Kemény harcok a Gázai övezetben: az izraeli hadsereg helikopterekről lövi a területet

2024. január 24. 07:35

Izrael kéthónapos tűzszünetet javasolt a Hamásznak az összes túsz elengedéséért cserébe.

2024. január 24. 07:35
null

Folytatódtak a harcok szerdára virradóra a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisznál. Szemtanúk szerint az izraeli hadsereg helikopterekről lőtte a területet, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pedig ismét 

katasztrofálisnak és leírhatatlannak nevezte a gázai kórházak helyzetét.

A Gázai övezetet irányító Hamász október 7-én hajtott végre összehangolt terrortámadást Izrael déli részén, az offenzívában 1200 ember meghalt, és több mint 3000 megsebesült. A Hamász iszlamista terrorszervezet Gázába hurcolt 240 túszt, akik közül azóta mintegy 100-at engedtek el. 

Izraeli források szerint 132-en még mindig az övezetben raboskodnak, 28-an pedig feltehetően már nincsenek életben. 

Válaszul Izrael hadműveletet indított a Hamász felszámolására. A gázai háború palesztin halottjainak száma időközben már meghaladta a 25 ezret.   

Az Axios amerikai hírportál hétfőn arról számolt be, hogy Izrael – a már korábban közvetítői szerepet vállaló Egyiptomon és Kataron keresztül – kéthónapos tűzszünetet javasolt a Hamásznak az összes túsz elengedéséért cserébe. Az egyeztetésekhez közeli források a sajtóval azt közölték, 

kedden Hamász-küldöttség érkezett Kairóba, mely várhatóan az egyiptomi hírszerzéssel egyeztet majd egy új tűzszüneti ajánlatról.   

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a túszok családtagjainak szintén azt mondta, az izraeli fél „előkészített egy javaslatot”, amelyről azonban nem árult el részleteket. A The Wall Street Journal című amerikai lap egyiptomi tisztségviselőkre hivatkozva azt közölte, a Hamász tudatta, kész gyerekek és civil nők elengedéséről tárgyalni, „jelentős tűzszünetért cserébe”.

(MTI)

Fotó: MTI/AP/Hatem Ali
 

 

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Tommaso
2024. január 26. 16:25
Hillary Clinton bázisdemokrata pontosan emléxik. A hozzá hasonló magyarok irtották a zsidókat, ráadásul a magyar zsidókat ....és nem forditva.
Tommaso
2024. január 25. 18:07
izraelt orvul megtámadták, s ők védekeznek, majd visszatámadnak, és megpróbálják felszámolni a XXI. századi arab nácizmust. Palesztin Állam? Piha! Az arabok már az első, 1947-es ENSZ-határozatot is visszautasitották, ami Saját Államot irányzott elő nekik. De az araboknak már akkor is fontosabb volt a zsidók gyilkolászása, mint egy ÖNÁLLÓ PALESZTIN ÁLLAM. Ez máig nem változott.
MaBaker
2024. január 24. 21:51
Irtják a népet
Uztu
2024. január 24. 15:53
Hát igen. Olyan magasra eg pálesz kölyök sem fog tudni követ dobni. Fő a biztonság.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!