Az EU jóváhagyta az Oroszország elleni hetedik szankciócsomagot

2022. július 25. 16:31

Az EU Tanácsa előző héten csütörtökön jóváhagyta az Oroszország elleni hetedik szankciócsomagot, amely egyebek mellett behozatali tilalmat vezet be az orosz aranyra, és szigorítja az egyes csúcstechnológiai termékek exportjának ellenőrzését.

2022. július 25. 16:31
null

A hetedik szankciócsomag nem korlátozza az orosz gázt

A csomag kibővíti azon ellenőrzött termékek listáját, amelyek hozzájárulhatnak Oroszország katonai vagy védelmi és biztonsági ágazatának fejlesztéséhez, és ezáltal szigorítja a kettős felhasználású és fejlett technológiára vonatkozó exportellenőrzést – állítja a Remix hírportál.

„Az EU újabb fontos lépést tett annak érdekében, hogy Oroszország kevésbé legyen képes finanszírozni az Ukrajna elleni háborúját” – mondta Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

A Tanács sajtóközleménye szerint

a most elfogadott csomag egyik célja a meglévő gazdasági szankciók szigorítása és hatékonyabbá tétele.

A gazdasági szankciók mellett a Tanács úgy döntött, hogy további személyeket és szervezeteket vesz fel a szankciós listára és a jelentéstételi kötelezettségek közé, hogy könnyebbé váljon az EU-ban lévő vagyonuk befagyasztása.

Magyarország már korábban is tudta, hogy ha szankciókról van szó, nem a gázhoz kell nyúlni

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is kifejtette véleményét arról, hogy az új szankciócsomag nem érinti az orosz gázt:

Szijjártó elmondta, hogy tavaly és tavalyelőtt a piaci szereplők megpróbálták őt lebeszélni a hosszú távú szerződésről a Gazprommal, mert úgy ítélték meg, hogy anélkül is biztosítható a gázellátás. Ám mindig kitartott amellett, hogy az ország energiabiztonsága stratégiai, nemzetbiztonsági kérdés, ezért a Gazprommal és a Shellel is hosszú távú gázvásárlási szerződést kötöttek – írta korábban a Makronóm.

A magyar kormányzat eddig sem kockáztatott, és most sem: az ország energiabiztonságának erősítése érdekében országunk tárgyalásokat folytat, hogy a hosszú távú szerződésekben szereplő mennyiségeken felül 700 millió köbméternyi plusz földgázt szerezzen be.

Borítókép: Shutterstock

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
soma100
2022. augusztus 01. 18:29
Ezt már egyszer leírtam, de aktuális: "Az EU szablyával vagdossa magát lándzsával szurkálja a saját mellkasát és minden egyes vágás és szúrás után megkérdezi az oroszokat, hogy :"Fáj nektek?" Oroszok: " nézni fáj!" és szörnyülködve nézik, hogy még ennyi idő után sem veszi észre az EU, hogy célt tévesztettek."
foldizs
2022. július 27. 14:12
Nocsak, akkor a magyar kormány is megszavazta? Itthon fújunk, ott meg szavazunk?
Mukesz
2022. július 27. 14:12
Ezek vazze tök hülyék. A pofám leszakad, megtiltják az arany behozatalát. Azt hiszem végleg térdre kényszerítették Putyint:)))) Vége, Oroszország elvesztette a háborút:)
airmax
2022. július 27. 14:11
A többi az csak kismálna volt, de ez majd aztán lyól odatesz Putyinnak.. putyin MEGSZÍVJA... Megint... jóllehet már lilára van szivatva... de ez majd biztosan működni fog....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!