Akadozik az internet, szándékosan vághatták a kábeleket a Vörös-tenger alatt

2024. március 05. 17:16

Szakértő szerint hetekbe telhet a sérült vezetékek helyreállítása.

2024. március 05. 17:16

Három, a Vörös-tenger alatt húzódó, globális internet- és távközlést biztosító kábelt is elvágtak – írta a Sky News.

A húszik tagadták, hogy szabotálták volna az Ázsiából Európába irányuló adatátvitel szempontjából kulcsfontosságúnak minősített útvonalon lévő vezetékeket – tette hozzá a lap.

Az összeállításban emlékeztettek, hogy a múlt hónapban Jemen nemzetközileg elismert kormánya azt állította, 

a húszik a kábelek megtámadását tervezik.

A kár a Vörös-tengeren keresztül Afrikába, Ázsiába és a Közel-Keletre irányuló adatforgalom 25 százalékát érinti. 

A lázadók a brit és amerikai katonai műveletekre fogták a fennakadásokat, anélkül, hogy bizonyítékokat szolgáltattak volna – jegyezte meg a Sky News.

Szándékos incidens történhetett

Az Index által megszólaltatott szakértő, Tóth István, arra hívta fel a figyelmet, hogy 

a víz alatti kábelek gyakran megsérülnek, hiszen hajók horgonya bármikor felszakíthatja azokat, 

de ezek elszigetelt esetek, a mostaninál viszont egyszerre négy adatkábel sérült meg, ami szándékos incidensre utal. Ez pedig azt jelenti, hogy mindez kihat a globális internet forgalomra.

Javításukra megvannak a protokollok. Ilyenkor szerelőhajót indítanak a térségbe, azonban a Vörös-tenger húszik által ellenőrzött déli része olyan veszélyes, hogy nem valószínű a karbantartó hajó elindítása. Így várhatóan hetekbe telik majd a sérült vezetékek helyreállítása – magyarázta Tóth István.

Eközben Magyarországon elérhetetlenné vált a Facebook, a Messenger és az Instagram alkalmazás. Egyelőre nem tudni, mi okozza a problémát.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szvv
2024. március 10. 11:47
Úriiiisssteeeeennn! Há, mi lesz itt ha nem lesz internet?! Hol a faszomba tudjak majd az “ majden mindentjobbanistudok” emberek szidni az amcsikat, paleszokat, zsidokat es egymast?! 😲 te joooo isssteeeen!
Himiko
2024. március 06. 08:54
Yemeni videó, megtámadtak egy amerikai rombolót, ha újra támadás éri őket elvágják a kábeleket. kb 30s után láthatóak a kábelek egy búvár kifeszít mellette egy zászlót. https://www.tiktok.com/@tinthegioi86/video/7337856918372748586?is_from_webapp=1&sender_device=pc&web_id=7329081597076031009
julcsi-66
2024. március 05. 20:00
"A lázadók a brit és amerikai katonai műveletekre fogták a fennakadásokat, anélkül, hogy bizonyítékokat szolgáltattak volna – jegyezte meg a Sky News." Mikor az Északi Áramlatot felrobbantották és a nyugat egyből az oroszokat vádolta meg vele, a kedves nyugati barátaink szolgáltak vajon valamiféle bizonyítékkal??? Vajon szintén hasonló hangnemben írt róla a nyilván független sky news?
Karvaly
2024. március 05. 19:55
Fura ez, pár szandálos kecskepásztor képes blokkolni a Szuezi-csatornán átmenő forgalmat (ami Európának elég komoly kiesés), és most az Európa-Ázsiai internetes forgalmat is tönkreteszik. Ennél kevesebbért ennél erősebb államokat rohantak le három évtizede, most meg csak tárogatja a kezét mindenki, hogy nézd, mik vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!