Milyen világ jön el, ha már a beteg gyerekeket is kiselejtezzük?!

2024. február 18. 15:19

Hollandiában újra szintet lépett az őrület.

2024. február 18. 15:19
Vágvölgyi Gergely
Axioma

„Nekünk esélyünk van tanulni a hibájukból és még most az élet civilizációja mellett dönteni.

Olvasom a hollandiai hírt és alig hiszem el. Nagycsaládos édesapaként döbbenten állok az előtt, hogy vannak szülők bárhol a Földön, akik gyermekük számára nem az életet választják. És most még csak nem is a magzatgyermekekre gondolok, akikkel kapcsolatban alig győzzük bizonygatni azt, ami teljességgel evidens, nevezetesen, hogy ugyanolyan emberek, mint bármelyikünk, saját szívműködéssel, személyiséggel, az élethez való joggal. Nem, most már ott tartunk, hogy a megszületett, sőt, akár tíz- tizenpár évet megélt gyermekek életét is védelmezni kell, ráadásul éppen azokkal szemben, akik életet adtak neki. Nem találok szavakat.

Azok számára, akik nem olvasták: Hollandiában február első napjától kezdődően az 1 és 12 év közötti gyermekeket is halálba küldhetik saját tulajdon szüleik, ha a gyermek halálos betegséggel küzd, vagy nagyon szenved. A döntés előtt elméletileg ki kell kérni az érintett véleményét is, de hát kérdéses, például egy négyéves kisgyermek mennyire tud adekvát választ adni életről és halálról –

bár valószínűleg benne ezerszer nagyobb életigenlés van, mint átmosogatott agyú szüleiben, akiknek lelkéből szinte mindent kilúgozott már a korszellem.

Kisgyerekek apukájaként magam elé képzeltem a jelenetet (nem bírtam a sajátjaimmal elképzelni, nem is akarom, Isten őrizz), milyen lehet, amikor anya és apa odalép kislánya betegágyához, szemébe néz és közli vele, hogy meg fogják ölni. Persze csupa szeretetből, még talán meg is simogatják a kis fejét. Akkor még meleg.

Brutális világ! Hogy nevezheti magát szülőnek az, aki gyermeke életére tör? Hová tűnt belőle az emberség? Mi az, ami megkülönbözteti őt az önző, csupán önnön túlélését biztosító állattól? (Eddig a kifakadás, ígérem.)

Gondolkodjunk egy kicsit arról, milyen kultúrát építgetünk örökségünk romjain!”

Fotó: MTI/Mónus Márton

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 130 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ladislav-0
2024. február 24. 19:51
Óriási hazugság, hogy bárkinek is szenvednie kell. Nem a középkorban élünk, a mai modern palliatív ellátással minden végstádiumú beteg életminősége ezerszer jobb. Csak hát ehhez szükséges lenne az őt szerető és támogató családtagokra, ami sajna kiveszőben van. Egyszerűbb kinyírni, mint nap mint nap szeretően belenézni a beteg családtag szemébe, kiállni mellette és támogatni.
Gyurcsany-embere
2024. február 21. 21:18
Kezdjük azzal, hogy miért gyáva a kormány egy népszavazáshoz a kérdésben? Vajon nem bíznak a 2\3 keresztény konzervatív tiltakozásában? Vagy az előzetes véleménykutatás alapján mégis buknák a dolgot és ezért nem merik Karsainak a kérelmét továbbengedni?
..--..
2024. február 20. 10:17
-zsoltkom- lhotx részére 2024. február 19. 19:59 Vágvölgyi nem mértékadó... a más farkával veri a csalánt esete. A szenvedés jelei nála ott kezdődnek, hogy üvöltözve jajgatnak. Tehát, ha a hal csak tátog partravetetten az nem szenvedés, hiszen nincs ott hang. Vágvölgyi ne érezze jogának, hogy egy érintett szülő helyzetébe képzeli magát. Egy ilyen témával nem így való foglalkozni. Előbb vette volna a fáradtságot és, ha körbejárta a témát és halálos beteg, attól szenvedő gyerek szüleit kérdezi, mi jár a fejükben... az korrekt hozzáállás lett volna. Akar-e/ akarhat-e meghalni egy halálos beteg 12 éves korig? A szülőnek hogyan-miképp juthat eszébe megoldásnak gyerek-eutanázia? Nyilván életszagú helyzetből merül fel ilyen lehetőség keresése... de az ilyet elsősorban szakembereken keresztül való értelmezni.
..--..
2024. február 20. 10:17
-zsoltkom- lhotx részére 2024. február 19. 19:59 folytatás... Ha pedig csak kötözködni akar és moralizálgatni Vágvölgyi, arra ott van a büdös-rész keresztény múlt is rágódjon inkább azon. Civilizált embert tulajdonítani az abortáláshoz (gyilkossághoz) turizmust szervező keresztény nők ezrei létével, mégsem etikus-jogos pálcát törni hasonló kaliberű gyilkosság miatt. A "Hogy nevezheti magát szülőnek az, aki gyermeke életére tör?" kérdése, abból látszik, hogy csak öncélú keresztény pártpolitika, hogy a gyerek fogalma neki az élekor figyelembe vételével van elintézve. A szülő-gyerek viszony mindenkor fennáll. Egy kötelezően sorkatona, amikor a harctéren hal meg ott is fel lehetne tenni az idézett lelkiismeretet megkérdőjelező Vágvölgyi-fasz kérdést. De ott van moralizálni Jézus halálának eredője is, maga az Isten. Isten, miért küldte halálba a fiát? Hát lehet szép történetet kerekíteni hozzá, de hát Isten így milyen szülő tulajdonképp?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!