Jobb lett volna, ha a tantárgy ki van dolgozva

2016. július 04. 10:48

Itt is ezt történt, folyamatos, szinte napi vita volt az elmúlt három évben arról, hogy mit jelent a működtetés és mit jelent a fenntartás. Nem véletlen, hogy mindenki elismerte, a vegyes rendszer nem jó. Interjú.

2016. július 04. 10:48
Palkovics László
Eduline

Korábban egy interjújában anekdotával érvelt, hogy ön is más pályában gondolkodott fiatalként, végül mérnök lett, és hasonló pályamódosítási lehetőségük lesz a diákoknak is a jövőben, ha valaki 13-14 évesen rosszul választott. Hogyan garantálja ezt a következő rendszer?

Hogy miként fog kinézni 2018-at követően a Nemzeti alaptanterv, azon dolgozik egy munkacsoport. Az egyik fő elv, hogy az oktatási rendszert nem 4+4+4 évre és nem is 8+4 évre, hanem 12 évre célszerű tervezni, mert pont ekkor lehet kezelni az átmeneteket az iskolatípusok szerint.

A szakgimnáziumban a négy év alatt három dolgot tehet a diák: szerez egy szakmát és később eldöntheti, hogy rögtön el akar-e helyezkedni, vagy esetleg saját vállalkozást indít. A második, hogy a szakgimnáziumban megtanulja azokat a közismereti tárgyakat, amelyekből érettségizni kell. A vita arról szólt, hogy a szaktárgyak hallgatása és az érettségi tantárgyakra vonatkozó óraszámokban hogyan lehet kompromisszumot kötni, ha nem akarjuk a gyereket heti 60 órás oktatásra kényszeríteni. A munkacsoport szerint a szakmához tartozó természettudomány alaptárgyakból fontos, hogy emelt szintű érettségi vizsgát tudjanak tenni, a harmadik és negyedik osztályban pedig legyen még egy természettudományos alaptárgy, amelyet szintén nagyobb számban tanítanak.

Kilencedik osztályban egy integrált, természettudományos tárgyat javasolnak bevezetni, amely nem egy tudományág megismertetését, hanem egy természeti jelenség többoldalú megközelítését jelenti – Magyarországon most még nincs ilyen, de ha ezt a három elemet összerakjuk, alkalmas arra, hogy valaki egyetemre menjen.

Harmadrészt?

Ha valaki úgy gondolja, hogy gépészeti gimnázium helyett vegyész szeretne lenni, de első két évben nem tanult kémiát, elmehet vendéghallgatói státuszba a szakképzési centrumon belül.

Egy diák, ha vendéghallgatóként másik iskolába kell mennie, hogyan egyeztetheti össze az órarendjével? Délután fog órára járni?

Az iskolák tudnak erre megoldást találni.

A pedagógusoknak viszont csökken az óraszáma.

Nem kell félteni a munkahelyüket. Szerintem a szakgimnáziumokban sem fog lényegesen változni az óraszám. Ha mégis, akkor a tankerületi központok várják szeretettel őket, mert a gimnáziumokban ezen a területen pedagógushiány mutatkozik. Hogy az integrált tárgyat hogyan fogjuk szeptembertől tanítani?

Jobb lett volna, ha ez a tantárgy ki van dolgozva, megvannak hozzá a tankönyvek, de ez egy lehetőség a szakma számára, hogy mondják meg, hogyan szeretnék ezt tanítani. Szeptembertől ezt kidolgozhatják, erre lesz megoldás, léteznek erre a science tárgyra tankönyvek is.

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BőröndÖdön
2016. július 04. 19:06
Még a Rózsikánál is impotensebb...
KannibálTatárÚr
2016. július 04. 12:16
Érettségi kor táján egy fiút jobban érdekli az előtte ülő lány feneke, mint az összes tudomány együttvéve. A lány pedig igyekszik úgy eltakarni, hogy minél kihívóbban látszon. Ez a természetes, nem a tudomány. Valamikor olvastam: Minél többen kapnak érettségi bizonyítványt, annál kisebb az értéke. Érettségire ugyanis csak a populáció mintegy 4-5 %-a alkalmas. Ha többnek adunk, le kell vinni a követelményeket. 40-60 %-nál szinte már nem is lehetnek követelmények. 100%-nál pedig már semmi jelentősége sincs.
madarasi.abel
2016. július 04. 11:44
"A vita arról szólt, hogy a szaktárgyak hallgatása és az érettségi tantárgyakra vonatkozó óraszámokban hogyan lehet kompromisszumot kötni, ha nem akarjuk a gyereket heti 60 órás oktatásra kényszeríteni." vita. hehe. 60 óra. muhaha. a gyerek igenis tudjon napi 12 órát tanulni, ha meg akar tudni felelni a nemzethy versenypiacon. Szüksége lesz az állóképességre, már ha nem tanult meg fényt enni. Tényleg, fényevő tantárgyat legalább fakultatív módon nem oktatnak?
Tintamin
2016. július 04. 11:43
Dilettans es szervilis. Ez a mai, fidesz altal pozicioba rakott emberek ket legfobb tulajdonsaga - a gerinctelenseg mellett. Pont az oktatast kell szetcsesznie ennek a suttyo bandanak??? Orvosokat mar regota csak kulfoldre tanitunk, az informatika oktatas szinvonala viszont olyan mertekben elmarad a nyugati elvonaltol, hogy 20000 betoltetlen allas van ma ebben a szektorban. Avitt felfogas tarsul a bolsevik tempoval: ez ma a fidesz. Valaha fiatalok voltak....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!