Téboly a köbön: bizarr lisztes puccs a spanyol városvezetés ellen (VIDEÓ)

2023. december 28. 21:30

A lázadók egy napra átvették az irányítást a településen.

2023. december 28. 21:30

Aprószentek napján, azaz december 28-án idén is sor került a hagyományos Els Enfarinats (Belisztezettek) fesztiválra a kelet-spanyolországi Alicante várostól északra fekvő Ibiben, ahol katonaruhába öltözött résztvevők tojással és liszttel dobálva egymást jelképes harcot vívtak a város elfoglalásáért. A városvezetés ellen végrehajtott lisztes puccsnak 200 éves hagyománya van, 

a résztvevők azt játsszák el, hogy az élelmiszerek, valamint a petárdák felhasználásával egy napra átveszik az irányítást a város felett.

Egy nappal a csata előtte már felvonulnak egy nyitott kamionon a takarókba bújt harcosok, és a helyi politikusokból és más fontos személyekből gúnyt űző szatirikus verseket szavalnak. Másnap aztán a „lázadók” katonai vagy más bizarr ruhákban, arcukat kifestve támadnak rá a polgármesterre és az őt védő csoportra, akik megkülönböztető jelül papírcsillagokkal díszített fekete kalapot viselnek. A harc során több ezer tojást, több száz kiló lisztet és rengeteg kisebb tűzijátékrakétát használnak fel: 2018-ban például amellett, hogy maguk a résztvevők is hoztak saját „fegyvereket”, az önkormányzat is biztosított számukra 1600 kg lisztet, 3000 tojást, valamint 4800 rakétát és petárdát. 

Végül mindig a támadók győzedelmeskednek, és átveszik a hatalmat a kisvárosban.

Nagy hagyománya van a kelet-spanyolországi Ibiben rendezett puccsnak.
Tojásokkal és liszttel felfegyverkezve esnek egymásnak a forradalmárok Ibiben.

Fotók: MTI/EPA/EFE/Morell

 

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2024. február 24. 11:47
Gondolkodom erősen, milyen érdekességet csinálhatnánk a civil társaságunkkal az Őszi Vigadalomba. Ez a lisztezés, jó, és akkor legyen bikafuttatás, paradicsomdobálás, zászlódobálás, feleségcipelés, rönkhajítás, hidegvízúszás, füstkamra, sörivó verseny, libakergetés, stb. Úgy együtt.
DE JÓ
2023. december 29. 21:04
Ne játsz az étellel! Azért keményen meg kellett dolgozni. - mondták a szüleink, és teljesen igazuk volt. Sok nehéz sorosú ember örült volna ennyi lisztnek és tojásnak. Gondolom, a spanyoloknál sem mindenki krőzus. A nyugati jóléti idiotizmus és értéknélküliség egyre mélyebb.
Héja
2023. december 29. 17:24
De mit szólna ehhez Lisztes Krisztián?
goldie-2
2023. december 29. 13:20
Inkább infantilisek napja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!