Államcsíny Spanyolországban? Így tombol a baloldal

2024. február 05. 10:56

A jog eltérítette a politikát, de Spanyolországot még sem kritizálják úgy a jogállamiság miatt, mint Magyarországot.

2024. február 05. 10:56
null
Veszprémy László Bernát
Veszprémy László Bernát

A legutóbbi, 2023. júliusi választások óta úgy tűnik, Spanyolország mélyen belezuhant a politikai válságba és a polarizációba. A jelenlegi kormány ráadásul úgy tűnik, hogy saját túlélésének biztosítása érdekében a jogállamiságot is semmibe veszi. De mi történik pontosan? Erről is szó esett az MCC-ben, ahol Szalai Zoltán, az MCC főigazgatója, Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója és Juan García-Gallardo konzervatív spanyol szakértő beszélgettek, a moderátor pedig Rodrigo Ballester, az MCC oktatója volt.

García-Gallardo szerint a baloldali spanyol kormány lépése támadás volt a jogállamiság és a spanyol nép ellen.

A szeparatista vezetők meg akarják törni Spanyolország egységét, és míg korábban eljárás indult ellenük és börtönbe kerültek, most a baloldal szövetséget köt velük és kiengedte őket a börtönből. A szeparatizmus immár nem bűn Spanyolországban, ez az elemző szerint „politikai őrültség”. „A bűnözők írják a törvényeket Spanyolországban” – jelentette ki. A baloldali kormány azt is elnézi, ha rendőrökre támadnak. Ez a spanyol szakértő szerint ez alkotmányellenes, erkölcstelen és tisztességtelen.

Ballester kérdésére, miszerint a spanyol alkotmány lehetővé teszi-e ezt egyáltalán, García-Gallardo közölte, hogy nem, tehát a kormány az alkotmányt is átírja. Szerinte most Carles Puigdemont emigráns katalán vezető a legerősebb politikus az országban, pedig külföldön tartózkodik, Pedro Sánchez kormányfő pedig a legjobb szövetségese.

Szalai Zoltán szerint a magyarok előtt nem világos, mi történik, de azt tudják, hogy 

Magyarországot is a jogállamiságot emlegetve szokták támadni, ezt lobogtatva támadta például az Erasmust is Brüsszel. 

A spanyol kormány tisztán hatalmi megfontolásokból teszi azt, amit tesz, de ezzel aláássa a demokráciát is, hiszen a szeparatisták nélkül nem lenne többségük. „Ártanak a demokráciának és ártanak a jogállamiságnak” – jelezte Szalai, aki szerint megdöbbentő, hogy a jobb- és baloldali bírók is tiltakoznak a kormány döntései ellen, az mégsem hallgat rájuk. A lengyel és a spanyol példa mutatja, mennyire nem bíznak már a népben. Ballester hozzáfűzte: súlyos egyenlőtlenség látható abban, ahogyan az egyes kormányokat kezeli Brüsszel.

Kovács szerint az Orbán és Brüsszel közötti konfliktus egy évtizedre visszavezethető, de csak most értettük meg, mi is az a jogállamiság. A jogállamiság valójában nem jogi elvekre épül. A jogállamiságnak semmi köze a joghoz, inkább az emberi jogokhoz. De az „emberi jogok” nem jogi jelenség, jogi jelenségként ez sosem létezett. Az emberi jogok morális értékek, és nem jogelvek. Kovács szerint minden jogi elv alapja, hogy ha valamit csinálsz, valami történik. „Ha megölsz valaki, börtönbe mész, ha pénzt keresel, adót fizetsz” – fejtette ki. De az emberi jogok szerint egyszerűen szólásszabadságod van, nincsen semmilyen kiváltó ok vagy következmény. Ez egy erkölcsi érték. De a nap végén jogunk van szavazni vagy beszélni, mivel a társadalom többsége úgy gondolja, hogy ez jó. De a jó és a rossz nem jogi kategória.

Kovács utalt rá, hogy 

a jogállamiság Brüsszel értelmezése szerint az, hogy szerintük mi a jó és rossz erkölcsi értelemben. 

A tömeges migráció jó, az LGBTQ jó, és a háború támogatása jó. Ha átléped ezeket a „vörös vonalakat”, akkor megsérted a jogállamiságot. Sánchez ezeket támogatja, úgyhogy nem sérti meg a jogállamiságot. Lengyelország támogatta a háborút történelmi okokból, de nem támogatta a migrációt és az LGBTQ-t. Viszont elég csak egy ponton kiénekelni a kórusból, és már megkapod a kritikát. Nem csoda, hogy Magyarország a főellenség, mert minden ponton mást gondol. Sánchez a saját barátaival töltötte fel az legfőbb bíróságot, „ez minden józan jogállamisági elv szerint szembemegy a jogállamisággal, már ha bármit jelent a szó”. De Brüsszelnek nem gond, mert mind a három fő kérdésben őket követi.

Szalai arról beszélt, hogy 

az elmúlt évtizedek egyik fejleménye, hogy az európai politikai vitákat eltérítette a jog.

 Korábban is volt vita politikusok között, aztán vagy egyetértettek, vagy nem. Most minden vitából azonnal jogi vita lesz, és ennek nincs köze a valódi vitához. Kovács szerint a terroristáknak adott amnesztia sehogy sem férhet bele a jogállamiságba. Ballester hozzátette, hogy Sánchez egy korábbi igazságügy-miniszterét és a saját korábbi jogi tanácsadóját is kinevezte legfőbb bírónak. García-Gallardo szerint Sánchez elfoglalta a közmédiát is, és kiiktatta a fékek és ellensúlyok rendszerét, ez egy valódi államcsíny volt. A kettős mérce Magyarország esetében világos, Sánchez azért ússza ezt meg, mert „Davos és a globális elit bábja”. A jogállamiság ilyen értelemben csak egy kifogás Magyarország támadására.

Kiss kifejtette, olyan értelemben nem is beszélhetünk kettős mércéről, hogy a szabályok mindenki esetében ugyanazok: támogasd a migrációt, az LGBTQ-ügyet és a háborút, különben jön a jogállamisági kritika. A magyarországi média helyzetét fontosabbnak tartják Brüsszelben, mint hogy államcsíny történik Spanyolországban. García-Gallardo szerint Katalónia sosem volt külön ország, Spanyolország viszont nem értelmezhető Katalónia nélkül. A spanyol szülők, akik spanyol iskolába akarják járatni gyerekeiket Katalóniában, nem tehetik meg, ez diszkrimináció. Ballester szerint még arabul is könnyebb tanulni Katalóniában, mint spanyolul.

Ballester kérdésére, miszerint minden megváltozik-e a mostani EP-választással, Szalai közölte, hogy két dolgot kell látni. Az egyik, hogy milyen eredmény születik, ezt nehéz előre megmondani, Európa nagy, rengeteg eltérő ország és párt van más helyzettel, de talán a Néppárt lesz a legerősebb. A másik fontos dolog a tendencia, hiszen hatalmas változásokat látunk. 

Tíz évvel ezelőtt elképzelhetetlen volt, hogy Németország ilyen erős legyen az AfD, de most Kelet-Németországban néhol 30% felett vannak. 

Meloni miniszterelnökségét sem lehetett volna elképzelni korábban. Hatalmas eltérés van aközött is, amit az emberek és amit a pártok akarnak. Az emberek jobboldali koalíciókat akarnak, ehelyett baloldali-zöld-liberális koalíció van Németországban, mert a régi jobboldal nem lép szövetségre az újjal. Ausztriában is hasonló a helyzet, a Szabadságpárt hiába erős, nem talál koalíciós partnerre. Ez bizonyos értelemben az emberek félrevezetése és a demokrácia megcsúfolása.

Fotó: Unsplash

 

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiritmonger
2024. február 05. 21:27
Mi azzal a probléma, ha Katalónia és Baszkföld önállóságot akar? Az ő dolguk egyedül.
2024. február 05. 16:14 Szerkesztve
" Ballester szerint még arabul is könnyebb tanulni Katalóniában, mint spanyolul." Jelzem, arabnak lenni, élni nem csak Katalóniában, de szinte egész Spanyolországban könnyebb.. Pl. olyan törvény van, hogy az illegális házfoglalókat, akiknek jelentős része marokkói stb., nem rakhatja ki a tulaj, csak több éves bírósági procedúrák után.Merthogy a törvény védi szegényeket. Így aztán az arab maffia megfigyeli azokat az üdülő házakat, appartmanokat amelyeket a külföldi vagy a spanyol tulajdonosok őrizetlenül hagytak akár pár hétre és máris beköltöztetik az illegális lakásfoglalókat. A tulajok aztán ügyvédet fogadhatnak borsos áron és évekig járhatnak különböző bíróságokra amíg -talán- visszakapják jogos tulajdonukat. Természetesen ezek az arabok közös költségeket sem fizetnek (comunitaria). Az úgy igaz ahogy leírták:"A tömeges migráció jó, az LGBTQ jó, és a háború támogatása jó" Sanchezéknek. De a többiek sem sokkal különbek.
istvanpeter
2024. február 05. 15:06
Viszont némileg meglepő és megdöbbentő, hogy az európai emberek és a nemzeti politikusok nagy többsége még mindig nem látja világosan az EU tisztségviselők és az EP képviselők számottevő hányadának a háttérhatalmi maffia erkölcsei és törvényei szerinti ügyködését és Európa népének az elárulását. Most talán az utolsó lehetőség előtt állunk, hogy a normális emberi értékeknek és érdeknek elkötelezett személyiségek kezébe adjuk az európai nép sorsát és az EU vezetését. Ennek elmulasztása esetén, az itteni fehér népesség hamarosan egy világrabszolga birodalom tartományában találja magát és a muszlim tömeggyilkosok fokozatosan kiirtják őket.
Haramia
2024. február 05. 15:01
Így is lehet szeget verni a koporsóba. Gyorsított rothadás. Könnyebb váltás egy idő után. No még egy-két ilyen és a ballib megy a levesbe. Mielőtt szétesne a tákolmány. Adios.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!