A cenzúravonaton nincsen fék: újra lecsapott a Facebook

2023. szeptember 08. 08:28

Számos felhasználó kapott figyelmeztetést, törlést. Megkérdeztük az egyik érintettet, aki éppenséggel az Ifjúságkutató Intézet igazgatója.

2023. szeptember 08. 08:28
Social Media And Apple Apps Photo Illustrations
Bokor Gábor

Az elmúlt napokban több közéleti szereplőt is utolérte a Facebook-cenzúra. Sebes Gábor például arról posztolt, hogy Joe Biden amerikai elnök sokadjára aludt el a kamerák kereszttüzében. Erre jött gyorsan az AFP francia képügynökség és a Facebook, ami gyorsan lefokozta a posztját. A képhez Sebes egyébként azt írta, hogy  

 Biden szundít, miközben a maui tűzvész áldozataival találkozik. Az USA egy vicc, miközben a világ legerősebb hatalma. Veszélyes elegy ez.” 

A Facebook tényellenőrei azt a kommentárt fűzték hozzá, hogy a kép „hamis információ. Ugyanezt az információt független tényellenőrzők egy másik bejegyzésben ellenőrizték”.

Ugyancsak vasárnap derült ki, a Facebook elkezdte az Oszk.hu domain alatti weboldalakra és tartalomszolgáltatásokra mutató összes linket törölni a felhasználók bejegyzéseiből. Az indoklás az volt, hogy kiberbiztonsági gondok állnak fenn. 

A hírre reagált Ceglédi Zoltán is. „És ilyenkor derül ki, hogy egyfelől micsoda kis pusztagöröngy gyarmatként kezel minket a Facebook és köre, hogy baszki még mindig csak kiabálni-könyörögni lehet, bele a vakvilágba, hogy ezt ne csinálják, de nincs egy konkrét ember, akinek ilyenkor szólni lehetne”írta a Facebook-oldalán.

Ezt is ajánljuk a témában

Amikor a szakértőt is korlátozzák

Megkerestük Székely Leventét, az Ifjúságkutató Intézet igazgatóját, információs társadalommal foglalkozó kutatót, miért van az, hogy az utóbbi időben sokkal több hasonló szankció tapasztalható a közösségi oldalaktól. A szakértő elmondta, legutóbb a Facebook az ő egyik bejegyzését is törölte. Úgy fogalmazott, az ominózus posztjában a fiatalok gyermekvállalási, családalapítási kérdéseiről volt szó. 

A poszthoz megjegyzésben még belinkelte a Kapocs tudományos magazinba írt témához passzoló cikkét, hogy akit részletesebben érdekelne a poszt tartalma, ott el tudja olvasni.  

Kaptam a Facebooktól egy jelzést, hogy törölték a posztomat, mivel az kiberbiztonsági elveket sért meg” 

– fogalmazott.

Székely Levente úgy folytatta, hogy a közösségi oldal döntése ellen panasszal élt és várja, hogy az oldal tényellenőrei megvizsgálják a törölt bejegyzést tartalmát. Az ügy érdekessége, persze azon kívül, hogy a tartalom alapján érthetetlen a tiltás, hogy a szakértőt eddig egyszer sem bírságolta ily’ módon a Facebook. 

Azt feltételezem, hogy valami bugról lehet szó és nem volt szándékos a Facebook tiltása, legalábbis az én esetemben. Azt remélem, hogy a vizsgálat után rájönnek a tévedésre, elnézést kérnek és visszarakják a bejegyzésem” 

– folytatta. 

Arra a kérdésre, hogy a fentebb említett kiberbiztonsági indok pontosan mit is jelent, Székely Levente úgy fogalmazott, hogy ez vélhetően akkor szokott előfordulni, amikor a bejegyzésbe például egy olyan hiperhivatkozást helyez el a felhasználó, ami gyaníthatóan adathalász, vagy olyan oldalra mutat, amely veszélyezteti a felhasználók eszközeit vagy adatait.  

A fiatalok döntő többsége fent van a különböző oldalakon 

Székely Levente említette az Ifjúságkutató Intézet legfrissebb, idei reprezentatív felmérését, amely szerint a 15-39 éves korosztály túlnyomó többsége, kilencven százaléka napi rendszerességgel keres fel valamilyen közösségi média platformot. 

A közösségi média a nyilvánosságnak és a véleménynyilvánításnak fontos felülete lett”  

– jelentette ki a szakértő, aki szerint az igazán érdekes az, hogy a fiatalok többsége is úgy érzi, elfogult a közösségi média, elsősorban a Facebook.  

A kutatásban kitértek arra is, hogy Magyarországon a Facebook még mindig a legnépszerűbb, de nagyon erősen jön fel a TikTok is, lassan megelőzve a YouTube-ot és az Instagramot.  

A reprezentatív kutatásból kiderült, hogy a fiatalok 15 százaléka teljesen, míg 44 százalékuk inkább elfogultnak titulálta az ominózus oldalakat, ráadásul a többség szerint a közösségi média a liberális oldal felé hajlik el.  

Nyitókép: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harula
2023. szeptember 10. 15:58
A cenzura a facebook-on a cenzura "még hagyján", de lépten nyomon hallottam korábban ismerősöktől rokonoktól baratoktól hogy feltörték a fiókjukat. Kicsit -utólag már beismerem nagyképűen-, magamban lebénaztam őket, aztan egyszercsak fura hirdetések, oldalak jöttek fel majd nem tudtam belépni. Bizony feltörték az accountomat. Mindezt úgy hogy egyedi sehol máshol nem használt jelszavam van, nincs letarolva a telfonomon a googleban sehol és amit nem ismer senki. Nem regisztrálok sehol fb accounttal. Csak a mobilomon hasznalom amin fut fizetős virus spyware app. Nem hasznalok free wifiket stb... akkor mégis hogy jutottak hozzá a profilom belépési adataihoz? Kb egy lehetőség van: ez a csodálatos facebook nem banik túl biztonsagosan az adatainkkal.
Kybon
2023. szeptember 09. 01:01
Ja, és: Facewoke...! ;)
Kybon
2023. szeptember 09. 00:42
Idióta balfék "tényellenőrökre" NEM lehet bízni semmit. Hiszen balos a fejük defektje, NEM tudnak objektívak lenni! (Ráadásul annyira hülyék az objektivitás szempontjából, hogy nem is értik ezt a feltevést...!)
Chekke-Faint
2023. szeptember 08. 17:23
Engem nem fognak törölgetni soha sem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!