Sikeresen evakuáltak egy magyar állampolgárt Nigerből

2023. augusztus 02. 07:20

Szijjártó Péter számolt be az akció részleteiről.

2023. augusztus 02. 07:20
BAZOUM, Mohamed

Az elmúlt órákban ért véget az az evakuációs művelet, amely során egy magyar állampolgárt is kimenekítettek a Száheli-övezet kulcsországából – közölte szerdán a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Szijjártó Péter közölte: „az olasz hadsereg vezetésével megvalósult nemzetközi akcióban közel száz embert evakuáltak Niameyből, aminek keretében 

sikerült elérni, hogy a mi állampolgárunk is feljusson a gépre”.

A bejegyzésben a tárcavezető kiemelte, hogy az akció első lépéseként az olasz nagykövetségen gyűlt össze valamennyi személy, majd az étkezést és a szükséges adategyeztetést követően elérték a repteret, ahonnan szerda hajnalban felszállt az olasz katonai különgép. 

„A kimenekítés magyar relációját a tripoli és a római nagykövetségünk koordinálta, 

folyamatosan tartva a kapcsolatot a francia és az olasz hatóságokkal, illetve az EU akkreditált kollégáival” – írta a miniszter, aki kitért arra is, hogy kora reggel az evakuációs gép rendben landolt Rómában, ahonnan már olaszországi konzulok segítik tovább a műveletet.

„További magyar állampolgárról egyelőre nincs tudomásunk, de tripoli nagykövetségünk folyamatosan nyomon követi a helyzetet, és a Konzuli Szolgálat is a nap 24 órájában rendelkezésre áll” – közölte Szijjártó Péter.

Ezt is ajánljuk a témában

(MTI)

Nyitókép: MTI/AP/Sam Mednick

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
allen9
2023. augusztus 02. 10:00
Mi az anyja picsáját keresett ott? Lett volna esze, és ne ment volna oda.
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2023. augusztus 02. 09:56
Tehát az olaszok elvittek egy magyart is. Vaskeresztet kakadunak!
Falióra tábornok
2023. augusztus 02. 09:19
elképesztő magyar világsiker!
ujujuj
2023. augusztus 02. 08:23
Minek ment oda? Afrikának az volna a legjobb, ha egy baszott nagy rezervátumot csinálnának belőle. Nincsenek államok, minden falu harcol minden szomszédja ellen botokkal, kövekkel, lándzsákkal. Nincs telefon, hírközlés, lőfegyvert sem kapnak többet (gyártani maguknak úgysem tudnak), és minden afrikai foglalkozhat azzal, amivel már évmilliók óta: harc, szaporodás, lustálkodás. Sokkal boldogabbak lennének így.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!