Érdemben erősödött februárban a gazdasági szereplők bizakodása

2023. március 01. 10:08

Több nemzetközi bizalmi indikátor értéke egyre inkább javuló trendet mutat a Makronóm Intézet friss, februári Gazdasági monitor elemzése szerint. Ezen túl Magyarország gazdasági növekedésre vonatkozó kilátásai is jók  az EU-n belül. A vállalatok is inkább toborzásra készülnek, mint elbocsátásokra – derül ki a Gazdasági monitorban ismertetett vállalati kutatásból.

2023. március 01. 10:08
null

A koronavírus-járvány után gyorsan magára találó gazdaság most újra konszolidálódni látszik. Sok még a bizonytalanság és kockázat, ám egyelőre úgy tűnik, hogy a háborút beárazta a mindennapokba a piac, és az energiahordozók, különösen a földgáz és a kőolaj árában is stabilabb időszak állhat előttünk. 

Az elmúlt hónapok alatt javultak a nemzetközi, az európai, a régiós bizalmi indexek is. Elsőként ezekre a mutatókra fókuszálnak friss, februári Gazdasági monitor kutatásukban a Makronóm Intézet gazdasági elemzői. 

Az intézet 2023. február 28-án közzétett elemzéséből kiderül az is, hogy – bár egyes kockázati tényezők még fennállnak – mégis tovább enyhült a nyomás a globális ellátási láncokon. Jó hír az is, hogy az Európai Bizottság friss előrejelzése szerint Magyarország idén elkerüli a recessziót, jövőre pedig 2,6 százalékos növekedéssel a legjobban bővülő országok közé kerülhet.

Hónapról-hónapra egyre javul az üzleti bizalom

A Makronóm Intézet elemzői szerint az előző időszakhoz képest a legtöbb nemzetközi, európai és régiós bizalmi indikátor értéke javult, ami jelenleg a korábbinál nagyobb bizakodásra adhat okot. Ugyanakkor persze 

az energiaválság, a szankciók, a háború és az infláció, mint bizonytalansági tényezők lényegüket tekintve velünk maradtak, 

így az üzleti bizalmi mutatók értékei továbbra is a hosszú távú átlag alattiak.

A bizalmi indikátorokat összegző hőtérkép az országok gazdasági teljesítményével összefüggő üzleti hangulatot vizsgálja. E hőtérképen jól kirajzolódik a koronavírus-járvány időszaka (2020-as piros időszak), valamint az abból való gyors kilábalás (2021-es zöld értékek).

1. ábra

Forrás: Makronóm Intézet, 2023.02.13.

Ugyanakkor, mint az ábrán látható, a bizalmi indikátorok értékei az orosz–ukrán háború kirobbanása után érdemben romlani kezdtek. (Egy négyzet az ábrán egy hónapot jelöl az időtengelyen.) Tavaly a helyezetet még tovább súlyosbította az akkor egyre nagyobb problémát jelentő energiaválság, amely most jelentősen enyhült.

Bár az értékek továbbra is a hosszú távú trendek átlaga alatt maradnak, a legtöbb mutató javult az előző hónaphoz képest, ezt – illetve a cégvezetői optimizmus növekedését – mutatják a zöld színek.

Tavaly ősszel kezdődött a várakozások javulása

A februári, a korábbi hónapoknál is határozottabban javuló eredmények mögött elsősorban a jövőre vonatkozó gazdasági teljesítmény érdemi javulása áll, az amerikai és a globális várakozások már a pozitív tartományban vannak – állapítja meg a Markonóm Intézet februári Gazdasági monitor elemzése, amely – többek között – a neves Sentix Intézet indexét is idézi.

2. ábra


A Sentix nem kevesebb mint 1200 pénzügyi elemző és intézményi befektető körében végzett felmérés alapján készíti az indexét. Ebben, a várakozásokat megragadó indikátor alapján, a legtöbb régióban javult az üzleti bizalom. A fordulópont, avagy a várakozások mélypontja az ábra szerint 2022 októberében volt, mind globális értelemben, mind az egyes régiókban, mind az EU és az USA egészében, valamint Kelet-Európában.

Az euróövezeti index 9,5 pontos emelkedése azt jelzi, hogy a régió feltehetően elkerüli a recessziót, a gazdasági növekedés terén a Sentix Intézet stagnálást prognosztizál. 

Jó hír Magyarországnak az is, hogy az EU vezető gazdaságában, Németországban is mintegy 10 ponttal javult a kompozit index értéke: 

a jelenlegi német helyzetet mérő alindex 9,2 ponttal, a gazdasági várakozásokat mérő mutató pedig 10,2 ponttal, vagyis egyre jobbak a várakozások a jövőre vonatkozóan.
Az USA-ban a jelenlegi helyzet megítélése 9 ponttal javult, míg a várakozások indexe 9,2 ponttal erősödött.

Enyhülő nyomás a globális ellátási láncokon

A Makronóm Intézet szakértői szerint jó hírnek számít az is, hogy tovább enyhült a nyomás a globális ellátási láncokon – dacára annak, hogy a korábbi szintre való visszatérés hosszabb folyamat lehet.
A munkához a februári Gazdasági monitor elemzése a Globális ellátási láncra nehezedő nyomást mérő index (GSCPI) mutatóját elemzi, amelyet az alábbi ábra mutat.

3. ábra

Globális ellátási láncra nehezedő nyomást mérő index (GSCPI)

Forrás: Federal Reserve Bank of New York, 2023.02.13

Ahogy látható, a GSCPI index a járvány és az energiaválság hatására kitört a korábbi sávjából, de az utóbbi hónapokban szinte visszapattant, így már a mutató nincsen messze a korábban jegyzett, normális értékektől.
Az indikátor tehát a globális ellátási láncok zavarait mutatja be, a növekedése beszerzési elakadásokat és áremelkedést jelez előre. A mutató kiemelten fontos a kereslet-kínálat várható alakulása szempontjából; a kereskedői és gyártói készletezés szempontjából; a szállítási határidők változása miatt; sőt az infláció várható alakulásának szempontjából is. A Makronóm Intézet elemzői szerint ugyanis a GSCPI és a termelői infláció szoros együttmozgást mutatott az elmúlt időszakban az Egyesült Államokban és az euróövezetben is. És, mint ismert, a globális szállítási költségek növekedése, a globális ellátási láncok töredezettsége mind érdemben járult és járul hozzá az infláció emelkedéséhez világszerte.

Az EU szerint elkerüljük a tartós visszaesést

Kiemelten fontos megállapítása a februári Gazdasági monitor elemzésnek, hogy az Európai Bizottság friss előrejelzése szerint Magyarország idén elkerüli a recessziót, jövőre pedig 2,6 százalékos növekedéssel a legjobban növekvő országok között lesz.

Ezt mutatja meg a 4. ábra.
4. ábra 

Összességében tehát – bár kihívásokkal teli időszak van mögöttünk – a február a növekvő optimizmus jegyében telt világszerte és ezen belül Európában, Németországban is. Mindezek alapján Magyarország a vártnál könnyebben túljuthat e nehéz időszakon. Sőt, mint azt az Európai Bizottság friss előrejelzése bizonyítja, Magyarország már a legjobban teljesítő országok között lehet Európában a 2024-es esztendőben. 

Brüsszeli szankciók és az inflációs várakozások

A februári Gazdasági monitorban a Makronóm Intézet elemzői rámutattak arra is, hogy a háború és a szankciók közvetlenül közel fele részben, 47,8 százalékban járultak hozzá az inflációhoz. Az országspecifikus tényezők hatása az inflációnak 52,2 százalékáért felelt decemberben, azonban közvetett módon ezek jelentős része is a háborúval és a szankciókkal függött össze.

A hazai vállalkozások nem gondolkoznak tömeges elbocsátásokban

Továbbra is feszes a magyar a munkaerőpiac – állapítja meg a fentieken felül a Makronóm Intézet januári munkaerőpiaci vállalati kutatása. A vállalkozások rövid távú kilátásait a magas energiaárak, az infláció, valamint a megfelelő minőségű munkaerő megtalálása befolyásolta leginkább, így többségük kismértékű vagy jelentősebb romlásra számít a külső gazdasági körülményekben. 

A megkérdezett vállalkozások rövid és középtávon döntően nem terveznek elbocsátásokat, mert az értékes munkaerő visszaépítésének későbbi nehézségeit nagyobb kihívásként érzékelik, 

több mint harmaduk tervez létszámbővítést a következő időszakban. 

Összefoglaló megállapítás

Összességében tehát – bár kihívásokkal teli időszak van mögöttünk – a február a növekvő optimizmus jegyében telt világszerte, ezen belül Európában, Németországban és Magyarországon is erősödik a bizakodó gazdasági hangulat.
A Makronóm Intézet teljes elemzése ezen a linken érhető el

(Címlapfotó:123rf.com)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!