Fokozódik a nigeri válság: a lázadók katonai tanácsa kész mozgósítani a tartalékos erőket

2023. augusztus 11. 21:18

„Le Franciaországgal, le az ECOWAS-szal” – skandálták a tüntetők, és támogatásukról biztosították a puccsistákat.

2023. augusztus 11. 21:18

A nigeri junta elrendelte a hadsereg harckészültségbe helyezését, miután a Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) csütörtökön bejelentette, hogy kész intervenciót kezdeni a nigeri demokratikus rend helyreállítása érdekében – jelentette az al-Arabíja pánarab hírtelevízió.

A jelentés szerint a lázadók katonai tanácsa kész mozgósítani a tartalékos erőket az esetleges intervenció elleni fellépés céljából. Pénteken az ország demokratikusan megválasztott elnökét, Mohamed Bazoumot a hatalomból eltávolító és házi őrizetbe helyező junta több ezer híve tüntetett a fővárosban, Niameyben működő francia katonai támaszpont közelében.

Le Franciaországgal, le az ECOWAS-szal” – skandálták a tüntetők,

akik nigeri és orosz zászlókat lobogtattak, és támogatásukról biztosították a puccsistákat, mindenekelőtt főnöküket, Abdourahamane Tiani tábornokot.

A hatalomátvétel óta a katonák az egykori gyarmattartó Franciaországot vették célba. Párizst vádolják azzal is, hogy ő áll az ECOWAS-nak a beavatkozásra kijelölt készenléti erők kialakításával kapcsolatos döntése mögött. Franciaország, amely Niger szövetségese volt az államcsíny előtt, a nyugat-afrikai országban mintegy 1500 katonát állomásoztat, akik a nigeri hadsereggel együtt harcolnak a Száhel-övezet nagy részét fenyegető dzsihadista csoportok ellen.

Az ECOWAS vezérkari főnökei szombaton Ghána fővárosában, Accrában tanácskoznak, majd tájékoztatják a közösség vezetőit a döntés megvalósításának és a készenléti erő felállításának „legjobb eshetőségeiről” – közölték katonai vezetők.

Oroszország pénteken ismét ellenvetését fejezte ki bármilyen nigeri katonai beavatkozással szemben,

amely szerinte elhúzódó konfrontációhoz vezethet az afrikai országban.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: NIAMEY, NIGER, AFP

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
backsplash
2023. augusztus 12. 07:42
Még a végén lerázzák magukról a vérszívókat. Ez mondjuk komoly gond. Pár éve már cikkeztek arról, ha ezek az országok nem fizetnek Franciaországnak, akkor az elindul lefelé a lejtőn. Ez történik most. Niger pillanatok alatt kikecmereg a válságból a kínai és orosz segítségnek köszönhetően és sorra követik majd a francia gyarmati szerződéses országok. Ez ugyanolyan kérdés lesz a franciáknak, mint az oroszoknak Ukrajna szembefordulása volt, nem tehetnek egyebet, be kell avatkozniuk. Innentől Ukrajna már nem számíthat Franciaországra, ugyanis az életéért fog küzdeni Afrikában. Világszerte ki fognak csúszni a nyugat kezéből az érdekeltségek. Itt vagyunk a világháború küszöbén. Remélem, lesz annyi eszünk, hogy végig lapítunk és nem pusztulunk bele.
balbako_
2023. augusztus 12. 07:41
Megelégelték a franciák rablásait ami teljesen érthető. Minden esetre ők tényleg szabadságharcot vívnak nem úgy mint az ukrán söpredék.
ToIeranciaterror
2023. augusztus 11. 21:57
Meg lehet próbálni lenyomni a szabadságharcosokat, de nagyobb a kockázat, mint az usa csatlósai képzelik. Az igazság a nigeriek oldalán áll.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!