Reagáltak az olaszok Macron eszeveszett világháborús tervére: nem teszi zsebre a francia, amit kapott

2024. május 05. 07:03

Újabb józan hang az Európa-szerte terjedő háborús pszichózisban.

2024. május 05. 07:03
Emmanuel Macron - Luiz Inacio Lula da Silva meeting in Brasilia

Nyitókép: Mateus Bonomi / ANADOLU / Anadolu via AFP

Emmanuel Macron kijelentései a feszültséget növelik, Olaszország közvetlen beavatkozása kizárt az ukrajnai harctéren – mondta Guido Crosetto olasz védelmi miniszter a Corriere della Sera napilapnak szombaton. Guido Crosetto úgy nyilatkozott, nem kívánja minősíteni a baráti állam Franciaország elnökének kijelentéseit, de 

érthetetlennek nevezte Emmanuel Macron szavainak célját és hasznát, mivel „kijelentései ténylegesen növelik a feszültséget”. 

Az olasz védelmi tárca vezetője hangsúlyozta, a feszültség növelése helyett a diplomácia párbeszéd minden lehetséges útját kell keresni. 

Ezt is ajánljuk a témában

Crosetto Emmanuel Macron korábbi szavaira reagált, aki nem zárta ki szárazföldi beavatkozás lehetőségét Ukrajnában az orosz erőkkel szemben. Guido Crosetto kifejtette, „Olaszország állásfoglalása nem módosult, mindig is azt mondtuk, hogy Ukrajnát segíteni kell a konfliktus szélesedése elkerülésében, de kezdettől fogva kizártuk katonáink közvetlen részvételét a konfliktusban”

Mint aláhúzta: az olasz alkotmány és más jogszabályok kizárják a fegyveres erők bármilyen fajta közvetlen beavatkozását, ami csakis nemzetközi mandátum esetében lehetséges, például az ENSZ határozatával. „Az Ukrajnában feltételezett beavatkozás nem ez az eset lenne, és nem tenne mást mint bővítené az erőszakhullámot, ami mindenekelőtt az ukránoknak nem kedvezne” – jelentette ki Guido Crosetto. 

Úgy vélte, ha a konfliktus „szétrobbanna, Olaszország sokat veszítene”. 

A miniszter hangsúlyozta azt is, hogy ha az ukrán védelmi rendszer összeomlik, Olaszország azon országok között lenne, melyek a legnagyobb nehézségekkel szembesülnek gyakorlati és diplomáciai szempontból is. Emlékeztetett, hogy Olaszország nem rendelkezik önellátó védelmi rendszerrel, és azon kevés államok közé tartozik, melyek védelmi kiadása nem éri el a bruttó hazai termék két százalékát. 

Guido Crosetto szerint a diplomácia terén határozottabb cselekvésre van szükség az ENSZ részéről, és a Vatikánnak is újra kell indítani a felek közötti közvetítést, valamint nyomást kell gyakorolni Vlagyimir Putyin orosz elnökre. Utalt a Svájcban tervezett békekonferenciára is. 

„Nem szabad semmit kipróbálatlanul hagyni a tűzszünet érdekében: egyetlen bombázás nélküli nap is eredménynek számít, hogy azután kettő, három vagy négy nap legyen belőle” – mondta. 

(MTI)

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-82
2024. május 18. 02:08
🍓 ️ ­I­g­a­­­z­­i n­­­i­m­­­f­­o­m­­­á­­n­­­i­­­á­­­k­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
darling
2024. május 06. 22:48
Érdekes jogi eset lenne: ha -- az Ukrajnát elhagyott ukrán -- KATONAKÖTELES KORÚ FÉRFIAK -- NEM térnek vissza Ukrajnába, a HAZÁJUKAT megvédeni! Nem akarnak meghalni a HAZÁJUKÉRT, sem másért...És a menekültjog a hivatkozási alapjuk. -- de a NATO kötelékében számtalan nyugati állampolgár KÖTELES lenne harcolni Ukrajnában, ha a NATO egyes / összes tagországa döntene a nyugati harcoló katonák küldéséről! EZ FELHÁBORÍTÓ lenne! Mi köze bármelyik NATO tagország katonakorú állampolgárának az amerikai proxy háborúhoz Ukrajnában?! A nyugat-európai állampolgárt mlyen jog védené? Macron küldené az idegenlégiót, de a többi NATO-tag?
Szvv
2024. május 05. 18:57
Igazan kivancsi lennek, hogy ezeknek a haboruparti vezetoknek, hogy nez ki a bunkere, ovohelye… gondolom szaz evig is bujkalhatnak a lyukban minden nap kaviart zabalva pornot nezve, kozben onnan osszak az eszt es az eletet..”jobbra at!”” Vegtag leszakadasra felkeszulni!” …
bondavary
2024. május 05. 10:23
Macron mostani keménykedésével már azon dolgozik, hogy hivatali ideje után jó állása legyen valamelyik nagy pénzügyi alapnál.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!