Hessen is választott: erősödött a jobboldal

2023. október 08. 18:58

A CDU és az AfD a nagy nyertese a németországi Hessen tartományi választásnak.

2023. október 08. 18:58
Frankfurt skyline

Vasárnap Bajorország mellett a közép-németországi Hessen tartományban is választást tartottak. A Frankfurtot is magába foglaló, Wiesbaden székhelyű tartományban a választás egyértelmű nyertese a jobboldal, míg a baloldal visszaesett.

A hesseni választáson a kora esti közlések szerint 35 százalékon áll a CDU, és második helyre jött fel az AfD 16 százalékkal. Mögötte áll az SPD és a Zöldek 15 százalék fölötti eredménnyel, míg a liberális FDP az 5 százalék környékén táncol.

Hessent eddig is a CDU vezette kormányzat irányította, így Boris Rhein tartomnyi kormányfő sikerként könyvelheti el az eredményt. Carsten Linnemann, a CDU főtitkára 

egyenesen „szenzációs eredményről” beszélt

a hesseni választás kapcsán.

Sokkal rosszabbul alakult a helyi kihívójának, Nancy Faeser szocdem szövetségi belügyminiszternek a választás: Faeser egy „nagyon csalódást keltő” eredményről beszélt. Kevin Kühnert, a szocdemek főtitkára a bajor és a hesseni választást úgy kommentálta: „Ma este láthatóan nem vagyunk választási győztesek. A kormánykoalícióban fel kell ismernünk: ez a választási eredmény üzenetet hordoz számunkra.”

Sahra Wagenknecht, a német radikális baloldal népszerű politikusa is megfogalmazott egy üzenetet: Faeser belügyminiszter távozását követelte, mert 

szerinte a választók „piros lapot” mutattak fel

a szocdem miniszter számára.

 

Nyitóképen: Frankfurt látképe  (Andreas Arnold / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zabszem
2023. október 08. 21:42
Milyen jobboldal? Az a CDU-s jobboldal, amelyik támogatja a migrációt és ugyanazt szajkózza, mint a bal... A németek nem tudnak a jobboldalra szavazni... Volt népszavazás a migrációról? Ja nem.... Az Afd vezetője meg örüljön, hogy nem karambolozott részegen... Legalábbis eddig...
Titi
2023. október 08. 21:04
Nemrég olvastam Tommaso egy kommentjét, amelyben írja, hogy már 10 éve nem itt él, hanem egy nyugat-európai demokratikus jogállamban. Úgy kell tekinteni a hozzászólásait, hogy fogalma sincs, hogy mi van itthon, a jó fene tudja honnan tájékozódik rólunk. Nyilván a "2. választott hazájában" nagyon objektíven számolnak be országunk dolgairól. Úgy osztja nekünk az észt az itteni diktatúráról, hogy az embernek könnybe lábad a szeme. Még szerencse, hogy akik itt élünk, jobban meg tudjuk ítélni, hogy mi történik itthon, mint őkelme, aki már 10 éve elhúzta a csíkot.
betakentaur
2023. október 08. 20:28
Muhahhha, most kellene Hessenben és Bayern-ben egy CDU-AfD összefogás és a zöldek meg a vörösek maguktól kipurcannak. Na most legyél tökös Merz. (Nem lesz, mert balfék és háttérhatalom ember)
Ekrü
2023. október 08. 20:08
Tommaso 2023. október 08. 20:02 "A szavazók bizonyára értékelték a magyar autokrata rezsim elleni határozott fellépésüket."- Ja, annyira értékelték, hogy rögtön a második helyre hozták fel az AFD-t. XDD Amúgy meg nyugtával dicsérd a napot. Az ilyen exit pollok mostanában nem igen szoktak sikeresek lenni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!