Szakértő: Az oroszok csúnyán rászedhették a magyar kormányt a foglyok átadásával

2023. június 29. 08:52

A HVG által megkérdezett szakértő szerint nehéz átlátni, mi történt, mert a kormány összevissza beszél.

2023. június 29. 08:52
null

A HVG Lattman Tamás nemzetközi jogásszal készített interjút, amiben a tizenegy kárpátaljai hadifogoly kiadásával kapcsolatban kérdezték a nemzetközi jog szabályairól.

A szakértő elmondta, háborúban egy állampolgár nem vonhatja ki magát a hadkötelesség alól, ami azt jelenti: ha hadifogságba kerül, akkor is kötelessége megszökni, hazatérni.

A nemzetközi jog értelmében, ha egy hadifoglyot egy harmadik országnak adnak ki, az ugyanúgy hadifogolyként köteles a katonát kezelni, mondta Lattman, hozzátéve, hogy egy ukrán katonát sem Magyarország, sem Oroszország nem szabadíthat fel. 

Kijelentette, hogy jogi értelemben véve semmi jelentősége nincs annak, hogy a foglyok kettős állampolgárok. 

Lattman Tamás szerint elképzelhető, hogy az orosz állam rászedte Magyarországot, hiszen egy lehetetlen helyzetbe hozta a kormányt. Bárhogy döntenek a foglyok befogadásával kapcsolatban, mindenképp komoly bonyodalmat okoznak.

Gulyás Gergely: Jogi értelemben nem is voltak foglyok

A kárpátaljai katonák kérdésével kapcsolatban a június 19-i kormányinfón Gulyás Gergely elmondta, a jogi helyzet alapján az érintett személyek nem minősülnek hadifogolynak, mivel Oroszországban szabadították ki őket, tehát jogi értelemben nem is voltak foglyok. Kijelentette, hogy egyházközi együttműködés keretében szállították őket Magyarországra.

Teljesen szabadok, nem ellenőrzik őket. Aki pedig úgy döntött, hogy az országban marad, menekültstátuszt kapott.

Nyitókép: Twitter/@HromadskeUA

Összesen 207 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Palatin
2023. június 30. 22:36
Lattmann Tamás egy sima Gyurcsány-mócsing. Neki soha más nem jár az eszében, csak az, hogy Orbán és a kormány ellen lázítson. De szerencsére az emberek többsége ismeri öt, és "érdemeinek megfelelöen" le is szarja, amit karattyol.
Martell 2
2023. június 29. 23:13
Már megint a libsi majom, Lattmann, pofázik ?
Csigorin
2023. június 29. 22:06
a jogi helyzet alapján az érintett személyek nem minősülnek hadifogolynak, mivel Oroszországban szabadították ki őket, tehát jogi értelemben nem is voltak foglyok. Kijelentette, hogy egyházközi együttműködés keretében szállították őket Magyarországra. Teljesen szabadok, nem ellenőrzik őket. Aki pedig úgy döntött, hogy az országban marad, menekültstátuszt kapott. ebben megis mi nem vilagos? az hogy Ukrajnaban hadkoteles mirank pont nem tartozik. ugyanugy nem fogjuk osszefogdosni oket helyettuk, ahogy a gruzok kazahok vagy torokok se azokat az orosz allampolgarokat akik meg hozzajuk leptek le.
Kotucso
2023. június 29. 19:46
Addig jutottam, hogy hol, és ki szakértett. Ennél avatottabbat nem is találhattak volna a libsik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!