Már egy századnyi cseh állampolgár harcol Ukrajnában

2023. augusztus 02. 20:09

A harcokhoz való csatlakozáshoz elnöki engedély szükséges.

2023. augusztus 02. 20:09

További 14 cseh állampolgár kapott államfői engedélyt, hogy belépjen az ukrán hadseregbe, nyolc személy kérését Petr Pavel elnök elutasította – közölte szerdán a cseh közszolgálati rádió weboldalán.

 

Eddig 146 cseh állampolgár csatlakozott az ukrán hadsereghez, 

 

ebből 132 személynek még Pavel elődje, Milos Zeman államfő adott engedélyt. A hatályos cseh törvények szerint cseh állampolgárok csak külön államfői engedéllyel léphetnek be egy másik ország hadseregébe. Ha valaki hivatalos engedély nélkül lép be más hadsereg kötelékébe, büntetőeljárás indítható ellene.

Elnöki kegyelem a háborúban való részvételért

Markéta Reháková elnöki szóvivő a közszolgálati rádiónak megerősítette az újabb engedélyek kiadását, a nyolc elutasítás okát azonban nem részletezte. Milos Zeman még tavaly bejelentette, hogy

elnöki kegyelmet ad azoknak a cseheknek, akik engedély nélkül mennek harcolni az orosz agresszió ellen küzdő ukránokhoz.

Csehország egyike azoknak az országoknak, amelyek azonnal az orosz támadás tavaly februári megindulása után konkrét katonai segítséget, fegyvereket, hadifelszerelést, lőszert is küldtek Ukrajnának. Csehország több mint félmillió ukrajnai menekültet is befogadott, közülük mintegy 320 ezren továbbra is Csehországban tartózkodnak. A cseh humanitárius segítség értéke megközelíti az 50 milliárd koronát (815 milliárd d forint).

(MTI)

Nyitókép: Facebook / Petr Pavel

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jospehe998
2023. augusztus 03. 08:23
De hogy nem ingyen tették az biztos. A sok pénz jó motiváció.
Phm045
2023. augusztus 03. 06:38
Kiemelt orosz vérdijas célpontok. Hogy van ez. NATO tagállam állampolgárai államfői engedéllyel nyiltan beavatkozik az ukrán háborúba. Csehorszagot nem érte agresszió, tehát indok, hadüzenet nélkül elmentek oroszokat ölni. Putyint mindennek elhordják, a fényességes nyugaton. Ezzel szemben NATO országokból önkéntesek harcolnak az ukránok oldalán. A létszamuk talán 4-5000 fő lehet. Tisztelem Putyint, mert ha a csehek kapnának a nyakuk közzé az sem lenne érdemtelen. A NATO tagállamokat fingani sem engedik nagy össznépi felhatalmazás nélkül, megis mindenki azt csinál, amit akar. A NATO vedelmi szervezet. Azt gondolom, ha hazánkat támadás érné, ezek inkább megszállónak, mintsem segítők jönnének. Aztán kedves cseh komák! Ha a ruszkik, majd élve elfognak néhányat ezekből a szerződött gyilkosokból, nem kell nyivákolni. Az ebből adádó diplomáciai malőrt elsimitsátok annak komoly ára lesz. Ja, és ne legyenek illuzióitok! A jenki a történelem folyamán minden szövetségesét szarban hagyta.
Proxima Centauri
2023. augusztus 03. 06:07
Egy 2019-es cikk szerint 400 magyar szolgál a francia idegenlégióban, amivel benne vannak a nemzetek TOP tízében.
Bitrex®
2023. augusztus 02. 23:47
Dögöljenek meg egytől egyig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!