Már a határmódosításon jár a román miniszterelnök esze

2024. április 04. 22:11

Marcel Ciolacu szerint „a történelem igazságtalan volt” Romániával szemben.

2024. április 04. 22:11

Nyitókép: TOBIAS SCHWARZ / AFP

Marcel Ciolacu román miniszterelnök nemrég kijelentette, hogy a maga részéről támogatja a román–moldáv egyesülést – írja a Főtér.

A történelem igazságtalan volt, mint a különleges nyugdíjak esetében”

– fogalmazott Marcel Ciolacu.

A történet itt azonban nem ért véget. Igor Dodon, a Moldovai Köztársaság volt elnöke, a moldovai szocialista párt elnöke később visszaszólt a román miniszterelnöknek egy Facebook-bejegyzésben.

Kijelentette, hogy a moldovaiak nemzeti érdeke a moldovai államiság fenntartása.

Ezt követően odaszúrt egyet a román miniszterelnöknek, mondván, hogy ajtóstól ne nyomuljanak a román politikusok a Moldovai Köztársaságba, mert annak nem fognak örülni.

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. április 10. 13:58
Ez 100+ éve a dilemmájuk. Bizonyos irányok felől a határok megváltoztathatatlanok, míg más irányok felől rugalmasak. A lényeg, hogy egyenesek és következetesek ebben a kérdésben.
jan36
2024. április 05. 09:57
Egy lentebbi komment kapcsán: Moldova, a bocskorosok határain belül, egy tájegység, nyugaton a Keleti Kárpátok, keleten a Prut folyó határol. Attól keletre, a mai Moldovai állam Transznyisztriáig húzódik. Ez az ácsingózás tárgya, mert a középkorban a kettő együtt alkotta a Moldovai fejedelemséget. Amint a példából látszik, nem annyira "testvérek", hogy önként és dalolva egyesüljenek. Ugyanakkor, egy ilyen fegyvertény megkondíthatná a harangot, hogy a határok mégse vannak annyira kőbe vésve. És, esetleg, felbátorodva a példán, a Székelyföld is benyújthatná igényét a Magyarországhoz való csatlakozáshoz. Vagy fordítva.
Ehetős Odó
2024. április 05. 09:28
Oláhországot keltebbre kellene tolni. Adják vissza Erdélyt, Moldovát vihetik cserébe.
remi
2024. április 05. 08:41
Mégis mit vártatok ettől a tolvaj söpredéktől? Ezek mindenüket lopták, még a nyelvüket is. Egyébként az állítólagos közvéleménykutatások szerint sincs nemhogy többsége, de még egyharmada se a moldávoknál annak, hogy "egyesüljenek" (valójában erőszakos bekebelezésről lenne szó) a szőröstalpúakkal, annak ellenére se, hogy a jelenlegi úgynevezett miniszterelnök román állampolgár és ezerrel nyomja a propahantát az "egyesülés" szükséges és elkerülhetetlen voltáról.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!