A török képviselők kedden újra tárgyalnak a svéd NATO-tagságról

2023. december 23. 15:16

Szakértők szerint Ankara az amerikai vadászbombázókat kérheti cserébe a skandináv ország csatlakozásának jóváhagyásáért.

2023. december 23. 15:16

Kedden a török parlament külügyi bizottsága ismét napirendre tűzi Svédország NATO-tagságát – számol be a Magyar Nemzet a TRT Haber török állami televíziós csatornára hivatkozva. A képviselők többek között megtárgyalják azt a törvénytervezetet, amely lehetővé tenné a svéd NATO-csatlakozásról szóló jegyzőkönyv jóváhagyását. Enélkül Recep Tayyip Erdogan török elnök sem járulhat hozzá aláírásával a tömb bővítéséhez.

Erdogan nemrég Joe Bidennel egyeztetett telefonon, a Fehér Ház közleménye szerint az amerikai elnök hozta fel elsőként Svédország NATO-tagságának kérdését, majd később Erdogan azt mondta, kollégája „összekapcsolta a kérdést az F-16-os vadászgépek Törökországnak történő eladásának kongresszusi jóváhagyásával” – számolt be a Politico. Szakértők szerint 

Ankara az amerikai vadászbombázókat kérheti cserébe a skandináv ország csatlakozásának jóváhagyásáért, 

ám mások szerint kedden zöld lámpát adhat a svéd NATO-csatlakozásnak.

Erdogan a héten arról beszélt, az F-16-os vadászgépek Ankarának történő amerikai eladásával és a kanadai fegyverembargóval kapcsolatos „pozitív fejlemények” segítenék a török parlamentet abban, hogy ratifikálja Svédország NATO-tagsági kérelmét.

 

Nyitókép: ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2023. december 24. 01:30
Hogy sír az F-16-osokért. Orbántól kapott egy harci mént, az nem jó? Apropó, Orbán is F-16-ost kér a ratifikációért cserébe? Vagy csak egy lófaszt a seggébe?
balbako_
2023. december 23. 16:18
A biznisz az biznisz?
véna
2023. december 23. 16:18
Akkor a korénégetés nem gond mégse.
Tárkány Álmos
2023. december 23. 16:17 Szerkesztve
Ajaj! Most kell gyorsan összehíni a 2/3-ot az Országházba és még ma éjjel megszavazni a svéd csatlakozást. Aztán holnap lehet mellet dülleszteni, hogy a törökök megijedtek, hogy magukra maradnak és megszavazták... De félre a tréfával. A realitás az, hogy érik a sokadik öngól.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!