Nem akarunk új vasfüggönyt a szerb határra!

2015. július 27. 20:24

A kormány gyűlöletkampánya ellenére az utóbbi hónapokban, precedens nélküli, menekülteket segítő civil szolidaritási akciók során a magyar állampolgárok nagy része megmutatta, hogy képes a saját fejével gondolkodni.

2015. július 27. 20:24
Nágó Zsuzsa
Kettős Mérce

„A vasfüggöny építése nemcsak totális semmibevétele az emberi jogoknak úgy morális, mint a nemzetközi jog szempontjából, de az intézményesített rasszizmus nyers kifejeződése is (lásd a Nemzeti Konzultációt, ami a terrorizmus és bevándorlás egybemosását is célozta – sikertelenül). (...)

Viszont a kormány gyűlöletkampánya ellenére az utóbbi hónapokban, precedens nélküli, menekülteket segítő civil szolidaritási akciók során a magyar állampolgárok nagy része megmutatta, hogy képes a saját fejével gondolkodni, képes együtt érezni más emberek szenvedésével, még ha a nyelv és a kultúra nem is közös, és képes segíteni. Ezzel pedig megtalálta magában azt az erőt és szerveződési képességet is, amivel képes lehet nyomást gyakorolni a kormányra, hogy az olyan intézkedéseket hozzon, amivel az állampolgárok többsége egyetért.

A magyar kormány radikális lépése csak egy az utóbbi hónapok európai bevándorlás-ellenes döntései közül. Az EU egyrészt mossa kezeit az olyan háborúk kirobbantásával és fenntartásával kapcsolatban (például Irakban és Afganisztánban), amelyek miatt most milliók kényszerülnek elhagyni az országukat – e téren a NATO mind a 28 országa, így Magyarország is felelős a helyzetért. De a Dublini Egyezmény egykori létrehozásával egy olyan rendszert is létrehozott, amelynek keretében a nyugati országok könnyedén megszabadulhatnak a menekültektől, és áttolhatják a felelősséget az EU keleti és déli határrégióira, például Bulgáriára és Görögországra, amely államok még a saját állampolgáraikat sem képesek ellátni. Ezeknek az országoknak az EU titkos őrző-védő kutyáinak szerepét szánták - ha vállalják. Úgy tűnik, a magyar kormány büszkén felvállalja ezt a szerepet.

De a vezető politikusok gerinctelensége és elvtelensége nem szabad, hogy befolyásolja az állampolgárok személyes meggyőződését és szabad véleménynyilvánítását. Legyen ez a petíció a mi »nemzeti konzultációnk«, amiben világosan és határozottan kifejezzük: nem akarunk vasfüggönyt a szerb határra, ugyanakkor felszólítjuk a kormányt, fordítsa az erre szánt pénzösszeget a saját állampolgáraira és az EU-tól és az ENSZ-től felvett támogatást a menekültkérdés hatékony és humánus megoldására.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2015. július 28. 11:19
"...a magyar állampolgárok nagy része megmutatta, hogy képes a saját fejével gondolkodni." Ja. A faszfejek mindenképp.
puszika
2015. július 28. 11:14
Na ez a Zsuzsi se volt még Ásotthalmon!! Olyan Jámbor tanítvány!! Magukba zárkóznak,aztán elveszítik a kulcsot!!
szuverén
2015. július 28. 10:52
-"...a NATO mind a 28 országa, így Magyarország is felelős a helyzetért..." -Árulja már el, hogy Magyarország miért lenne felelős, a népvándorlás beindulásáért. -Határozottan emlékszem, nem mi exportáltuk a "demokráciát(?)".
oskar
2015. július 28. 10:13
Én nem igazán értek egyet a kerítéssel. De ezt vasfüggönynek nevezni???? Ezzel még jobban nem értek egyet! Ez egy elhibázott kampány ami magukra hull!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!