Addig zsidóztak, amíg be nem tiltották a zsidó államban: az al-Dzsazíra esete Izraellel

2023. október 24. 09:45

Az izraeli kormány szerint ellenséges, kritikusai szerint egyenesen antiszemita a katari médium, ami népszerű az arab és a globális baloldali nézők között.

2023. október 24. 09:45
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

Mint lapunk is megírta, az izraeli kormány megszavazta az al-Dzsazíra hírügynökség izraeli irodájának bezárását a nemzetbiztonság megsértése és az erőszakra való felbujtás miatt – írja az Israel Hayom. 

Az izraeli kormány szerint a portál az izraeli katonákat a terroristák potenciális támadásainak teszi ki.

„Ez egy olyan hírügynökség, amely uszít, ez egy olyan hírügynökség, amely [izraeli] csapatokat filmez a gyülekezési területeken, s amely Izrael polgárai ellen uszít – propaganda szócsöve” – fogalmazott Slomó Karhi kommunikációs miniszter. Elfogadhatatlan szerinte, hogy a Hamász üzeneteit ezen a hírügynökségen keresztül közvetítik – húzta alá a miniszter.

Az al-Dzsazíra katari ügynökség, kritikusai szerint erős állami kontroll alatt, ennek ellenére az ügynökség anyagait rendszeresen hiteles forrásként veszi át a nyugati sajtó, és a csatorna számos díjat is nyert már objektívnak vélt tudósításaiért. Az adó nem csak arab, de angol vagy éppen bosnyák nyelven is tudósít. Katar egyébként a Hamász politikai vezetésének is otthona.

Mindez ellentmondásosnak tűnhet, ugyanis számos kritikus felhívta a figyelmet az al-Dzsazíra súlyos antiszemitizmusára, Izrael-ellenességére és terroristák iránti szimpátiájára.

Mint egy elemzés is kimutatta, a tévécsatorna arab nyelvű adása antijudaista és antiszemita tartalmakat sugároz, míg angol nyelvű adása Izraelt és a cionizmust okolja a világ bajaiért.

Hogy néhány, az elemzésben is citált példát idézzünk, az al-Dzsazíra „telepként” írta le az Izrael nemzetközileg is elfogadott határain belül fekvő Naharija várost, a cionizmust „rasszista és gyarmatosító mozgalomnak” nevezte, ami az antiszemiták kezére játszik, illetve azt is kifejtették, hogy Izrael állam vezetői „náci kollaboránsok” voltak.

Egy, a közel-keleti hírek amerikai megjelenését vizsgáló civil szervezet, a CAMERA szerint az al-Dzsazíra angol adása Izraelt agresszorként festi le, és figyelmen kívül hagyja, hogy a Hamász kezdeményezte az utóbbi időszak erőszakos konfliktusait a zsidó állammal.

Az arab nyelvű adások antiszemita tartalmai bőséges tárházát adják a hajmeresztő idézeteknek.

Egy adásban a zsidók kiirtását kérték Allahtól, illetve az arab adás egy már idézett tanulmány szerint a zsidókra kente a 9/11-es terrortámadásokat, és sajnálkozását fejezte ki, hogy Hitler nem fejezte be a munkáját.

Az ügynökség baloldali fiataloknak szóló, AJ+ verziójában 2019-ben egy holokauszttagadó filmet adtak le, mely szerint a holokauszt valódi nyertese Izrael, és hogy bár a népirtás megtörtént, ám „nem úgy történt, mint azt a zsidók mondják”.

A film felelőseit kirúgták, és az AJ+ csapatját „érzékenyítő tréningre” küldték, ám kérdéses, hogy mit érhetnek el vele egy olyan stábnál, ami egy összeállítás szerint tele van antiszemita vádakat és Izrael démonizálását terjesztő alkalmazottakkal.

Azonban publikált — majd törölt — antiszemita tartalmak miatt került botrányba nemrég az angol nyelvű adás is: hivatalos Twitter-oldalán egy nevető zsidó képét közölte, melyen a klímaváltozást „talmudista világuralmi tervnek” nevezték. (A kép a Twitter-bejegyzésre kattintva látható). Később ezt is törölték, majd elnézést kértek. Izraelnek tehát már sok oka lehetett az ügynökség betiltására, de megemlítendő, hogy 

a mostani háború során is Izraelt „népirtással” és „mészárlással” vádolják az al-Dzsazíra anyagai.

Megemlítendő, hogy 2022-ben lelőtték az al-Dzsazíra tudósítóját, Shirin Abu Akleh-t egy izraeli katonai művelet során. A hírügynökség rögtön Izraelt vádolta, az Izraeli Véderő kezdetben tagadott, majd beismerték, hogy igen valószínű, hogy izraeli lövedék végzett az újságíróval.

Az al-Dzsazíra egyébként már nem egyszer ellenséges hangnemben tudósított Magyarországról, 2019-ben például többek között a néhai Heller Ágnes filozófus megszólaltatásával közöltek lejárató anyagot hazánkról.

Nyitókép: Az al-Dzsazíra newsroomja, Wikimedia Commons

***

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Skywalker_bp
2023. október 24. 14:23
Még egy lépéssel közelebb a katonai diktatúrához. Izrael, mint demokratikus ország, sajnos középtávon is utópia. A Közel-Kelet nem Zürich. Még két generáció és jön a teokráciát követelô ortodoxokat kordában tartó katonai vezetés. Vagy az ország ismételt kiürítése.
alexandrosz-2
2023. október 24. 12:13
A zsidó aljas, kommunista cenzorként is az, libsi cenzorként is az. Nem véletlenül utálják őket világszerte évezredek óta.
savrena
2023. október 24. 10:54
Nincs olyan hircsatorna manapság, amelyikhez ne kellene filter, de legalább interpreter. Mondjuk a nullfilter talán túlzás az Al Jazeera esetében, de Izrael nyilván nem semleges ebben a konfliktusban, és hát az Al Jazeera valóban nem az ő szájuk ize szerint beszél. Az EU is betiltotta (kitiltotta) a Russia Todayt, meg az oroszok is gondolom pár csatornát.
Ebihal
2023. október 24. 10:53
"It was explained to me by the Qataris, at a very senior level, that Qatar hosted the Taliban Information Office and Hamas because the United States government had asked them to do so. Qatar hosted a major US military base and depended on US support against a Saudi takeover." "Magas pozícióban levő katariak elmagyarázták nekem, hogy Katar azért látja vendégül a tálib információs irodát és a Hamászt, mert az Egyesült Államok kormánya erre kérte őket. Katar egy jelentős amerikai katonai bázisnak ad otthont, és függ az USA támogatásától egy szaúdi hatalomátvétel ellen." Craig Murray friss cikkebol, amit szeretettel ajanlok Veszpremy Laszlo Bernat figyelmebe.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!