Vigyázat: mérgezőek lehetnek a régi könyvek!

2024. április 30. 18:24

Egy friss tanulmány mutatott rá a veszélyre.

2024. április 30. 18:24

Fotó: Pixabay

Érdekes tanulmány látott napvilágot a régi könyvekről, amelyben azt állítják a kutatók, hogy bizonyos színű borítók a bennük lévő vegyületek miatt ártalmasak lehetnek az egészségre.

Mint írják, a legveszélyesebbek a méregzöld vagy arzénzöld kötetek, a bennük lévő színanyag könnyen lebomlik, és mérgező, rákkeltő arzént bocsát ki magából. Franciaországban a nemzeti könyvtárból éppen emiatt már több zöld borítójú könyvtől is megváltak, hogy ne okozzanak problémát – írja a 24.hu.

A vegyület felfedezése után megszaporodtak az ezzel összefüggésbe hozható megbetegedések, bizonyos források szerint ez a mérgező anyag még Napóleon gyomorrák okozta halálában is szerepet játszhatott.

A vizsgálatok szerint a vörös festék higany-szulfidot, míg a sárga ólom-kromátot tartalmaz: mindkettő alkalmas arra, hogy súlyos tüneteket okozzon.

 

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:50
🍓 ️ ­­I­g­a­z­i n­­i­m­­f­­o­m­­á­­n­­­i­­á­k­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
survivor
2024. május 04. 06:04
A malachitzöld es a metilénkek pld. terápias szer. Igaz, nem könyvben tálalva...
survivor
2024. május 04. 05:59
Napcsi NEM rákban halt. Megmérgezték. Személyes bosszú.
starmind
2024. május 04. 01:56
Amennyi valódi könyvet ma olvasnak az emberek, szinte semmilyen veszély nem fenyeget bennünket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!