Kalifornia, a szegénység központja

2018. szeptember 03. 11:30

Kaliforniában – nem Mississippiben, Új-Mexikóban vagy Nyugat-Virginiában – a legmagasabb a szegénység aránya az Egyesült Államokban.

2018. szeptember 03. 11:30
Kerry Jackson
City Journal

„Kaliforniában – nem Mississippiben, Új-Mexikóban vagy Nyugat-Virginiában – a legmagasabb a szegénység aránya az Egyesült Államokban. A Census Bureau’s Supplemental Poverty Measure szerint – amely vizsgálja a lakhatás, az élelmiszer, a közművek és a ruházkodás árát, és ami a nem pénzbeli kormányzati segítséget is bevételnek tekinti – közel minden negyedik kaliforniai szegény. Tekintve, hogy az államban rendkívüli módon nőtt a munkahelyek száma, s hogy milyen jólétet teremtett néhány iparág, főleg a túltelített techszektor, felmerül a kérdés, hogy miért van ennyi szegény ember Kaliforniában, pláne, ha tekintetbe vesszük, hogy Kalifornia egy főre eső GDP-je kétszer olyan gyorsan nőtt a 2016-ot megelőző öt évben, mint az amerikai átlag (12,5 százalék, szemben a 6,27-tel). 

Nem arról van szó, hogy Kalifornia politikusai ne küzdöttek volna a szegénység ellen. Sacramento és a helyi önkormányzatok rengeteget költenek szociális ügyekre, már évtizedek óta. Az állami és városi segélyprogramok tömkelege egymást is átfedi; egyes esetekben még a 200 százalékkal a szegénységi küszöb felett keresők is kapnak segélyeket a California Policy Center szerint. Kalifornia állama és a helyi önkormányzatok közel 958 millió dollárt költöttek 1992 és 2015 között a közjóléti programokra.  Sajnos Kaliforniában, Amerika népességének 12 százalékának otthonában lakik az amerikai jóléti szolgáltatások minden harmadik haszonélvezője. Ez a nagyvonalú költekezés azonban nem pusztán elégtelennek bizonyult a szegénység csökkentésében, hanem úgy tűnik, még növelte is azt. (…)

A kaliforniai szegénység-probléma gyökere igazából de facto helyzete, mint egypárti állam. A kaliforniai demokratáknak állandó többsége van a törvényhozásban, hosszú ideje dominálják a végrehajtó hatalmat, az ellenzék pedig gyenge, szóval a kaliforniai demokraták régóta szabadon valósíthatják meg a kék ideológiát, s nem kell érte politikai árat fizetniük. A kaliforniai szegénységi helyzet nem valószínű, hogy javulni fog, ha a politikusok nem hajlandóak szabadjára engedni a gazdasági növekedés mozdonyait, amelyek Kaliforniát az aranykorába vezették.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Paul
2018. szeptember 03. 20:24
Los Angeles egy putrivá vált, tízezrével laknak az útcák mentén felállított sátrakban: https://www.youtube.com/watch?v=KWQJWOIDnw0
puszika
2018. szeptember 03. 20:01
A kurva életbe! Itt a minap valami magyar libsi azt írta,hogy Kalifornia a legjobban működő liberális példa!!!! Ez a Jackson meg pont az ellenkezőjét4 AKKOR A MAGYAR LIBSI HAZUDOZIK?? Mondjuk nem meglepő!!
annamanna
2018. szeptember 03. 16:39
Valószínűleg tömegesen mentek Kaliforniába az olyan emberek, akik úgy gondolták, hogy ott aranyeső hullik az égből, és elég oda menniük, hogy beleüljenek a tutijóba. Ilyen elképzelésekkel jönnek az Unióba is tömegek. Ennyi elképzelésük van a világról.
Sundabunda
2018. szeptember 03. 16:34
Minden relativ. Kaliforniaban van vagy 3-4 millio illegalis mocsok, akiket a ballibsik patyolgatnak, mindent fizetnek nekik a dolgozo reteg rovasara. Miattuk vannak dugok , különösen amiota az az elmebeteg Jerry Brown jogositvanyt adatott a sok mexikoi majomnak , raszabaditva öket a közutakra , ez vagy ket millio hozzaadott gepkocsit jelentett az amugy is tulterjedt forgalomban csak az elmult 3 evben. Nekünk, dolgozoknak kell megfizetni a sok tetü del-amerikainak az egeszsegügyi szamlait etc.... ! Ezek nelkül itt paradicsom lenne , vagyis meg 40 eve az is volt. A szabalyozatlan illegalis migransok miatt az ingatlan arak az egbe szöktek , mar egy szar , lerohasztott visko is egy millio dollarnal kezdödik, amit mar nem tudnak megfizetni, meg ha ketten dolgoznak, akkor sem. En itt lakom , eleg jo , feher környeken , szep es gondozott minden, de ha nem. vettem volna a 90-es evek közepen egy hazat , amikor meg siman megfizethetö volt , most csak akkor tudnek venni egyet , ha legalabb evi $ 300 00 -et vagy meg többet keresnek, s akkor is a penz többsege a havi iszonyatos törlesztesre menne el. A normalis idökben , ugy a kivencvenes evek közepen a tengerpartnal $200 000 _ert kaptam egy negyszobas hazat , ami mara mar felertekelödött vagy masfel milliora , ha nem több. Ez örület igy, soha nem tudnam ma kifizetni, hacsak nem lennek gazdag. Persze igy , mar egy kifizetett hazban lakva nem nehez megelni, mert a többi dolog meg mindig eleg olcso a fizeteshez kepest. Jo kis hely ez meg most is, csak a sok harmadik vilagbeli migranst kell kirugni , remelem Trumpnak sikerül, akkor Kalifornia megint az a mediterran paradicsom lesz , ami regen volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!