Der Spiegel: Putyin arra használja Vučić szerb elnököt, hogy destabilizálja a Balkánt

2023. augusztus 14. 17:39

A szerző szerint Vučić pont annyi gondot okozna az EU-ban, mint most Orbán.

2023. augusztus 14. 17:39
PUTYIN, Vlagyimir; VUCIC, Aleksandar

A der Spiegel szerzője arról ír, hogy a szerb elnök, Aleksandar Vučić Putyin forgatókönyvéből játszik, és a politikája veszélyes lehet az egész Balkánra. 

Az újságíró szerint a szerb titkosszolgálat vezetője, Aleksandar Vulin által hangoztatott elképzelés, miszerint „a Balkánon csakis akkor alakulhat ki stabilitás, ha minden szerb egy államban él”, életveszélyes kijelentés a Balkánon, ahol gyakorlatilag minden országban élnek szerbek. Hozzáteszi, ez a mondat tükrözi Vučić álláspontját is, aki csupán diplomáciai okokból nem tesz hasonló nyilatkozatot. 

Szerinte ez nagyon hasonlít Putyin elnök oroszvilág-koncepciójára, amelyre hivatkozva 2022 februárjában támadást indított Ukrajna ellen. A szerző úgy véli, Moszkva arra használja fel Vučić szerb elnököt, hogy destabilizálja a Balkánt, és ily módon megossza a nyugati világ figyelmét. Hozzáteszi, ezt támasztja alá az is, hogy az országban az orosz elnök a legnépszerűbb külföldi vezető.

A szerző arra is kitér, hogy ha Szerbia belépne az EU-ba, a szerb elnök pont annyi gondot okozna, mint Orbán Viktor jelenleg.

 

„Ha bármilyen csoda folytán Szerbia bejutna az Európai Unióba, akkor ugyanúgy Oroszország trójai falova lenne, mint Orbán Viktor magyar miniszterelnök”

 

– nyilatkozta korábban a CNN-nek Majda Ruge, az Európa Tanács Balkán-szakértője.

Nyitókép forrása: MTI/EPA/Mihail Klimentyev

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jospehe998
2023. augusztus 15. 08:04
Ti helyettetek meg Zelensky háborúzik amiben sok ártatlan hal meg. Akkor melyik a rosszabb?
drogqueen
2023. augusztus 14. 23:33
Mindkettő Putyin bábkormánya, a szerb is, a magyar is.
mnmn
2023. augusztus 14. 23:28
A Spiegel a Népszava, Telex, 444, HVG összesített német változata, persze a több is hasonlóan objektív.
FreeEurope
2023. augusztus 14. 21:54
Vajon ennek a progresszív propagandistának milyen szexuális deviancíája lehet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!