Koszovói csata: valaki hazament a Kalasnyikovjáért, és belelőtt a magyar katonákba – Somkuti a Mandinernek

2023. június 01. 21:30

Miért nem vágtak vissza a KFOR kötelékében szolgáló katonák az erőszakos tüntetőknek Koszovóban? Honnan kaptak többen lőtt sebet? Mit lehetett volna tenni? Megkérdeztük!

2023. június 01. 21:30
null
Veczán Zoltán
Veczán Zoltán

Emlékezetes, múlt héten Koszovóban kőkemény összecsapások zajlottak a KFOR békefenntartói és szerb tömegek között, amelynek során mintegy húsz magyar és 11 olasz katona is megsérült.

Azóta mennek a találgatások, hogy mit és hogyan kellett volna tenniük a békefenntartóknak, hogy megelőzzék a veszélyes helyzetet, hol történhetett hiba, és mi lehet mindennek a következménye, tanulsága.

A magyar részvétel mindig magában foglalta a tömegoszlatás feladatát is, egyszóval erre kiképzést és felszerelést is kaptak – mondja el lapunknak Somkuti Bálint. Az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója rámutat: fontos tudni, hogy Koszovónak nincsen hasonló feladat ellátására képes rendőrsége (hadserege pedig nem is lehet az érvényes nemzetközi jog és a megállapodások szerint), vagyis a csapaterős tömegoszlatást jellemzően a KFOR végzi, már csak azért is, mert rájuk többé-kevésbé elfogulatlan erőként tekintenek a helyi albánok és szerbek is.

Somkuti hozzáteszi: a magyar kontingensben önkéntes műveleti tartalékosok is szolgálnak; aki közülük odamegy Koszovóba, tisztában van a veszéllyel, amit vállalt, és megkapja a megfelelő kiképzést is.

Amit a biztonságpolitikai szakértő mindenképp fontosnak tart megemlíteni, az az, hogy egyébként

több katonának lőtt sérülései voltak, vagyis a tömeg korántsem volt békés;

„ez már nem a polgári engedetlenség körébe tartozik, mint – sajnos – a Molotov-koktél, vagy a botok” – mondja.

A KFOR-osok egyébként Somkuti szerint professzionális módon léptek fel, egy hiba lehetett viszont, hogy a tüntetők be tudtak jutni a sorfal mögé. Vagyis ez lehetett a vezetés hibája, vagy akár az is, hogy a tömeg akkora volt, hogy a pajzsfal nem bírta a nyomást.

„Érdekes volt, mert a szerbek is sokáig üldögéltek, nem volt ott közvetlen fenyegetés, ezért is nagyon nehéz megmondani, hogy indult a folyamat”, a reakció visszafogottsága mögött pedig az áll, hogy az egységeknek nem szabad túlzott erőszakot alkalmazni – mondja. „De

Egyértelműen a belső NATO-vizsgálat eredményei híján ezt nehéz is megmondani.

„De az volt eleve a célja a KFOR-nak, hogy ne legyen túlzott erőszak”. A nemzetközi közvélemény által támogatott, de egyértelműen túlkapásokként felfogható albán lépéseket nem akarták tovább élezni.

A lőtt sebek nem feltétlenül azt jelentik, hogy ez egy tervezett, előre eltervelt dolog volt, hiszen a Balkánon az egyik legmagasabb az egy főre jutó lőfegyverek aránya. „Simán lehet, hogy valaki hazament a Kalasnyikovjáért, és lőtt. Még az se biztos, hogy a szerbek voltak; hiszen ha egyes koszovói albán szereplőknek sikerülne élezni a helyzetet, legközelebb a KFOR-osok sem csak gumibottal érkeznek, és kész a probléma”.

Nyitókép: Erkin Keci / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pelso j.
2023. június 02. 16:06
Most akkor a szerb baráti nép? -páros napokon?
APESZ72
2023. június 02. 15:58
A magyar katonák, ősinek tartott, Szent Szerb földön, amerikai és olasz !!! parancsra rátámadtak a békésen - és jogosan - tüntető Szerb lakosokra! Ildikó, van még kérdés?
fjancsi
2023. június 02. 15:36
Szerbiából a Nyugat kihasított egy darabot etnikai okokra hivatkozva. Most az oroszok tesznek hasonlót Ukrajnában. Vitatható az eljárásuk - azonban épp a most háborgó Nyugat legitimizálta előre a tettüket.
NERbot
2023. június 02. 12:14
A magyarok megjelenését a világ minden pontján siker kíséri.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!