Már az Európai Parlamentig ér a hisztériahullám: az antifa-ügyről egyeztetnek Strasbourgban

2024. február 05. 12:30

Mutatjuk az egy éve történt brutális támadásokat, s hogy mi okozza az újabb hisztériát az EP-ben.

2024. február 05. 12:30

Komoly hullámokat vert Ilaria Salis ügye, s immár nem csak az olasz sajtóban és az olasz politikusok körében, de az Európai Parlamentben is téma az antifasiszta aktivista és a börtönkörülmények.

A strasbourgi plenáris ülésen hétfőn kerül sor a vitára, az ezzel kapcsolatos rövid leírás így néz ki:

„A plenáris ülésen áttekintjük a fogvatartottak helyzetét Magyarországon, beleértve Ilaria Salis ügyét, akit 2023 februárja óta tartanak fogva. Salis, akit azzal vádolnak, hogy erőszakos támadásokban vett részt neonáci szimpatizánsok ellen Budapesten, akár tizenegy év börtönbüntetéssel is szembenéz, ha a bűnössége bebizonyosodik. A 39 éves általános iskolai tanárnő, aki tagadja a vádakat, láncokban és bilincsben jelent meg a bíróság előtt. A média több jelentést is közölt a nyomorúságos börtönkörülményekről, amelyekkel szembesült, patkányokkal, rovarokkal és rossz higiéniai körülményekkel”. S hogy keretet is adjanak a dolognak, megjegyzésként odaírják: „az Eurostat szerint 2021-ben Magyarországon és Lengyelországban a legmagasabb a bebörtönzöttek aránya 100 ezer lakoshoz viszonyítva”.

A rövid anyag azonban több helyütt ferdít, illetve sugalmaz, az összkép pedig kicsit olyan, mintha egy ártatlan és ártalmatlan tanárnőt vertek volna láncra politikai okokból. Ezt a narratívát régóta igyekszik erősíteni az olasz sajtó, ahogy azt az elemet is igyekeznek elsikkasztani a híradások,

hogy nem neonáci szimpatizánsokra támadtak az antifák, hanem véletlenszerűen, az utcán, „öltözékük alapján” szélsőjobboldalinak vélt járókelőkre.

Hátulról, csoportosan, előre eltervelten, maszkban, azzal a céllal, hogy minél nagyobb sérülést és fájdalmat okozzanak az áldozatoknak. Összesen kilenc embert vertek péppé gumikalapáccsal, viperákkal, gyakran gázsprayvel is lefújták őket.

Ezt is ajánljuk a témában

Ennek ellenére most erőteljesen zajlik az áldozatképzés a 39 éves tanárnő kapcsán, volt ügyvédje legutóbb az RTL reggeli műsorában panaszkodott védence kapcsán arra, hogy szerinte túlzott elővigyázatosság volt a kéz- és lábbilincs, illetve hogy nem tarthatta a kapcsolatot a családjával. Emellett a fogvatartás körülményeire is panaszkodott a védence: poloskákról, kiabáló börtönőrökről és az étkezés minőségéről beszélt. Mivel Salisnak gyomorpanaszai vannak, speciális étrendet igényel, amit időbe telt elintézni. Éppen ezért indítványozták, hogy a nőt szállítsák Olaszországba a tárgyalás idejére, de a bíróság ezt elutasította.

Emlékezetes: a bíróság elé mosolyogva lépő Salis tagadta bűnösségét (a másodrendű vádlott ugyanakkor beismerő vallomást tett), s már akkor megindult a morális pánik annak láttán, hogy kéz- és lábbilincsben vezették elő.

Ezt is ajánljuk a témában

A szélsőbaloldali verőlegények csapatát az ügyészség által feltártak alapján Lipcsében hozták létre, azzal a céllal, hogy a szélsőjobboldali szimpatizánsokkal szemben erőszakkal vegyék fel a harcot. Megállapodtak abban, hogy szervezett támadásokat követnek el általuk kiválasztott, szélsőjobboldali szimpatizánsként azonosított vagy annak vélt, gyanútlan áldozatok sérelmére. Céljuk az volt, hogy a szándékoltan súlyos, akár életveszélyes sérülések, illetve a váratlan támadás körülményei elrettentő üzenettel bírjanak a szélsőjobboldali mozgalmak képviselői számára.

Ezt is ajánljuk a témában

Így összesen öt támadást hajtottak végre Budapesten 2023. február 9. és 11. napja között, amelyben összesen kilencen sérültek meg. Az első támadás a Nyugati pályaudvaron, egy vonaton, a második a Fővám téren, a harmadik és a negyedik támadás február 10-én, a Gazdagréti téren, valamint a Bank utcában, az ötödik pedig február 11-én, az I. kerületi Mikó utcában történt.

Ezt is ajánljuk a témában

A börtönkörülményekkel kapcsolatban Gulyás Gergely kancelláriaminiszter is megszólalt a kormányinfón.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: TV2, Tények, képernyőmentés

Összesen 380 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nemkellnév
2024. február 06. 17:31
Ez a nő eszelős. Látnivaló a tekintetén.
mai nap
2024. február 05. 22:10
“ … volt ügyvédje legutóbb az RTL reggeli műsorában panaszkodott … “ Hol is másutt? Az RTL a keginkább hiteltelen hazug tévécsatorna. Miért nem küldik már el őket a fenébe?
Hekimeki
2024. február 05. 21:24
Akasszátok már fel ezt a kibaszott "náci" kurvát ❗❗❗❗❗ LEGYEN MÁR ELÉG A HISZTIBŐL 😠😠😠😡😡
nempolitizalok-0
2024. február 05. 19:38 Szerkesztve
Biztos van olyan a férfirészlegben aki nőnek vallja magát. Na ezzel kellene egy cellában összezárni a terrorista nőt és a libsik sem szólhatnak semmit. Ja, brutálisan megerőszakolta? De hiszen az is nő. Na nem baj, akkor holnap egy másik transzneművel, nagyon korszerűek vagyunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!