Kiderült: nem csak Moszkvában tervezett puccsot a Wagner

2023. október 06. 19:32

A terv szerint szavazókat fizettek volna le és erőszakos fordulatot adtak volna a kormányellenes tüntetéseknek.

2023. október 06. 19:32

Maia Sandu moldovai elnök pénteken kijelentette, hogy a Wagner orosz magánhadsereg államcsínyre készült az országában. A terv szerint szavazókat fizettek volna le és erőszakos fordulatot adtak volna a kormányellenes tüntetéseknek – közölte az államfő.

„A helyzet valóban drámai, és meg kell védeni magunkat” – mondta Maia Sandu a Financial Times című brit lapnak adott interjúban, de arra nem tért ki, hogy mikor történt volna a puccs. Az elnök szerint pénzt csempésztek be Oroszországból a Románia és Ukrajna között fekvő egykori szovjet köztársaságba, részben futárok, részben dubaji bankszámlákon keresztül.

Az év elején figyelmeztetések hangzottak el egy küszöbönálló puccsról.

Márciusban a chisinaui kormány bejelentette, hogy őrizetbe vették a Wagner egyik zsoldosát. A Wagner sokáig az orosz reguláris hadsereg oldalán harcolt az ukrajnai háborúban. A csoport néhai vezetője azonban élesen bírálta az orosz katonai vezetést és júniusban lázadó menetet indított Moszkva ellen, melyet még aznap leállítottak. Két hónap múlva Jevgenyij Prigozsin gépe tisztázatlan körülmények között lezuhant.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Handout / TELEGRAM/ @concordgroup_official / AFP

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kormánypárti2
2023. október 07. 10:42
Perszepityu.
lajajakab11
2023. október 07. 10:14
muszka szopóknak INGYEN OROSZ RULETT! Körönként METILES VODKA GRÁTISZ!
backsplash
2023. október 07. 10:05
Jó duma. És hogyan jutottak volna be? Ukrajna vagy Románia felől?
Syr Wullam
2023. október 07. 07:15
Ja, persze. :-)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!