Az időjárás előrejelzés szerint hamarosan szükség lehet a téli gumikra (X)

2023. november 21. 09:45

2023. november 21. 09:45
null

Bár megérkezett a november, így sokakban merült már fel a kérdés, hogy mikor lesz érdemes téli gumira váltani. Az idei időjárás meglehetősen enyhe volt, és bár Márton nap környékén már bőven fagyni szokott, most kellemes meleg, esetleg csapadékos napokra számíthattunk, de az igazi őszi hideg még nem érkezett meg. Ez egyfelől jó, hiszen a fűtés szempontjából sokat lehet spórolni, ugyanakkor a téli gumik kérdését nem teszi könnyebbé ez az időjárás. Persze vannak, akik csak legyintenek, hiszen a téli gumi majd csak télen kell, ha leesik az első hó, de a helyzet az, hogy ez egyáltalán nem így van.

A téli gumik felrakása nem a hótól függ, hanem a hőmérséklettől. Ezért is célszerű figyelni az időjárás előrejelzést, mert ennek segítségével hozzávetőleg meg tudjuk saccolni, hogy mikor is lesz érdemes időpontot foglalni a gumihoz. De mit árul el nekünk a mostani előrejelzés, és mikor is célszerű téli gumira váltani a szakértők szerint?

Mikor is jön el pontosan a téli gumik ideje? 

A gumi szakemberek és a gumiabroncs gyártók is azon az állásponton vannak, hogy a téli gumik ideje akkor jön el, hogy a hőmérséklet tartósan 7 fok alá esik. Ez sokaknak meglepő lehet, hiszen ez a hőmérséklet már ősz elején is megérkezhet, a legtöbben pedig úgy gondolják, hogy a téli gumit télen kell feltenni. A 7 fok azonban már egy olyan hőmérséklet, amely eléggé hideggé teszi az aszfaltot, így a nyári gumik nem érnek el megfelelő tapadást.

A jelenlegi előrejelzések szerint a reggeli fagy még várat magára, és bár november végére a reggeli hőmérséklet már eléri a 4-6 fokot, de napközben még mindig 10-14 fok körüli lesz a hőmérséklet. Ez a gumiabroncsok szempontjából azt jelenti, hogy november végére már elkezdődhet az időpont foglalási dömping a gumiszervizekben, tehát érdemes lesz időben foglalni. Bár az elmúlt években már október végén érdemes volt felkeresni a gumis, most úgy tűnik idén november végén, december elején jön el a téli abroncscserék ideje – írja az Autotire.

Nem érdemes tovább várni az új abroncsok megvásárlásával

Akinek idén szüksége lesz új téli abroncsra, azok ne várjanak tovább, érdemes már most utána nézni, és megrendelni az új szetteket. A 2023-as nemzetközi abroncsteszt eredmények közül már több is elérhető, köztük az ADAD. Az ADAC idén is két méretben vizsgálta az abroncsokat, 205/60 R16 és 225/45 R17 méretben. Az eredményeket mindenképp célszerű figyelembe venni a választáskor, hiszen így objektív képet kaphatunk az abroncsok minőségéről.

A 205/60 R16 méretben a DUNLOP WINTER SPORT 5, MICHELIN ALPIN 6, GOODYEAR ULTRAGRIP 9+, CONTINENTAL WINTERCONTACT TS 870 P, HANKOOK WINTER I*CEPT RS3 W46, BRIDGESTONE BLIZZAK LM005, FIRESTONE WINTERHAWK 4 végzett az élmezőnyben, míg a 225/45 R17 méretben a CONTINENTAL WinterContact TS 870, MICHELIN ALPINE 6, GOODYEAR UltraGrip Performance + és DUNLOP TÉLI SPORT 5 abroncsok érték el a legjobb teljesítményt. Természetesen számos más téli gumi van még a kínálatban, melyeket érdemes választani, de a fenti méretekben ezekez az abroncsok teljesítettek a legjobban.

 

(X)

Fotók: autotire.hu