meg illegális határátlépést.

Az Európai Unió keleti, Fehéroroszországgal közös határán januárban és februárban - a tavalyi év azonos időszakában feljegyzett adatokhoz képest

145 százalékos növekedés mellett 856-an lépték át illegálisan az EU külső határait.

A Nagy-Britanniával közös tengerszakaszon is többen kíséreltek meg átjutni a szigetországba, mint egy évvel korábban. Az év első két hónapjának összesített adatai szerint 5622-en próbálkoztak a tengeri átkeléssel, ami 82 százalékos emelkedést jelent a tavalyi év azonos két hónapjához képest.

A Földközi-tenger keleti térségében kialakult, Görögországot és Ciprust érintő migrációs útvonalon egy év alatt 6 százalékkal több, 3981 ember próbált bejutni az EU területére.

A Nyugat-Balkán országain keresztül vezető migrációs útvonalon az illegális határátkelési kísérletek visszaesését jelentették. Itt az év első két hónapjában 28 százalékos csökkenés mellett 8394 esetben intézkedtek a határőrség illetékesei.

Az uniós ügynökség az illegális migrációs számok csökkenéséről számolt be a Földközi-tenger nyugati medencéjében, a főként Spanyolországot érintő migrációs útvonalat érintően is. Ebben a társégben az év első két hónapjában 1099 jogtalan határátlépést jeleztek, ami 38 százalékkal marad el a tavalyi adatoktól. A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken 1771 illegális migráns szállt partra januárban és februárban, 68 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

(MTI)

Nyitókép: Valeria Ferraro / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
evpus
2023. március 12. 07:13
Tűzparancs, akkor nem jönnek!
Láncfűrészes Attasé
2023. március 11. 00:26
Nem gondolom, hogy nem volna probléma a migráció, de a cím már megint köszönőviszonyban nincs a leírt számokkal és a tartalommal.
Töki
2023. március 10. 21:28
Valamiért nem skodálkozok ezen!
kulalak
2023. március 10. 20:45
Valahogy a nullát várnám, de nem jön. Ezek (Frontex) csak számolnak, de nem tesznek semmit. Tesznek rá
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!