Franciaország elkezdte az állampolgárai kimentését Nigerből

2023. augusztus 02. 06:54

A puccs miatt már regionális háború fenyeget Nyugat-Afrikában, ami a migrációra óriási hatással lehet.

2023. augusztus 02. 06:54

A BBC arról ír, hogy a Nigerben lévő francia állampolgárokat a francia nagykövetség szöveges üzenetben értesítette arról, hogy 

hamarosan repülőgépes evakuáció kezdődik”, 

Az első gép több mint 260 francia állampolgárral a fedélzetén szállt fel, és meg is érkezett Párizsba.

Hozzáteszik: a volt francia gyarmaton, Nigerben és a szomszédos Csádban jelenleg 2500 francia katona állomásozik, a Nigerben tartózkodó francia polgári személyek számát pedig 600 körülire becsülik. A kimenekítési művelet csak civilekre vonatkozik, francia és európai állampolgárokra, írják. 

A Mohamed Bazoum nigeri elnököt múlt szerdán megbuktató hadsereg azzal vádolta Franciaországot, hogy katonailag be akar avatkozni Nigerben, amit Párizs tagad. A puccs támogatói vasárnap a niameyi francia nagykövetség előtt tiltakoztak: több ezren be akartak hatolni a külképviselet épületébe, de végül könnygázzal feloszlatták a tüntetést. 

Közben az olaszok, a spanyolok és a németek is menekítenének már, 

az Egyesült Államok azonban egyelőre nem hozott semmilyen döntést az evakuálással kapcsolatban.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Robert C. Castel

Facebook

Idézőjel

A régi-új orosz érdeklődés Nyugat-Afrika iránt nem a véletlen műve.

A Nyugat-afrikai Államok Gazdasági Közössége (ECOWAS) vasárnap szankciókkal sújtotta a nigeri katonai hatalomátvétel vezetőit, erő alkalmazását is kilátásba helyezte, egy hetet biztosítva a nigeri puccsistáknak arra, hogy visszahelyezzék a hatalomba Mohamed Bazoum elnököt. Ezt Franciaország is támogatta.

Emlékeztetnek: a Nigerben múlt szerdán puccsot végrehajtó katonai junta nagyjából 180 kormányzati politikust tartóztatott le. A szomszédos Burkina Faso és Mali, ahol szintén katona junták vannak hatalmon, hétfő este szolidaritását fejezték ki a nigeri puccsistákkal, és közölték, hogy minden, a Mohamed Bazoum elnök hatalomba történő visszahelyezésére irányuló katonai beavatkozást a két országnak szóló hadüzenetnek tekintenek.

Hangsúlyozzák: Jevgenyij

Prigozsin, a Wagner orosz zsoldoshadsereg alapítója, akinek a fegyveresei Maliban állomásoznak, üdvözölte az államcsínyt, és közölte, hogy a zsoldosai képesek a rend helyreállítására.

Oroszország közben az alkotmányos rend mielőbbi visszaállítását szorgalmazta. Hozzáteszik: Niger a világ egyik legszegényebb országa, a világ hetedik legnagyobb urántermelője.

Nyitókép: MTI/EPA/Issifou Djibo

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ugandai Bubu
2023. augusztus 03. 21:52
A hat gyerek per nő nem fenntartható, ahogy a magyar többségi társadalom 1.2 körüli TFR-je sem. A kilencvenes évek közepén 9-10 milliónyian voltak , 2050-ben meg 65 millióan lesznek... Lesz itt baj...
faramuci
2023. augusztus 02. 09:56
Lassan a honos fehér franciákat kellene menekíteni Párizsból....
F4T4L1TY
2023. augusztus 02. 08:11
Majd legyilkolásszák a csigazabálókat a fekák azt csókolom. Majd lesnek 😆
connorj
2023. augusztus 02. 07:32
Szóval urán....😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎😎
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!