Gabonban a hadsereg átvette a hatalmat, újabb puccs Afrikában

2023. augusztus 30. 07:42

Itt az új Niger? Egymást követik a katonai puccsok Afrikában.

2023. augusztus 30. 07:42

A nyugat-afrikai Gabonban a hadsereg több tisztje szerdán kora reggel a televízióban bejelentette, hogy átvették a hatalmat. 

A puccsisták közölték, hogy további intézkedésig lezárták az ország határait, és feloszlatták az állami intézményeket. 

Az eset hasonlít a nigeri konfliktusra, ahol kiderült, hogy minden mindennel összefügg, és a geopolitikai átrendeződés egyik hozadékáról lehet szó.

Ezt is ajánljuk a témában

Röviddel a katonai hatalomátvétel előtt jelentette be a központi választási bizottság, hogy Ali Bongo Ondimba hivatalban lévő elnök győzött a nemrég tartott elnökválasztáson.

Gabonban augusztus 26-án tartottak elnök- és parlamenti választásokat, a választási bizottság szerdai közleménye szerint az elnökválasztást Ondimba a szavazatok 64,2 százalékával megnyerte. Őt követi Albert Ondo Ossa közgazdász professzor, aki a voksok 30,7 százalékát tudhatja magáénak. Ossa már a szavazás napján azt hangoztatta, hogy a választások során szabálytalanságok történtek, de ezt Odimba kampánycsapata tagadta.

Az urnák lezárása után az országban már kijárási tilalmat vezettek be, és blokkolták az internethozzáférést is, 

a belügyminiszter pedig a békét és stabilitást aláásni akaró erőkre figyelmeztetett. A választásokon nem vettek részt nemzetközi megfigyelők, a szavazás idejére pedig több külföldi műsorszolgáltató adását felfüggesztették.

A mostani lett volna a 2009-ben hatalomra került Ali Bongo Ondimba harmadik mandátuma. Előtte apja, Omar Bongo irányította Gabont 41 éven át.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: AFP

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. augusztus 30. 19:17
Csak tegyék: ....sok csepp követ váj ....
Oldalkosár
2023. augusztus 30. 15:37
Gabon... Fekete-Afrika Svájca. Legalábbis az volt a '80-as-90-es években. És manapság?
nempolitizalok-0
2023. augusztus 30. 14:40
Afrikai tavasz. Fellázadnak a magukat humanistázó nyugati gyarmattartók elnyomása ellen. Függetlenséget akarnak.
Dixtroy
2023. augusztus 30. 13:59
Ali Bongo Ondimba Ez úgy hangzik, mint a kisgyerek, aki bebaszta a térdét és most könnyek között elpanaszolja, hogy mi történt vele.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!