Mi történik? – Betiltotta a vallási jelképek használatát a varsói főpolgármesteri hivatal

2024. május 16. 15:50

A PiS képviselője szerint Varsó főpolgármestere a vallásszabadságról szóló alkotmányos előírásokat sérti.

2024. május 16. 15:50

Nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/PAP/Tomasz Gzell

Betiltották a varsói főpolgármesteri hivatalhoz tartozó épületekben a vallási jelképek használatát – jelentette csütörtökön a lengyel sajtó.

A fővárosi tanács által elfogadott, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester, a lengyel kormánykoalíciót irányító Polgári Platform (PO) alelnöke által jegyzett, május 8-án kiadott, június 8-án hatályba lépő belső rendelkezésről elsőként a Gazeta Wyborcza balliberális napilap számolt be csütörtökön.

Varsó „első lengyelországi városként betiltja a kereszteket a fővárosi hivatalban, a hivatalnokok pedig nem állíthatják íróasztalaikra a vallási jelképeket” – idézi a lap Monika Beuth-ot, a hivatal szóvivőjét.

A rendelkezés nem tér ki a nyakláncokra és a tetoválásokra

A Radio Warszawa helyi katolikus rádió honlapján elérhető rendelkezés szerint a fővárosi hivatalnak a nyilvánosság számára nyitott helyiségeiben, valamint a hivatal rendezvényei során 

nem helyezhetők ki „konkrét valláshoz vagy meggyőződéshez kapcsolódó szimbólumok”, például a falakon vagy az alkalmazottak íróasztalain.

Az intézkedés nem vonatkozik az alkalmazottak által például nyaklánc vagy tetoválás formájában viselt jelképekre.

A rendelkezés szerint a fővárosi hivatal rendezvényei is világi jellegűek kell, hogy legyenek, ezek részét nem képezhetik például imák vagy vallási szertartások

Az intézkedéseket a kirekesztés elleni harc címén fogadták el.

A dokumentum más előírásai arról is szólnak, hogy a hivatal munkatársai kötelesek tiszteletben tartani azonos nemű párok jogait. A transzneműek esetében az adott személyt olyan néven és olyan személyi névmást használva kell megszólítani, ahogyan azt ő maga jelzi – áll a rendelkezésben.

Reagált a PiS

Piotr Müller, a fő lengyel ellenzéki erő, a Jog és Igazságosság (PiS) párt képviselője, az előző kormány szóvivője csütörtöki sajtóértekezletén úgy ítélte meg: a varsói főpolgármester a vallásszabadság korlátozására készül, „első célként a keresztet választotta”.

Michal Dworczyk, a PiS képviselője úgy látta: 

Trzaskowski a vallásszabadságról szóló alkotmányos előírásokat sérti.

 Bejelentette: a PiS az illetékes vajdához fordul a rendelkezés felfüggesztéséért, szükség esetén a párt más jogi lépésekhez is folyamodik.

(MTI)

Összesen 60 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-91
2024. június 01. 00:30
🍓 ️ ­­É­­­r­t­­­é­­k­­­e­­­l­­d­­­ ­a­­ ­s­z­e­­­x­­­i­­­ ­p­­­u­­n­c­i­­­m­­a­t­­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­­.­­­𝐅­­𝐔­𝐍
connorj
2024. május 16. 19:15
https://m.youtube.com/watch?v=PKx2U38kTuc&pp=ygUZZnVyaW96YSBtYWd5YXIgZWzFkXpldGVzIA%3D%3D
DBZ22
2024. május 16. 18:46
Bár itt csak Varsó polgármesteréről van szó de mint " elsőként" gondolom a többi várostól is elvárják a hasonló hozzáállást . Azért arra kíváncsi lennék hogy ebből hogy tudnának országos törvényt csinálni ( ha jól tudom 60% kel hozzá , annyi nincs Tusknak ) . A lényeg a lényeg , olyan intézkedéseket csinálnak amit később már nem lehet vagy nagyon hosszadalmas visszacsinálni ( Woke , LMBTQ , migráns kvóta stb ) . Még mindig a PIS hibájának tartom hogy Tusk hatalomra kerülhetett .
Mindenhova
2024. május 16. 18:23
Keresztre kell feszíteni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!