Bajban a britek: több sebből vérzik a menekültügyi rendszerük

2023. augusztus 16. 16:16

Rishi Sunak azt ígérte, hogy megállítja az illegális bevándorlást az Egyesült Királyságban, a Politico által megszerzett brit hivatalos adatok szerint azonban kormányának ezt nem sikerült átültetnie a gyakorlatba.

2023. augusztus 16. 16:16
Britain to reopen Campsfield IRC
Maráczi Tamás

Ahogy tegnap megírtuk, a brit kormány egy, a korábbi dublini egyezményhez hasonló visszatoloncolási egyezményt szeretne kötni az EU-val, hogy a brexit utáni helyzetben is jogi eszközei lehessenek a tengeri úton Franciaországból érkező illegális bevándorlók megállítására, hazatoloncolására. 

Brit sajtóértesülések szerint az EU a brit-francia különalkut nem fogja jóváhagyni, így Rushi Sunak kormányfőnek az Európai Bizottsággal kell alkudoznia a megoldás érdekében.

A konzervatív politikus részben 

azzal az ígérettel került kormányra, hogy megállítja a La Manche-csatornán érkező migránstömeget („Stop the boats!”), 

de a statisztikák szerint ezt még nem sikerült beváltania.

Rendszerszintű bajok

A Politico által megszerzett brit kormányzati számok azt mutatják, hogy a brit menekültügyi rendszer elégtelen – éppen úgy, ahogy nemrég Lee Anderson, a Konzervatív Párt alelnöke elismerte egy nyilatkozatában. A politikus úgy fogalmazott, hogy a kormánypárt bevándorlás-politikája „megbukott”, és látni kellene, hogy a brit földre érkezők többsége nem menekült, hanem gazdasági bevándorló.

Az uniós portál által publikált hivatalos adatok tehát a következők. 

A brit partokat elérő lélekmentők, vagyis 

illegális migránsokat szállító hajók száma az elmúlt években folyamatosan romló tendenciát mutatott, 

csak idén tapasztalható valamelyest visszaesés: 2018-ban 299, 2019-ben 1843, 2020-ban 8466, 2021-ben 28,526, 2022-ben 45,755, míg 2023 nyaráig 15,071 hajó érkezett. 

A migránsokat elszállásoló Bibby Stockholm lakóhajó a dél-angliai Portlandnál 2023. augusztus 8-án
Forrás: Ben Stansall / AFP

A brit kormány azt kommunikálja, hogy az érkező migránsok túlnyomó része valódi menekült (vagyis háború, politikai üldözés vagy diszkrimináció elől menekülő), de a számok azt mutatják, hogy a valóságban 

a nagy részük nem az, hanem a jobb élet reményében ide érkező külföldi, aki a menekültstátuszt kihasználva próbál az Egyesült Királyságban letelepedni. 

Konkrétan: a tengeri úton illegálisan brit területre lépők közül legnagyobb számban Albániából érkeznek, ahol nincs rendszerszintű üldözés; a migránsok nagy számban érkeznek Egyiptomból, Törökországból és Indiából is, amely országokban szintén nincs olyan jelentős körülmény, amely a tömeges menekültstátusz-igénylést alátámasztaná; a többi forrásország: Afganisztán, Irán, Irak, Szíria, Eritrea, Szudán – az ezen államokból érkezőknél valóban indokolt a menekült állapot vizsgálata.

A brit kormányzati adatokból az is jól látszik, hogy a belügyminisztériumnál folyamatosan csökken a bevándorlási ügyekkel foglalkozó köztisztviselők száma, miközben a menedékkérők száma, vagyis a kivizsgálandó ügyek száma folyamatosan nő – ebből adódik, hogy 

a kérelmek nagy részénél a hatályos hatósági elbírálásra akár 4-5 évet is várnia kell a bevándorlónak 

(a 2018 óta beadott kérelmek csupán egyötödét bírálták el 2023 nyaráig), ami egyúttal azt is jelenti, hogy a brit költségvetés keretéből a brit ellátórendszernek kell gondoskodnia emberek ezreinek elszállásolásáról, ellátásáról. 

Az elbírálás kimenetele tekintetében a statisztika a következő: minden 10 menedékkérelemből 7-re igent mondanak a brit hivatalok, kettőt további vizsgálatra bocsátanak, mert felmerül, hogy egy harmadik országban való elhelyezés lenne indokolt, és csupán minden tizediket utasítják el megalapozatlanság miatt. 

Rendezetlen jogi helyzet, türelmetlen politikai közeg

A több tízezer illegális migráns évekig a brit társadalom részeként él, humanitárius okokból ellátást kap, a bürokrácia késlekedéséből fakadóan 

az adófizetők pénzelik a nagy és elégtelenül működő brit bevándorlási rendszert – évente 2,3 milliárd fontot költ erre a büdzsé. 

A társadalmi elégedetlenségeket a politika színén is megjelennek, a választókerületeket képviselő honatyák felszólalásaikban jelzik az akut problémát.

A dél-angliai Dorset megyében az ellátórendszer telítődése után eleinte üres hotelekben szállásolták el a migránsokat, néhány hónapja pedig egy hatalmas hajót bérelt ki a kormány erre a célra: az ötszáz személy elhelyezésére alkalmas Bibby Stockholm nevű lakóhajó mára a kormányzati szerencsétlenkedés jelképévé vált.

A menekültkérdés megoldására megfelelő módszernek tűnne egy harmadik országgal való bilaterális egyezmény, amelynek alapján a brit kormány jelentős összegekkel támogatná az adott állam projektjeit, cserébe az befogadná a kitoloncolt menedékkérőket onnan. 

Ruandával tavaly megegyeztek egy ilyen együttműködésről, de a Politico szerint egyetlen migránst sem deportáltak eddig 

a britek a közép-afrikai országba.

--

Ezt is ajánljuk a témában

--

Nyitókép: Egy bezárt, de rövidesen kapuit újranyitó bevándorlási központ az Oxford melletti Kidlingtonban 2022. június 29-én  (forrás: Vudi Xhymshiti / Anadolu Agency via AFP)

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
irmag2
2023. augusztus 17. 17:23
Ahogy az uniós működést látom, lépjenek ki még egyszer! Magyarországon a tótok így mondták: secko jedno!
Zolotarjov
2023. augusztus 16. 16:45
Fizetni kell valamelyik afrikai banánköztársaságnak, hogy oda lehessen kitoloncolni őket..
hátakkor
2023. augusztus 16. 16:44
Melyik szomszédjuknál dúl háború??
Zolotarjov
2023. augusztus 16. 16:36
Na ugye..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!