A misszió vége

2015. június 09. 07:46

Az AKP részéről stratégiai hibának bizonyult meglebegtetni hívei előtt az elnöki jogkörök megerősítésének tervét, amivel Erdoğan újra egy kézbe vehette volna az ország irányítását.

2015. június 09. 07:46
Pataky István
Magyar Nemzet

Erdogan nem csak a gazdaságban ért el sikereket, új külpolitikájával regionális hatalommá formálta Törökországot. Igaz, ez utóbbival éles konfliktusokat is vállalt: ellentmondásossá vált a viszonya az addig baráti Egyesült Államokkal, s szinte ellenségessé Izraellel. Az uniós csatlakozási tárgyalásokon is hangsúlyosabban jelent meg a török bírálat, míg Brüsszel olykor okkal, máskor ok nélkül találta meg Ankarát emberi jogi kérdésekben. Ennek fényében nyilvánvaló, a nyugati világ nagy része Erdogan ellenfeleinek szurkolt, s ennek megfelelően tálalta, illetőleg próbálta befolyásolni az ankarai belpolitikát. Az unió a demokrácia erejét méltatta az eredmény közzététele után, kérdés, mit tartalmazott volna ugyanez a közlemény az AKP kétharmados győzelme esetén.

Vasárnap látszólag nem történt semmi különös Törökországban. A korábbi felméréseken magukat bizonytalannak valló szavazók elmentek voksolni (ezzel magyarázható a közel kilencvenszázalékos részvételi arány), és nemet mondtak arra, hogy egyetlen párt rendezze be országukat. Elutasították a küldetéstudatos Erdogan korlátlan megerősítését. Nem a demokrácia győzött a török parlamenti megméretésen, csak a józan ész diadalmaskodott.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sinistra
2015. június 09. 23:01
ebbol is latszik, nem attol fugg egy valasztas, hogy az adott politikus mennyire hozta rendbe az orszagot, milyen eredmenyeket ert el. Ezt itt Mo-on 2002-ben lathattuk.
DZoli
2015. június 09. 09:40
"Az AKP részéről stratégiai hibának bizonyult meglebegtetni hívei előtt az elnöki jogkörök megerősítésének tervét" Más szóval: hiba volt őszintén elmondani, mire készülnek. Okosabb lett volna nem elmondani, mik a tervek (ahogy Orbán is tette), akkor meglehetett volna az abszolút többség (ahogy Orbánnak meglett).
néhai Ch.Pilot
2015. június 09. 08:51
"... ellentmondásossá vált a viszonya az addig baráti Egyesült Államokkal, s szinte ellenségessé Izraellel." Mint a nemzetükért tenni akaróké általában.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!