Magyar katonák sérültek meg – mi történik Koszovóban?

2023. május 30. 06:23

Péntek óta tartanak a zavargások a balkáni országban.

2023. május 30. 06:23
null

Április 23-án négy észak-koszovói településen tartottak előrehozott polgármester-választást, mert a települések vezetői novemberben egy Szerbia és Koszovó közötti vita miatt lemondtak. A szerbek többsége bojkottálta az előrehozott választást, így a részvételi arány 3,47 százalékos volt, és a leadott szavazatok alapján a településeket a jövőben albán polgármesterek vezetik majd. Sem a helyi szerbek, sem Belgrád nem tartja elfogadhatónak, hogy az ilyen alacsony részvétel és a szerbek bojkottja mellett lezajlott választást Pristina és a nemzetközi közösség is legitimnek nevezte.

A szerbek tiltakozása pénteken kezdődött, amikor Zvecan, Leposavic és Zubin Potok újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármesterei megpróbálták elfoglalni hivatalaikat.

A helyi szerbek nem akarták beengedni az önkormányzati épületekbe az új polgármestereket,

mert nem értenek egyet azzal, hogy a többségében szerbek lakta településeket albánok vezessék, olyan emberek, akiket nem ők választottak meg.  

A szerb hadsereget május 26-án helyezték a legmagasabb fokú harckészültségbe, melynek egységei megindultak a koszovói határ felé az észak-koszovói településen kitört zavargások miatt.

A szerb közszolgálati televízió (RTS) arról számolt be pénteken, hogy Zvecanban a rendőrök összecsaptak a helyi szerbekkel, akik meg akarták akadályozni, hogy a településen újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármestere belépjen az önkormányzat épületébe. A rendőrség könnygázzal és villanógránátokkal oszlatta szét a tömeget.

Az USA elítélte a koszovói kormányt

Az Egyesült Államok elítélte a koszovói kormányt a szerb kisebbség elleni erőszak miatt. Antony Blinken amerikai külügyminiszter közleményében arra hívta fel figyelmet, hogy a koszovói hatóságok az Egyesült Államok és Koszovó európai partnereinek tanácsa ellenére léptek fel erővel. Albin Kurti koszovói miniszterelnököt kiadványukban arra szólították fel, hogy változtasson politikája irányán.

Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova ugyanakkor arról beszélt, hogy szerinte az Egyesült Államok és az Európai Unió csak szítja a konfliktust Szerbia és Koszovó között.

Úgy véli, 

Szijjártó Péter: Magyarország a nyugat-balkáni békében érdekelt!

Magyarország abban érdekelt, hogy a szomszédságunkban, a Nyugat-Balkánon béke és nyugalom legyen – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn a közösségi oldalán a Koszovóban kitört összetűzésekkel kapcsolatban.

„Mi teszünk is ezért, hiszen katonáink százával szolgálnak Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában” – fogalmazott a magyar diplomácia vezetője. 

Több magyar katona is megsérült

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR 25 katonája, valamint több civil is megsérült az észak-koszovói zavargások során, amikor a koszovói rendőrség és a KFOR csapatai a helyi szerbekkel csaptak össze. A Honvédelmi Minisztérium hétfőn este azt közölte hivatalos Facebook-oldalán, hogy

A KFOR közleményében elítélte az agressziót, és azt írta, hogy az olasz és a magyar KFOR-egységek is indokolatlan támadásoknak estek áldozatul, és többen is megsérültek, a robbanások következtében töréseket és égési sérüléseket szenvedtek.   

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

***

***

 Nyitókép: ERKIN KECI / ANADOLU AGENCY / ANADOLU AGENCY VIA AFP

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. május 30. 17:06
és nekünk mi közünk hozzá?
Agricola
2023. május 30. 11:00
A cikk címe finoman fogalmaz: Magyar katonák sérültek meg Valójában a 25 sérültből 20 magyar katona volt, ebből 7 fő súlyos sérüléseket szenvedett. Ha megnézzük a Mandiner tegnapi cikkéhez mellékelt videót, látható, hogy a NATO kontingens csak ott ácsorgott, végtelen türelemmel eltűrve a vad, ki nem provokált veszélyes támadásokat, amikor fentről messzebbről dobálták rájuk a robbanó gránátokat. "A helyi szerbektől pedig azt kérte (a szerb államfő), hogy bármennyire is nehéz, de ne menjenek bele semmilyen összeütközésbe a NATO-val..." A gyújtóbombákat ok nélkül és magabiztosan a végtelenült türelmes és békés KFOR katonákra hajigálók nem hallgattak a szerb államfő nyájas szavaira. A gyújtóbombákat valószínűleg nem Koszovóban állították elő, valahonnan importálták ezeket.
NERbot
2023. május 30. 10:58
Köszönet Orbán Viktornak, hogy évek óta szorgalmasan és hatékonyan dolgozik a balkáni etnikai feszültségek felszínen tartásán Macedóniától Koszovóig.
koronaszepe
2023. május 30. 10:22
Mi történik, mi történik? Orbán Viktornak megint igaza lett. Megvalósul az "erős szövetséget létrehozó erős nemzetállamok, amelyek tisztelik egymást és együttműködnek, nem pedig egy szupranacionális állam, amelyben elvesznek Európa színei..." koncepció!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!