Puccs: alakul az orosz befolyási övezet Afrikában a franciák rovására – Somkuti a Mandinernek

2023. augusztus 03. 18:24

Nagyot nyerhet Moszkva, a nigeri urán nélkül pedig akkorát koppanhat az atomenergia-függő Franciaország, mint Németország az orosz olaj nélkül a szakértő szerint.

2023. augusztus 03. 18:24
null
Veczán Zoltán

Orosz zászlót lengető, Franciaországot – és főként a francia katonákat – az országból kiebrudalni vágyó tüntetőkről készült képek, videók, riportok járták be a világsajtót. Az egyik felvételen egy férfi sorolja: gyémántunk van, olajunk van, uránunk van, miért élünk mégis rabszolgaként? A kérdés (és a puccs is) messzire vezet, mondjuk úgy, akár egyik gyarmattartó karjaiból a másikba.

Ezt is ajánljuk a témában

A gazda szeme hizlalja

A francia-orosz konfrontációról Nigerben és egész Nyugat-Afrikában a Magyar Külügyi Intézet szakértői kétrészes elemzésben értekeztek még áprilisban: ebből is látszik, hogy Moszkva Párizs rovására való afrikai befolyásépítése korántsem a múlt heti nigeri puccsal kezdődött. 

Franciaország az egykori Francia Nyugat-Afrika országaiból fokozatosan elkezdett kihátrálni. Kora tavasszal a francia katonák annak erősen katonai vezetésű kormánya kérésére elhagyták Burkina Fasót, Mali és a Közép-afrikai Köztársaság után, hogy most Nigerben is ebbe az irányba mutatnak a dolgok, ugyancsak

kellemetlenül érintheti a Francafrique álmát dédelgető köröket Párizsban.

Noha a franciák legkésőbb az ezredforduló óta igyekeznek úgy tenni, mintha a régi gyarmati befolyás már a múlté lenne, és partnerként tekintenek az egykori kolóniák elméletileg választott, demokratikusnak mondott (és természetesen véletlenül sem barrett- vagy tányérsapkás, népirtásra és operetthadseregekre épülő) rezsimjeire. Igyekeztek retorikában meghaladni a tíz évvel ezelőtt kezdődött nagy terrorellenes háborúkat is, amit a különféle dzsihadista terrorcsoportok ellen vívtak al-Kaidától az Iszlám Államig, belenyomva a szervezett bűnözőket meg az egyszerű törzsi milíciákat is olykor a húsdarálóba, a helyiek szemében csak fokozva szenvedéseiket. Utóbb pedig visszaadtak pár műkincset, Emmanuel Macron elnök keresztül-kasul bejárta az egykori gyarmatokat, ahol képzési projekteket meg együttműködési megállapodásokat szórt a nép közé.

Mindeközben azonban fenntartották a gyarmati függés gazdasági pórázát; ilyen például az ötvenes években kötött „válási szerződés”, paktum Franciaországgal, amelynek hajmeresztő részletei (elővásárlási jog az országban feltárt minden nyersanyagra és természeti erőforrásra, illetve a nemzeti devizatartalék Párizsban való letétbe helyezése) érthetőbbé teszik a francia berzenkedést a puccs miatt.

Mert ez itt a kulcskérdés, jelesül: az urán.

A franciák ugyanis a mai napig – a németekkel ellentétben – büszke atomenergia-pártiak, energiaszükségletük jelentős részét, fénykorában akár csaknem a felét is, atomenergiából nyerték. Amihez uránérc kell, sok. S ami Franciaországban nincs, így két jelentős beszerzési forrásuk van (volt?), ebből az egyik éppenséggel Niger, ahonnan a szükséges nyersanyag mintegy negyedéhez jutottak hozzá.

Már a spájzban vannak

Azonban az elmúlt években nem csak a franciák próbálkoztak Nyugat-Afrika megzabolázásával. Partra szálltak Afrikában a kínaiak és az Afrikában már Szovjetunióként is befolyást építgető oroszok, akik ott tettek eddig is keresztbe a franciáknak, ahol tudtak, és ebben gyakran a Wagner zsoldoscsoportra támaszkodtak.

Mint lapunk kérdésére Somkuti Bálint, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatója rámutat, a Wagner megjelenése Maliban évekkel ezelőtt mutatta az orosz szándékokat a térségben, ez legkésőbb 2015-16 környékén már láthatóvá is vált. Azonban Moszkva elsősorban a legszegényebb országok fölötti befolyás megkaparintását tűzte ki célul: Burkina Faso, Mali és a Közép-afrikai Köztársaság. „Hogy már Nigert is célba vették, azt mutatja, hogy a jobb anyagi helyzetben lévő országok felé is kacsintgatnak” – mondja a szakértő, aki mindazonáltal óvatos: 

 

„nem merném kijelenteni, hogy orosz ráhatásra történ volna a puccs, de hogy ők lesznek a haszonélvezők, az elég valószínűnek tűnik”.

 

Ami az uránt illeti, Niger esetleges orosz befolyás alá kerülése azért is fájhat a franciáknak, mert az afrikai állam mellett a másik beszerzési forrásuk még „Moszkva-közelibb”: Kazahsztán.

Vagyis Somkuti szerint az történhet Franciaországgal az atomenergia terén, ami a németekkel a gáz terén: nehezen legyűrhető orosz függés. 

A kulcsszó azonban még mindig az „esetleges” ebben az esetben, ahogy maga a folyamat sem egyik pillanatról a másikra zajlik le. A megbuktatott kormány például francia katonai segítséget kért, konkrétan azt, hogy légicsapásokkal lőjék szét az elnöki palotát, „más kérdés, hogy itt a légierő kevés, szárazföldi beavatkozásra lenne szükség” – fejtegeti a szakértő – „amelyekben sok afrikai katona szolgál, akik lojalitása kérdéses, ha esetleg saját törzsükkel családjukkal kerülnének szembe, s nem biztos, hogy lenne kedvük gyarmatosítósdit játszani”, már abban az esetben, ha a nép a puccs mellé áll. 

S egyre több erre utaló jel akad, ahogy az is elképzelhető, hogy a puccsisták legitimációt nyernek nemzetközi téren, akár szomszédaik, akár a számukra meghatározó nagyhatalmak révén. 

„Az ember hajlamos élni a gyanúperrel, hogy van összefüggés eközött és a szentpétervári orosz-afrikai csúcs között is – az időzítés és módszerek is gyanúsak” – teszi hozzá Somkuti.

Emlékezetes, itt Putyin azt mondta: minden lehetséges módon segíteni fogják „afrikai partnereinket abban, hogy megerősítsék nemzeti és kulturális szuverenitásukat, és aktívabban részt vegyenek a regionális és globális kérdések megoldásában”.

Ezt is ajánljuk a témában

Somkuti kiemeli:

kezd létrejönni a térség országaiban egy orosz befolyási övezet, egybefüggő területtel.

Bort, búzát, békességet

S az is látszik, hogy az afrikaiak méltányolják, hogy – legalábbis látszatra – az oroszok partnerként kezelik őket, és nem nyomja Moszkva vállát az évszázados gyarmattartói teher (pontosabban nyomja, csak éppen nem Afrikában, de ez a cikk most nem erről szól).

Vagyis: a világrend és a nyugati dominancia töredezik a francia exgyarmatokon, amelyek elég sérelmet dédelgetnek Párizzsal szemben ahhoz, hogy aki szépen beszél velük, az sokkal szimpatikusabb legyen számukra a volt kolonistákhoz képest. Az energetikai iparban és az élelmiszer-ellátásban is sokat tudnak segíteni a helyieknek, amit most biztonsági együttműködéssel is ki-kiegészítgetnek, a számukra kevésbé szimpatikus rezsimek megpiszkálása és a szimpatikusabbak hatalomban tartása céljából. Az élelmiszer terén való segítségnyújtás azért is pikáns, mert ugyebár a két háborúzó európai országnak és a felrúgott gabonaegyezménynek köszönhető, hogy az ukrán gabona nem tud eljutni Afrikába (hanem szétterítették eddig is Közép-Európában);

így kap Burkina Faso, Mali és a Közép-afrikai Köztársaság több tízezer tonna gabonát az egyezségeknek megfelelően.

Ugyanakkor Somkuti is hangsúlyozza: ez még csak egy bizonytalan kimenetelű folyamat eleje, egy franciabarát kormány bukott, egy másik, kevésbé franciabarát jöhet a helyére.

De hogy mekkora lesz a valódi mozgástér, azt még egyelőre nehéz lenne megjósolni.

Nyitókép: Nyitókép: MTI/EPA/Issifou Djibo

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. augusztus 05. 02:45
Szaros propagandista, szart érő propagandája.
Kovács Ubul
2023. augusztus 04. 08:16
Aztán a németek mégis felszámolták a muszka függést, körülbelül ennyire érvényes az elemzés összes megállapítása. Éljen a jóságos ruszki-kínai imperializmus a gonosz nyugatival szemben!
Jimmykutya
2023. augusztus 04. 06:37
Jav: nem fájni, hanem fázni...
Jimmykutya
2023. augusztus 04. 06:36
Az USA cáfolja, hogy az oroszok a “felbújtók”, de a franciák rá fognak fájni. Az USA és “világkormányzó urai” a fosszilis energia után az EU atomenergia iparát is tönkre akarja tenni, vagyis annak jövedelmezőségét minden hogyan. Úgy gondolom, hogy ezért az USA a felbújtó. Folyik tovább az EU bomlasztása. Gondolkodjuk: energia, élelmiszer (gabona, olajos magvak), olcsó ukrán szeméttel tönkre tenni az európai termelőket. Ehhez jön az ideológiai nyomás (woke, gender, LMBTQ.... ). Kultúra, identitás rombolás politikai “kenysterítő eszközökkel”. Aki ezt nem látja az hülye, vagy lefizették.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!